Το σύστημα και το “φέσι”

αναβιώνουν

πως όλα επανέρχονται στο πρότερο αμαρτωλό καθεστώς, με μικρές τροποιήσεις και χωρίς να “ανοίξει μύτη” στον Τύπο

 

 

 

από post στο Fb της βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυ Σκούφα
οι υπογραμμίσεις είναι της ΕτΟ

 

Η αναβίωση ενός συστήματος που ρήμαξε τη χώρα, φεσώνοντας την ίδια στιγμή τους πολίτες

 

Πράξη 1η

Στον Μαρινάκη η Forthnet με 41 εκατ. ευρώ. Με την ίδια απόφαση οι πιστώτριες τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και κατά 3% η τράπεζα Αττικής) αποδέχονται «κούρεμα» χρεών της Forthnet που επί της ουσίας υπερβαίνει το 80% και την παραδίδουν σχεδόν απαλλαγμένη από τα βαριά χρέη της (εδώ και πολλά χρόνια η Forthnet οφείλει στις τράπεζες ιλιγγιώδη ποσά άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ).

Βέβαια, η απόφαση των Τραπεζών τελεί υπό την αίρεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της οποίας όμως τα μέλη προτάθηκαν και ψηφίστηκαν άρον-άρον τον περασμένο Αύγουστο, με τις θετικές ψήφους μόνον των βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα δε, στο νομοσχέδιο με τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις” του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων που θα συζητηθεί εντός ολίγου στην επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου κατάφερε να παρεισφρήσει κι ένα άρθρο (το 158 εν προκειμένω) που είναι γραμμένο από τους καναλάρχες, τον εξής έναν και γνωστό, τροποποιώντας τον ν.4339/2015 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και παλιότερους νόμους, εξαιρώντας ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες και καταργώντας παράλληλα την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών, όταν οι μετοχές ανήκουν σε επενδυτικά κεφάλαια (Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων), τα λεγόμενα funds.

Πράξη 2η

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση αυτής της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το Υπουργείο Υγείας φέρνει το νομοσχέδιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)».

Μόνο που ο φορέας έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί από τις αρχές του 2019. Για τον λόγο αυτό τα πρώτα 16 άρθρα του νόμου είναι, επί της ουσίας, αντιγραφή των αντίστοιχων 16 άρθρων του νόμου 4600/19, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρουσιάζεται σαν «επίτευγμα» της ΝΔ.

Όμως πέρα από το φτηνό αυτό τρικ, ο νέος νόμος μετατρέπει τον ΕΟΔΥ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι σήμερα, σε Ιδιωτικού Δικαίου και έτσι εξηγείται η σπουδή να εμφανιστεί ως νέος φορέας. Γιατί ως ΝΠΙΔ θα είναι «ευέλικτο» όπως ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ, που λειτουργούσε ώς «off shore» της κυβέρνησης σε εποχές σκληρών μνημονίων, διοχετεύοντας τεράστιο όγκο μαύρου χρήματος σε ΜΜΕ και άλλους σκοτεινούς παραλήπτες, με αδιαφανείς διαδικασίες και απόλυτη διαπλοκή, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, επί ημερών ΝΔ. Επιπρόσθετα, ο ΕΟΔΥ θα εξαιρείται στο εξής από την υποχρέωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας την ευκαιρία στον Υπουργό και τους κομματάρχες της ΝΔ να προσλαμβάνουν, νύχτα ή μέρα, όποιον κομματικό εγκάθετο επιθυμούν, όπως με το παλιό καθεστώς, στήνοντας μια πελατειακή βιομηχανία βολέματος που στο μέλλον θα αποτελέσει όχημα για μονιμοποιήσεις “από το παράθυρο”.