100 χρόνια μετά

τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

κόκκινο και μαύρο χρώμα αλλάζουν την εικόνα της πρόσοψης του Διοικητηρίου, με το κόκκινο να συμβολίζει το αίμα των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών και το μαύρο το διαχρονικό πένθος

 

 

 

100pontos

 

 

100program

 

 

 

            
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 18.05.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου, συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό.

 Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με Ποντιακά Σωματεία

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός συναντάται με εκπροσώπους ποντιακών σωματείων. Πραγματικά δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι δεν έχει ξαναγίνει μία τέτοια συνάντηση στο παρελθόν. Όμως νομίζω ότι αξίζει τον κόπο σήμερα να βρεθούμε σήμερα μαζί και να κουβεντιάσουμε. Καθότι, αύριο είναι μία πολύ σπουδαία ημέρα για τον ελληνισμό συνολικά. Όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό. Είναι μία ημέρα μνήμης. Είναι μία ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία 100 χρόνια πριν των Ελλήνων του Πόντου. Γνωρίζετε όλοι ότι από τη δεκαετία του 90΄ομοφώνως η ελληνική βουλή με νόμο έχει ανακηρύξει τη 19η του Μάη ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και νομίζω ότι είναι καθήκον μας να θυμόμαστε. Είναι καθήκον μας να τιμούμε τα θύματα, αλλά κυρίως είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε τη μνήμη και τη γνώση της ιστορίας σε δύναμη για το μέλλον, σε προωθητική δύναμη.

Το τί έγινε από το 1914 έως το 1923 είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Είναι μία βαθιά πληγή στο σώμα του ελληνισμού.  Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χριστιανοί του Πόντου οδηγήθηκαν στην εξορία, στις κακουχίες. Οι περισσότεροι από αυτούς οδηγήθηκαν στον θάνατο  από την οργανωμένη κακοποίηση, από εκτελέσεις. Όλα αυτά είναι διαπιστωμένα πλέον από ιστορικές μαρτυρίες και καταγραφές. Πρόκειται για μία συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία.

Η ελληνική πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τιμώντας τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν ζητά εκδίκηση για τον αφανισμό τους. Ζητούμε όμως δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο. Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα απ όλους.

 Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονές μας, διότι, ξέρετε, η γνώση της ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον.

Άρα, λοιπόν, εμείς δεν τιμούμε τη μνήμη των Ποντίων, συνελλήνων που αφανίστηκαν 100 χρόνια πριν για να ανοίξουμε μέτωπο αν θέλετε εκδίκησης, αλλά για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν.

Και θέλω επίσης να πω ότι η γνώση επίσης των πολύτιμων παραδόσεων της ζωντανής κουλτούρας των εθίμων του Πόντου, αποτελεί και μία πράξη καλλιέργειας των κοινών πολιτισμικών παραδόσεων των λαών μας στην ευρύτερη περιοχή, ενός παγκόσμιου πολιτισμού που αναγνωρίζει και η Unesco για το μοναδικό μνημείο της Παναγίας της Σουμελά, που αναμένουμε να ανοίξει σύντομα στο κοινό.

Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι τα υλικά για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και από ένα τόσο τραγικό παρελθόν είναι η μνήμη και η συνεργασία.

Θέλω επίσης να σας πω ότι αυτές τις μέρες δεν τιμούμε μονάχα τους ανθρώπους που έφυγαν αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ήλθαν πρόσφυγες στην πατρίδα μας. Διότι είναι στη συλλογική μνήμη της πατρίδας μας, το τί συνέβη με αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ. Ήρθαν στην Καλαμαριά, στην Αρετσού. Ήρθαν στην Αθήνα, στη Σαλαμίνα, στη Μακρόνησο, στην Αιτωλοακαρνανία, σε όλη την Ελλάδα.

Αναφέρθηκα στην Αρετσού εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Σαλαμίνα και τη Μακρόνησο στην Αττική, διότι εκεί ήταν τόποι όπου οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε λοιμοκαθαρτήρια. Γιατί και τότε- και ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας- βεβαίως η ελληνική πολιτεία άνοιξε την αγκαλιά της, αλλά υπήρξαν και διακρίσεις, υπήρξε και κυνηγητό. Αυτός ο κόσμος βρέθηκε σε συνθήκες φτώχιας. Υπήρξαν πολλοί που αρνήθηκαν να αποδεχτούν τους Πόντιους σαν ισότιμους πολίτες, σαν ισότιμους Έλληνες. Υπήρξαν και μελανές στιγμές στις δεκαετίες του 20 και του 30. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε γιατί ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων, είναι ενδεχομένως σήμερα ρατσισμός κατά άλλων πολιτών. Άρα, λοιπόν, να θυμόμαστε όλες τις πλευρές,  αλλά να κρατάμε στη συλλογική μνήμη το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγκάλιασε το προσφυγικό στοιχείο και των Ποντίων και όλων όσοι ήρθαν από την Μ. Ασία μετά την καταστροφή.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι πρέπει να κρατήσουμε έντονο στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση, το γεγονός ότι ούτε οι διωγμοί, ούτε οι διακρίσεις, ούτε οι κακουχίες εμπόδισαν αυτόν το λαό, τον ποντιακό ελληνισμό, που βρέθηκε πρόσφυγας στην Ελλάδα μετά την καταστροφή, μετά τον ξεριζωμό, να αποδείξει τη φλόγα που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα. Νέα ορμή στον ελληνισμό. Στα γράμματα, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, στην ενδυνάμωση των προοδευτικών αγώνων της εργατικής τάξης εκείνη την περίοδο. Στην ωρίμανση του εργατικού κινήματος. Στη στερέωση της δημοκρατίας, της προόδου στον τόπο μας.

Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον ποντιακό πολιτισμό. Η προσφυγιά άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτό και πιστεύω πως όλοι μας σήμερα πρέπει να σταθούμε με σεβασμό και μπροστά στα θύματα της γενοκτονίας, αλλά και μπροστά στον ποντιακό ελληνισμό, που σε συνθήκες προσφυγιάς κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί ισότιμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να προκόψει.

Αισθανόμαστε λοιπόν ευγνωμοσύνη για τις στρατιές της προσφυγιάς που πρόκοψαν στη χώρα. Αισθανόμαστε αν θέλετε δέος ιστορικό για τους ανθρώπους που χάθηκαν σε αυτές τις συνθήκες, στις συνθήκες της Γενοκτονίας.  Και θέλω με τη σημερινή συνάντηση μαζί σας, να σας πω ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει όχι μόνο να τιμήσει 100 χρόνια μετά τη θυσία και τη μνήμη, αλλά να κρατήσει αυτή τη μνήμη άσβεστη.

Ξέρετε ότι όταν παραδώσαμε στην τοπική κοινωνία το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο δήμο Παύλου Μελά, είχα αναφερθεί στη σκέψη, στην ιδέα, στην πρόταση να δημιουργηθεί ένα μουσείο για τον ποντιακό πολιτισμό. Γνωρίζω ότι τώρα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες σκέψεις και πρωτοβουλίες εδώ. Ταυτόχρονα, δική μου σκέψη και πρόταση είναι ένα αντίστοιχο μουσείο να υπάρξει και στην Αθήνα. Στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου προχωράμε σε ένα σχέδιο ανάπλασης και απόδοσης στην τοπική κοινωνία. Η απόφαση μου λοιπόν που θέλω να σας ανακοινώσω είναι να συστήσω μία μικτή επιτροπή, σύνθετη, με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους των δικών σας σωματείων. Δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε παράλληλες δράσεις. Δεν αφορά αυτό ούτε κόμματα, ούτε πολιτικές απόψεις. Όλοι μας πρέπει να κινηθούμε για τον ίδιο σκοπό, ώστε να δημιουργηθούν δύο τόποι μνήμης. Ένα μεγάλο θεματικό πάρκο εδώ, στη Θεσσαλονίκη και ένα αντίστοιχο μουσείο στην Αθήνα, που να αναδεικνύουν τη θυσία του ποντιακού πολιτισμού. Ένα μουσείο, ένα θεματικό πάρκο με αναφορά στο ποντιακό στοιχείο και την προσφυγιά.

 Και ταυτόχρονα προτείνω να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναδείξουμε ως σημαντικό τόπο ιστορικής μνήμης τα απολυμαντήρια της Αρετσούς, στα οποία περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, με ένα μνημείο το οποίο αν συμφωνήσουμε και με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να φτιαχτεί στην πλαζ της Αρετσούς, ως τοπόσημο μνήμης για τη θυσία του ποντιακού ελληνισμού.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι υποστηρίζουμε τις μελέτες για τον ποντιακό ελληνισμό, μέσω της δημιουργίας της έδρας Ποντιακών Σπουδών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσω άλλων σημαντικών ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω επίσης, ότι συνεννοήθηκα χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Αύριο το βράδυ, σε ένδειξη μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, η Βουλή των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του ποντιακού ελληνισμού, στα χρώματα του Πόντου. Στο κόκκινο και το μαύρο, ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής σε αυτή τη σημαντική επέτειο, σε αυτή τη σημαντική ημερομηνία.

Άρα, λοιπόν, τίποτε δεν ξεχάστηκε. Κανένας δεν ξεχάστηκε. Η ιστορική μνήμη πρέπει να γίνει σχολείο για να μην ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιες στιγμές και ας εργαστούμε μαζί προκειμένου να δημιουργήσουμε εκείνα τα τοπόσημα, εκείνα τα μνημεία, εκείνα τα μουσεία-δεν μου αρέσει η έννοια μουσείο, προτιμώ την έννοια θεματικό πάρκο- γιατί οι επόμενες γενιές πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία. Την ιστορία του ελληνισμού.  Σας ευχαριστώ.

 

18 Μαΐου 2019

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κόκκινο και μαύρο χρώμα στο κτήριο του ΥΜΑΘ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) κ. Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, το ΥΜΑΘ συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, κόκκινο και μαύρο χρώμα αλλάζουν την εικόνα της πρόσοψης του Διοικητηρίου, με το κόκκινο να συμβολίζει το αίμα των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών και το μαύρο το διαχρονικό πένθος.

Τιμούμε τα θύματα και μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε προωθητική δύναμη για το μέλλον. Ποτέ ξανά Γενοκτονίες.

 

Μ Η Ν Υ Μ Α
του βουλευτή Πιερίας
Χάρη Τζαμακλή
για τη Γενοκτονία των Ποντίων
…………

Γενοκτονία των Ποντίων, εθνικισμός και ναζισμός

 

Η αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της αποδοχής του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων (353.000 νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες εκδιωγμένοι) από όλες τις χώρες – και της Τουρκίας – είναι επίκαιρη ακόμη περισσότερο με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων.  

Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή η φυσική εξόντωση που συντελέσθηκε εις βάρος όλων των μειονοτικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας τότε – «η τελική λύση», υπήρξε απόρροια των φυλετικών επιρροών των Γερμανών αξιωματικών, οι οποίοι υπηρετούσαν ως σύμβουλοι στο στρατό των εθνικιστών Νεότουρκων. Οι ίδιοι αυτοί Γερμανοί αξιωματικοί στήριξαν τον χιτλερικό ναζισμό και διαμόρφωσαν το ιδεολογικό πλαίσιο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των Ολοκαυτωμάτων – «τελική λύση» κι αυτά.

Κοινός παρονομαστής αυτών των δύο «τελικών λύσεων» ο εθνικισμός και η αρρωστημένη μισαλλοδοξία.

Ας μη μας διαφεύγει αυτό.  

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κατερίνη,  17 Μαΐου 2019

 

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 

Ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό, η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες κατά της ανθρωπότητας, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με περισσότερα από 350.000 θύματα, με πρόσφυγες που βίωσαν τον ξεριζωμό, αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Ηθικό, ιστορικό και εθνικό το καθήκον μας, να τιμήσουμε τη Μνήμη των χιλιάδων ψυχών που χάθηκαν.

Ο  Ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε να  ανασυγκροτήσει  τις δυνάμεις του, να διατηρήσει τις ρίζες, τις αξίες , τη γλώσσα και  τον πολιτισμό  του, «χτίζοντας» τη συνέχεια του Ποντιακού Ελληνισμού στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, όπου προσφέρει και διαπρέπει. Τα μηνύματα που πηγάζουν από τη «διαδρομή επιβίωσης» των Ελλήνων του Πόντου, μας διδάσκουν για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωσή μας, να αγωνιζόμαστε για την Αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας διεθνώς, να μην επιτρέψουμε να  περάσει η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη λήθη της μνήμης, να αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και να διατηρούμε άσβεστη, την ιστορική μας μνήμη, για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα και τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σοφία Μαυρίδου

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
13-05-2019
Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 

Στον Δήμο Κατερίνης εκπληρώνοντας στοιχειώδες, ιστορικό και θεσμικό χρέος τιμούμε φέτος την συμπλήρωση 100 ετών Ιερής Μνήμης των 353 χιλιάδων τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν λησμονούμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, που έχει γραφτεί με μαύρα γράμματα στις δέλτους της ιστορίας.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο οποίος εκδιώχτηκε από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε με οδύνη τον δρόμο της προσφυγιάς κουβαλώντας όμως στην ίδια του την ψυχή, την πατρίδα, τις ιερές παραδόσεις, τα υψηλά ιδανικά, τον πολιτισμό της. Οι Πόντιοι και στην Κατερίνη προσέδωσαν νέα δυναμική στην οικονομία, στις επιστήμες, στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, οι απόγονοι των δολοφονηθέντων και των εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους, δεν έχουν ξεχάσει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει όλος ο ελληνισμός. Γιατί γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να «μιλήσουν» οι εκδηλώσεις μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής.

Παράλληλα, η Ελληνική Πολιτεία και οι Έλληνες όπου γης, οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτελεί ύψιστο χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, ενώ διδάσκει, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο, την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

Σάββας Χιονίδης

 

 

Α. Τζιτζικώστας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: «Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι μαζί την ευθύνη και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας»

 

«Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι μαζί την ευθύνη και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε σήμερα από τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, ούτε μία σελίδα από την Ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε σήμερα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρέστη στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ως κεντρικός ομιλητής, και στο τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τζιτζικώστας, έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Είναι καλό να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα λάθη, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν γιατί έτσι μαθαίνουμε και αποφεύγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Και σήμερα, κανείς πλέον δεν δικαιούται να ολιγωρεί ή να τα επαναλάβει. Σήμερα, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, το καθήκον επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την ίδια την Τουρκία, δεν αποτελεί μια πράξη οπισθοδρόμησης, ρεβανσισμού ή μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης. Είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Σεβόμαστε πάντα τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό ελληνικής γης».

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «η 19η Μαΐου δεν είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής μόνο, είναι πρώτα και κύρια ημέρα καθήκοντος και ευθύνης. Η 19η Μαΐου δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αφορά πρωτίστως στο παρόν και το μέλλον. Και αυτό γιατί 353.000 αθώα θύματα περιμένουν τη δικαίωση, με την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βάρος αυτής της ευθύνης πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί. Το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας, στο σύνολο του ελληνικού λαού, και ο αγώνας όλων μας, μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι ζήτημα ψυχής και συνείδησης».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη δωρεά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Αρχείου της Μαύρης Θάλασσας στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, λέγοντας ότι τα ντοκουμέντα, οι μνήμες, η ιστορική αλήθεια, με αυτή τη δωρεά, γίνονται κτήμα όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Αναφερόμενος στη Γενοκτονία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Οι Έλληνες του Πόντου, με αδιανόητη βαρβαρότητα, ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν να στήσουν από την αρχή τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όπου και αν ρίζωσαν οι Πόντιοι, στη Μητροπολιτική Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα να προκόψουν, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Όπως και εδώ, στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Ποντιακός Ελληνισμός προσέθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία. Και μάλιστα όλα όσα κατάφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, τα πέτυχαν μόνοι τους, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ το ελληνικό κράτος δυστυχώς, παρέμενε αμέτοχο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια καθυστέρηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα μόλις το 1994, στις 24 Φεβρουαρίου».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε ακόμη ένα μήνυμα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας: «Λίγα λόγια αρμόζουν σήμερα, μας περιμένουν όλους, οι πράξεις για την 19η Μαΐου, την ημέρα μνήμης και ευθύνης για όλους τους Έλληνες. Σας διαβεβαιώνω ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, τιμούν και θα τιμούν πάντα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Και εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να είμαστε όλοι μαζί εδώ, για να αποτίσουμε τις τιμές που πρέπει στα αθώα θύματα τους Έλληνες του Πόντου».

 

Βίντεο από τις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Xk0ZtuCerJI