Μήπως να κάνατε κάτι;

μήπως να κάναμε κι εμείς;

τώρα που “πιάσαμε πάτο”, μήπως να δούμε πως θα “βγάλουμε” το καλοκαίρι αξιοπρεπώς και από Σεπτέμβρη και για εννιά μήνες ξαναγίνεστε τζάμπα σωτήρες…

 

 

 

Τον Ιούλιο του 2014, λίγες μέρες πριν αναλάβει την δημαρχία, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της απερχόμενης δημαρχίας με θέμα την αποκομιδή, τα σκουπίδια και την καθαριότητα, αξιοποιώντας την εικόνα του παλιού σκουπιδιάρικου του Λιτοχώρου που επιστρατεύτηκε από την αποστρατεία, μπας και καταφέρουμε -τότε- να έχουμε μια εικόνα ανεκτή, εν όψει του θέρους που άρχιζε.

Έφτασε τότε να χαρακτηρίσει -ειρωνικά- τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Βροχαρίδη, “Νέστορα της Καθαριότητας”, πιθανώς προετοιμάζοντας το έδαφος για να πορευθεί ο ιδιώτης που θα αναλάμβανε την σωτηρία των 2/3 του Δήμου έναντι ποσού που ξεπερνούσε το εκατομμύριο (ευρώ). Μήνες αργότερα, ο “Νέστορας” αντεπιτέθηκε -απ΄ τη θέση της αντιπολίτευσης-, έκανε λόγο για φωτογραφική προκήρυξη, απειλήθηκε με αγωγή αποζημίωσης και τελικά δικαιώθηκε όταν το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του κράτους εντόπισε οκτώ σημεία ακυρότητας του διαγωνισμού, έναντι των επτά σημείων που είχε εντοπίσει ο Βροχαρίδης.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ‘ναι ο περιληπτικός απολογισμός των ημερών του Δημόπουλου στην δημαρχία. Πρέπει όμως να προστεθεί και ένα ακόμη σημαντικό γεγονός: παραδίδει χειρότερη -κατά πολύ- κατάσταση απ΄ αυτή που παρέλαβε ΚΑΙ γιατί έκτοτε παρήλθαν χρόνοι πέντε. Και μπορεί κανείς να μην χαρακτηρίσει τον πειθήνιο Χαρέλα … “Νέρωνα της Καθαριότητας”, αλλά αυτό θα οφείλεται στο κλίμα … αδελφοσύνης που επέβαλε η απλή αναλογική και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και όχι στο ότι η παρομοίωση θα ήταν υπερβολική.

Η ΕτΟ παρακολούθησε και παρακολουθεί το μέγιστο αυτό θέμα παντού: σε ρέματα και ακτές, ΧΥΤΑ και γραφικές προβλήτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους δρόμους, σε δημοσιεύσεις εμπλεκομένων, στις αντιδράσεις των δημοτών, παντού. Και μπορεί πλέον να προσθέσει στις ευθύνες όλων των άλλων και την ευθύνη όσων ζούνε με και από τον τουρισμό, για την επιλογή τους να επαναστατούν κάθε φορά που η πραγματικότητα αποτυπώνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού (γιατί -λένε- δυσφημούν τον θεϊκό μας τόπο-, αλλά ξεχνάνε το μέγα πρόβλημα τους υπόλοιπους εννιά -9- μήνες. Επιλέγουν να μην ενοχλούν τους αιρετούς και η επιλογή τους αυτή αφορά και δεσμεύει μόνο τους ίδιους. Φτάσαμε αισίως στα 2019 και σε λίγο θα βρεθούμε στα 2020. Η δεκαετία που πέρασε δεν είναι μικρός χρόνος, ακόμη κι αν είχαμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε το ακατόρθωτο.

Κι έτσι, όπως κάθε καλοκαίρι κάθε τέσσερα -πέντε στην περίπτωση Δημόπουλου- καλοκαίρια, η σεζόν ξεκινά -ξεκίνησε ήδη- και το σκηνικό γύρω μας είναι άθλιο. Ως τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση περιορίζεται μόνο στα λειτουργικά/έκτακτα θέματα κι άλλο δεν μπορεί να πράξει πέραν ενός ή δύο εκτάκτων συνεδριάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου και -κατά πως φαίνεται- να κατηγορεί τους πάντες, πλην εαυτού. Προσφάτως, απέδωσε ευθύνες και σε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο… Την ίδια στιγμή, ο επανακάμψας στα δημοτικά με την παράταξη Δημόπουλου, πρώην δήμαρχος Αστέριος Χονδρόπουλος, εξεμάνη πρόσφατα και έφτασε να ζητάει εξηγήσεις για τις επιδόσεις του ιδιώτη εργολάβου στην αποκομιδή… από την διοίκηση του Δήμου που επέλεξε και προσπάθησε να ανανεώσει στην διοίκηση!!! Πριν καν ολοκληρωθεί η θητεία της…

Αυτά είναι μερικά μικρά δείγματα του παραλογισμού που βιώνουμε και θα βιώσουμε και αυτό το καλοκαίρι. Και σίγουρα, και νέα επίπεδα -παραλογισμού- θα κατακτήσουμε, αφού οι άρχοντές μας σε έναν τομέα διαθέτουν αποθέματα: την έμπνευση και την παραγωγή νέων, μεγαλύτερων παραλογισμών. Όσοι παραπονιέστε, δια ζώσης ή ιντερνετικά, όσοι διαμαρτύρεστε, θυμηθείτε ότι όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, χρησιμοποιούνται ήδη, για να έρθει ο ιδιώτης και να αναλάβει τον Δήμο συνολικά, αντί αδρής αμοιβής και με τον βολικότερο γι’ αυτόν τρόπο, αφού ΜΟΝΟ οι αιρετοί μας θα κρίνουν το καθεστώς συνεργασίας και τις εκατέρωθεν διασφαλίσεις. Οι υπόλοιποι -κοντά 30.000 διαμαρτυρόμενοι- δεν θα ρωτηθούμε, αν και ξέρουν ότι ξημεροβραδιαζόμαστε στο Fb και λόγους πολλούς και ειλικρινείς έχουμε για να μας “καίει” το θέμα.

Το θέμα της καθαριότητας, της αποκομιδής και των σκουπιδιών δεν είναι έκτακτο. Είναι μόνιμο και πάγιο. Έκτακτη θα είναι η κατάσταση που θα ζήσουμε πάλι εντός του θέρους. Καραέκτακτη. Η Εισαγγελία και η Αποκεντρωμένη δείχνουν να μην θέλουν να ασχοληθούν και να εξασφαλίσουν κάτι καλύτερο. Άρα μένουμε πάλι μόνο εμείς: οι άρχοντες και οι αρχόμενοι. Θα μπορούσαν όλα αυτά τα έκτακτα που ακολουθούν ως τα μέσα Οκτωβρίου και το τέλος της σεζόν να είναι θέμα έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Κι επειδή δεν θα υπάρχει στη συνεδρίαση αυτή η δυνατότητα να σχεδιαστούν τα μέλλοντα ή να πληρωθούν εκατομμύρια, θα μπορούσε η συνεδρίαση να είναι μια μοναδική ευκαιρία να κοιτάξουμε ΟΛΟΙ την κατάσταση κατάματα και με με την μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη να αποφασίσουμε πως θα “βγάλουμε” το καλοκαίρι, έστω. Θα είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τους ήδη εκλεγμένους να δώσουν πραγματικά δείγματα των πραγματικών τους προθέσεων που έμειναν κρυμμένες σε ολιγόλογα προεκλογικά προγράμματα και χωρίς την κριτική από δημόσιες συζητήσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Σε μια διαδικασία που δεν θα αναδείξει νικητή -των εκλογών ή των εντυπώσεων- με δεδομένο το βάθος του πηγαδιού στο οποίο βρισκόμαστε όλοι, δημότες, επιχειρηματίες και επισκέπτες, η καλή πρόθεση, η ειλικρίνεια και η διάθεση προσφοράς και αντιμετώπισης του προβλήματος, πολλά μπορεί να προκύψουν. Πχ οι “επιχειρηματίες του καλοκαιριού” να ενοικιάσουν δύο απορριμματοφόρα και τα πληρώματά τους για την “καυτή” περίοδο των 60 ημερών. Κι αν ο Νόμος είναι το εμπόδιο, εδώ είμαστε οι 30.000 να ζητήσουμε έκτακτα μέτρα. Αν ένας έχει μια ιδέα, οι 500 έχουν 500 και πολλοί την τεχνογνωσία και την εμπειρία να προτείνουν λύσεις κοντινές στην πραγματικότητα.

Το θέμα είναι αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα ή “να έχουμε να λέμε”…

Αύριο θα δούμε και τι γίνεται(;) με την ανακύκλωση.

Καλό καλοκαίρι.-