Le nouveau grand déviation institutionnelle

de m. Athanasiou et ND

πόσο σημαντικό ήταν να μην συζητηθεί η απώλεια ενός εργασιακού δικαιώματος; τόσο που άξιζε όλα τα ξεφτιλίκια εντός της Ολομέλειας – τι ζητάει το ΕΒΘ για συγγενείς και φίλους; να ανησυχήσουμε;

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Βουλή των Ελλήνων.

Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, της 8ης.8.2019 με θέμα (προς ψήφιση) το νομοσχέδιο για το “Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης”.

Η συζήτηση βαίνει στην ολοκλήρωσή της και στις 5μμ, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοινώνει ότι -λόγω του αιτήματος ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία σε συγκεκριμένα άρθρα- τα κόμματα συμφώνησαν (μια ώρα πριν, στις 4μμ) να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 6μμ και το διάστημα αυτό να καλυφθεί με τις τοποθετήσεις του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού βουλευτών. Ο κος Τασούλας ανακοινώνει τα παραπάνω, η διαδικασία συνεχίζεται, ο ίδιος αποχωρεί και ο αντιπρόεδρος του σώματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, προεδρεύει στη συνεδρίαση που οσονούπω ολοκληρώνεται.

Μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, η παρουσία του κου Αθανασίου στη θέση του προεδρεύοντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία: ο υπουργός ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, καταθέτει δύο τροπολογίες που “βάζουν φωτιά” στη συνεδρίαση.

Στις πέντε και μισή.

Επιχειρεί δηλαδή -η κυβέρνηση και ο ίδιος- να ψηφιστεί με την άνεση της πλειοψηφίας κάτι -πιθανώς σημαντικό- με δυνατότητα συζήτησής του από τα έξι κόμματα της Βουλής μέσα σε 30 λεπτά.

Προμετωπίδα των τροπολογιών έχει τεθεί η πιθανότητα να καταβληθούν συντάξεις 24.000 ευρώ….γιατί η Βουλή κλείνει την επόμενη μέρα και στο διάστημα των διακοπών υπάρχει πιθανότητα να τολμήσει δημόσιος υπάλληλος να ολοκληρώσει μια διαδικασία που δύο συνεχόμενες κυβερνήσεις έχουν θέσει σε διερεύνηση.

Ένα από τα πολλά και σημαντικά που ήταν κρυμμένα στις δύο ντροπολογίες ήταν και η κατάργηση του λεγόμενου βάσιμου της απόλυσης. Με την ψήφισή του, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να δικαιολογεί την απόφασή του για απόλυση υπαλλήλου του. Έτσι απλά.

Και με τις ευλογίες του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Του πρώην δικαστικού, συνδικαλιστή και βουλευτή που πρόσφατα είχε δηλώσει και ότι η δωροδοκία είναι αδίκημα που διαπράττεται κατά την άσκηση των καθηκόντων υπουργού. Όχι επ’ ευκαιρία, αλλά “κατά”.

Η αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα, διαμαρτύρονται, εξεγείρονται, δηλώνουν ότι αποχωρούν.

Και αποχωρούν το ένα μετά το άλλο, όταν διαπιστώνουν ότι ο κος Αθανασίου δήθεν συμπεριφέρεται θεσμικά, αλλά στην ουσία ολοκληρώνει την διαδικασία, παρά τις εκκλήσεις να μην κάνει δεκτές τις τροπολογίες και να επανέλθουν όταν θα υπάρχει χρόνος ανάλογος για να εξεταστούν, πριν ψηφιστούν.

Ο κος Αθανασίου παρακαλεί τους υπουργούς να “μην το ξανακάνουν”. Αλλά συνεχίζει την διαδικασία.

Διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει συμψηφισμός με την ανάλογη “κακιά συνήθεια” του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά κάνει τον συμψηφισμό πράξη.

Διαβεβαιώνει ότι εξετάζει το ζήτημα διαδικαστικά, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και η όλη συζήτηση δεν θα μπει στην ουσία του θέματος, αλλά τελικά μπαίνει με δική του επιλογή στην ουσία του θέματος και επιλέγει να συζητήσει τις τροπολογίες και να τις υπερψηφίσει, μόνη της η ΝΔ, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποχωρήσει. Και η μόνη …συζήτηση να έιναι τελικά η εισήγηση του υπουργού!!! Αλλά ο κος Αθανασίου δεν διαπιστώνει καν την αποχώρηση της αντιπολίτευσης στο σύνολό της, αλλά την αποχώρηση… “3-4 κομμάτων”!!!

Ο κος Αθανασίου.

Το στέλεχος της ΝΔ που έχει φέρει σε πέρας πάμπολλες ανάλογες αποστολές και που -πιθανώς- θα σώζει τον πρόεδρο της Βουλής από ανάλογα ξεφτιλίκια, υλοποιώντας ο ίδιος τις δύσκολες αποστολές. Αυτές -δηλαδή- που απαιτούν από τον δράστη να μην κατέχει την ελάχιστη ντροπή. Και να προσπερνά ως λεπτομέρεια την δυνατότητα άμυνας του όποιου εργαζόμενου στην αυθαιρεσία του όποιου εργοδότη.

Να ανησυχήσουμε;

Πολλοί υποστήριζαν -ένα μήνα πριν- πολλά και διάφορα που έχουν ήδη διαψευστεί από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης από την ΝΔ και τα όσα έπραξε σε έναν -καλοκαιρινό- μήνα. Ταυτόχρονα, η καθημερινή ειδησιογραφία καταγράφει κρούσματα επιθέσεων κατά δημοσίων υπαλλήλων/ελεγκτών της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κρούσμα επίθεσης εργαζόμενου κατά του εργοδότη του δεν έχει καταγραφεί. Αντιθέτως, πρόσφατα υπήρξε και κρούσμα κακοποίησης εργαζόμενου -και μάλιστα μαθητευόμενου- από την εργοδοσία. Και δεν είναι το ξεφτιλίκι Αθανασίου η μόνη θεσμική παρεκτροπή του κυβερνητικού στρατοπέδου… Ένα άλλο “πέρασε στα ψιλά” και είναι έργο στελέχους της ΝΔ και αφορά το δεύτερο μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας. Που διαμαρτυρήθηκε, επίσημα και γραπτώς, στον ΕΦΚΑ και στον …κο Βρούτση, ζητώντας ελαστικότερους ελέγχους, μικρότερα πρόστιμα και ειδικότερα να μην παρεξηγείται η παρουσία περαστικών (συγγενών ή μη) στο χώρο των επιχειρήσεων!!!

Φυσικά και δεν πρέπει κανείς να ανησυχήσει. Η κανονικότητα επανήλθε και είναι γνωστό ότι είναι κανονικότατο και συνηθισμένο στην Ελλάδα οι εργοδότες να μην αυθαιρετούν και πολύ περισσότερο να μην ψεύδονται, για συγγενείς και μη.

 

 

Θεσσαλονίκη 9.8.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ναι στους ελέγχους – Όχι στα άδικα, εξοντωτικά πρόστιμα, λέει το ΕΕΘ

Παρέμβαση Ζορπίδη στον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση

Έγγραφη διαμαρτυρία προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας έστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με αφορμή συνεχιζόμενα κρούσματα αυστηρότατων ελέγχων από τα κλιμάκια του φορέα.

Με το ίδιο περιεχόμενο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης είχε συνάντηση με στελέχη του ΕΦΚΑ στους οποίους μετέφερε τις θέσεις του ΕΕΘ αλλά και τα παράπονα πολλών μελών του για ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους, που καταλήγουν σε άδικα πρόστιμα και κυρώσεις.
Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο κ. Ζορπίδης, το ΕΕΘ δεν είναι κατά των ελέγχων και δεν θα υπερασπιστεί ποτέ κάποιον επιχειρηματία που θα παρανομήσει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παράπονα μελών για επιβολή προστίμων για ανασφάλιστη εργασία επειδή έτυχε εκείνη την ώρα συγγενικά πρόσωπα ή περαστικοί να βρίσκονται εντός επιχειρήσεων και οι ελεγκτές, εντελώς παράλογα να τους εκλαμβάνουν ως αδήλωτους εργαζόμενους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι έλεγχοι των κλιμακίων θα πρέπει να είναι αυστηροί αλλά δίκαιοι και να εντοπίζουν όσους όντως παρανομούν και να μην εξαντλείται η αυστηρότητα σε τυπικά θέματα και στο γράμμα του νόμου. Επίσης, να θεσμοθετηθεί δεύτερος βαθμός κρίσης, δηλαδή ένα όργανο το οποίο χωρίς τις σημερινές υπέρογκες επιβαρύνεις, θα ελέγχει εκτός από τις διαπιστώσεις των ελεγκτών και τις αντιρρήσεις, τα παράπονα και τα αποδεικτικά στοιχεία των ελεγχομένων.