Συγκλίσεις παντού

τάχα θεσμικές, πρόχειρες και βιαστικές

χωρίς λαϊκή εντολή, με άξονα μόνο έναν: την κυβερνησιμότητα, δηλαδή την απουσία αντίλογου, αντιπολίτευσης (που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν αφού απλώς.. οι “Μανωλιοί” άλλαξαν πάλι παρατάξεις)

 

 

 

 

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου δικαίωσε την πρόβλεψη ότι θα είναι ακόμη καλύτερη και από την προηγούμενη (που φιλοξένησε τις καταγγελίες Γερολιόλιου κατά Δημόπουλου).

Στα σημαντικά αποτελέσματά της συμπεριλαμβάνεται -ως σημαντικότερη- η απόδειξη ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποτελείται από παρατάξεις, αλλά από πρόσωπα που αναδείχτηκαν με παρατάξεις και ήδη πολιτεύονται ως πρόσωπα, χαρακτηριστικό που έχει την θετική και την αρνητική του πλευρά, όπως τα πάντα στο σύμπαν. Η θετική πλευρά είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοί μας διατηρούν -θεωρητικά- την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία τους. Η αρνητική πλευρά περιλαμβάνει αυτό που αναδείχτηκε χθες θριαμβευτικά, δηλαδή η κατάργηση κάθε παραταξιακού ορίου με κάθε ευκαιρία, με αποκορύφωμα την επισημοποίηση της σύγκλισης Φαρμάκη και διοίκησης, την ανεξαρτητοποίηση -με το “καλημέρα”- του Διονύση Φόλιου και την ουσιαστική συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κ. Δημόπουλου με την διοίκηση Γερολιόλιου.

Τις όποιες ελπίδες ότι η θετική πλευρά (τα περί αυτοτέλειας των δημοτικών συμβούλων) θα ενισχυόταν από τις επιλογές του νέου δημάρχου (ως στάση και συμπεριφορά πολιτική), διέλυσε η πραγματικότητα, αφού οι σχετικές εξαγγελίες του νέου δημάρχου ήδη εξανεμίστηκαν από τις επιλογές του που υλοποίησε χθες με ολοφάνερη την επικράτηση των δημοσίων συναλλαγών. Τα περί σύνθεσης απόψεων υπέρ του κοινού καλού δεν αποδείχτηκαν αρκετά για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή της αντιπολίτευσης πχ στο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ. Νωρίτερα, η “θεσμική” σύγκλιση με τον Φαρμάκη έγινε χωρίς καμία δημόσια συζήτηση (όχι απαραιτήτως στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημόσιος χώρος δεν εξαντλείται στην αίθουσα του σώματος), αν και στην ανακοίνωσή της καταγράφηκαν πολλά σημαντικά θέματα, για τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε τίποτα, παρά μόνο ότι οι δύο παρατάξεις …συμφωνούν στο πως θα τα χειριστούν!!! Στην ίδια συνεδρίαση, ο Διονύσης Φόλιος (στέλεχος και σύμβουλος της δημοπουλικής “Ολύμπιας Συμμαχίας Ι”, πριν εκλεγεί με την “Προοπτική” του Κιάφα) δήλωσε ανεξάρτητος γιατί … διαφωνεί με τον τρόπο που η παράταξή του προσεγγίζει τα υπάρχοντα προβλήματα και την λύση τους. Στη χθεσινή συνεδρίαση ψήφισε υπέρ όλων των επιλογών της διοίκησης που τον συμπεριέλαβε στο ΔΣ της πολύπαθης ΔΕΑΔΟ (ως έναν από τους συμβούλους της …αντιπολίτευσης). Δηλαδή, από την δήλωση ανεξαρτησίας ως την πρώτη πράξη προσχώρησης μεσολάβησαν 2-3 ώρες!!! Σε ότι δε αφορά την για 25 μέρες παράταξή του, άγνωστο παραμένει σε ποια σημεία “προσέγγισης των προβλημάτων” διαφώνησε με την παράταξή του και συμφώνησε περισσότερο με την διοίκηση και -κυρίως- πως συνέβησαν αυτά τα δύο. Ίσως στο μέλλον οι Κιάφας και Γερολιόλιος αισθανθούν την πολιτική ανάγκη ή την πρακτική επιταγή να εξηγήσουν τα σχετικά και τις σχετικές διαδικασίες.

Ο νέος μας δήμαρχος διαθέτει σίγουρα μαθηματικά δομημένη σκέψη, λογική, προσήλωση στη νοικοκυροσύνη και ικανότητα στον χειρισμό της γλώσσας. Χθες “σολάρισε” σε κάθε ευκαιρία, πολλές φορές ακροβατώντας στο λεπτό σχοινί, το φτιαγμένο από δύο ίνες: την πολεμική κατά Δημόπουλου και την ταυτόχρονη επιδίωξη να έχει την στήριξη ΚΑΙ των συμβούλων του Δημόπουλου. Το γεγονός ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και βαλλόμενη πανταχόθεν, δεν τίμησε τις επιλογές του επικεφαλής της, αποδεικνύει ότι και αυτή -ως παράταξη- είναι πια ευκαιριακή σημαία ατόμων με διαφορετικές στοχεύσεις και επιδιώξεις και όχι πολιτική ομάδα με κοινές αντιλήψεις και σκεπτικό. Και κάποιοι πρέπει να εξηγήσουν το γιατί. Και γιατί ο δήμαρχος επεδίωξε χθες να καρπωθεί και αυτά τα “ΝΑΙ”. Αν και είναι πια αργά, αφού είναι δεδομένη η επιλογή του να μην πορευθεί προσπαθώντας να πείθει την αντιπολίτευση για την ορθότητα των επιλογών του κατά περίπτωση, αλλά -στα πρότυπα όσων καταδικάζει- να έχει εξασφαλισμένη και υπάκουη πλειοψηφία, ως την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Το “23” ήταν και ο αριθμός του χθεσινού του ρεκόρ (θετικών ψήφων σε ψηφοφορία).

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ήδη -με λεπτομέρειες- ότι το νέο Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει μια ελάχιστη αντιπολίτευση τεσσάρων συμβούλων (τρεις του Κιάφα και η Κουρίτα) και οι υπόλοιποι διαφέρουν μόνο στον αν ανήκουν ή όχι στην “ΣΥΝθεση”, με την δυάδα Μυλωνέρου-Κεχαγιά να τηρεί τουλάχιστον τα προσχήματα και μια απόσταση από τις εξόφθαλμες συναλλαγές. Μένει να φανεί στην πορεία ότι το συντριπτικό ποσοστό των αιρετών που αναδείξαμε και στις τελευταίες εκλογές, καμία σχέση δεν έχει με τους ψηφοφόρους και τους δημότες, αλλά προσωπικά κίνητρα και συμφέροντα υπαγόρευσαν την εμπλοκή τους στα κοινά. Οι αλλαγές από σχήμα σε σχήμα δεν απαιτούν πλέον πολιτική και λογική αιτιολόγηση και οι ίδιοι άνθρωποι ανακυκλώνονται πέρα από κάθε λογική και χωρίς να έχουν να επιδείξουν το παραμικρό έργο, δεκαετίες τώρα.

Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι αδύνατο να υπάρξει σαφής διαχωρισμός συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Πέρα από την ταυτότητα απόψεων και την κατάργηση όλων των ιδεολογικών παραμέτρων που χαρακτηρίζει συνολικά την ελληνική κοινωνία, τοπικά, οι σημερινοί μας αιρετοί έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατή μετακίνηση από παράταξη σε παράταξη και οι δύο μεγαλύτερες (διοίκηση και αξιωματική αντιπολίτευση) στελεχώθηκαν από τον ίδιο πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Πραγματική πλειοψηφία είναι οι εκπαιδευτικοί και το ένα τρίτο της κοινωνίας μας (άνεργοι) δεν βρήκε πάλι το δρόμο προς την εκπροσώπηση.

Τέλος, τρία σημαντικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης απαντούν στο ερώτημα πολλών για το πως θα κινηθεί η νέα διοίκηση:

  • η πρόταση Δημόπουλου να μετατραπεί η προ ημερησίας διάταξης ενημέρωση σε …μετά ημερησίας -και πολύ πιθανά σε μεταμεσονύχτια- που υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά η διοίκηση και ο δήμαρχος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον …λαϊκισμό (στην ουσία καταργούν το ακροατήριο, μπας και γλυτώσουν από τον λαϊκισμό που εκμεταλλεύονται όλοι)
  • η επιλογή της διοικούσας “ΣΥΝθεσης” να μην υπάρχει στο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ κανείς αντιπολιτευόμενος (πέραν από τον -ήδη πρόθυμο- Διονύση Φόλιο
  • η αντιμετώπιση των καταγγελιών Τσιμήτρη κατά Καλαϊτζή (που προσπάθησαν να “αναχαιτίσουν” ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος).

Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο.