Επιστρέφονται πινακίδες-άδειες

και δωρεάν διόδια

λόγω εκλογών – δείτε και τις λεπτομέρειες

 

 

 

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, για τη διευκόλυνση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

 

 

Με Απόφαση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου, επιστρέφονται από αύριο, 4 Ιουλίου 2019, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

  • του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και
  • της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

 

 

03.07.2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δωρεάν διελεύσεις ΙΧ και δικύκλων στους αυτοκινητόδρομους, λόγω διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών στις 7 Ιουλίου, 2019

 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λόγω διεξαγωγής των εκλογών στις 7/7/2019, εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις Ι.Χ. και δικύκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους από το Σάββατο 6/7/2019 και ώρα 12:00 έως τη Δευτέρα 8/7/2019 και ώρα 08:00.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανακοινώνει ότι η διέλευση των οχημάτων των κατηγοριών 1 και 2 (δίκυκλα και ΙΧ) από τους σταθμούς διοδίων που διαχειρίζεται θα γίνεται χωρίς χρέωση, ενώ για τα οχήματα των υπόλοιπων κατηγοριών (3 και 4), τα οποία δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω ρύθμιση, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους (ηλεκτρονικά – χειροκίνητα).

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την ασφαλή και ομαλή ροή της κυκλοφορίας τις συγκεκριμένες ημερομηνίες:

  • Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται κατόπιν ανοίγματος της μπάρας διοδίων από το προσωπικό του εκάστοτε σταθμού. Για το λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να ανοίξει την μπάρα.
  • Οι κάτοχοι πομποδεκτών των οχημάτων όλων των κατηγοριών, θα πρέπει να διέρχονται από τις λωρίδες με εισπράκτορα καθώς οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα παραμείνουν κλειστές τις παραπάνω ημέρες και ώρες. Η χρέωση μόνο για τους κατόχους πομποδέκτη κατηγορίας 3 & 4 θα πραγματοποιείται με σάρωση του πομποδέκτη από τον εισπράκτορα στις χειροκίνητες λωρίδες.
  • Οι οδηγοί θα ενημερώνονται επίσης μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS) ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.