Ο “Γηρυόνης” πέρασε

τα έργα ...συνεχίζονται

μέσα στην καρδιά του χειμώνα και δύο χρόνια μετά την καταστροφή -όχι του “Γηρυόνη, αλλά της προπροηγούμενης-

 

 

 

 

Ο “Γηρυόνης” πέρασε ήδη και το πέρασμά του δημιούργησε ουκ ολίγα προβλήματα και καταστροφές στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, λιγότερα όμως από την ανώνυμη κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2017. Το πέρασμα του “Γηρυόνη” θα ήταν ανεπαίσθητο αν οι ζημιές του 2017 είχαν αποκατασταθεί εγκαίρως και τα αντιπλημμυρικά έργα ολοκληρώνονταν σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών (και βάλε).

Όπως είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2017 ο τότε δήμαρχος Κ. Δημόπουλος, “δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες” και οι χθεσινές καταστροφές περιορίστηκαν σημαντικά. Ταυτόχρονα, ωρίμασε η άποψη πολλών μόνιμα πληγόμενων από τις έντονες νεροποντές ότι τα …προσωποπαγή έργα (όπως τα …προσωποπαγή τοιχία) σώζουν μεμονωμένα και προσωποπαγή συμφέροντα, αλλά όχι ανθρώπινες κοινότητες που -στα 2019- αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί πχ ένα ρέμα παραμένει χωρίς διευθέτηση από καταβολής κόσμου, σε μια Περιφέρεια με την ίδια ηγεσία για τρίτη περίοδο και πάμπολλες πριν απ’ αυτή…

Στον απολογισμό, τα σχολεία του Δήμου μας έχασαν δύο μέρες μαθήματος, η Λεπτοκαρυά έμεινε για μερικές μέρες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ο Πλαταμώνας ξενύχτησε παρακολουθώντας τους χειμάρρους να τον διασχίζουν και την θάλασσα να συμπληρώνει το σκηνικό τρόμου στο παραλιακό μέτωπο και το Λιτόχωρο κι η Κονταριώτισσα πίνουν βρώμικο νερό, όπως συμβαίνει σε κάθε βροχόπτωση, μεγαλύτερη από έντονη ψιχάλα. Ο ανατολικός παράδρομος της εθνικής και το τμήμα του που διασχίζει την Λεπτοκαρυά, αλλά και η υπόγεια διάβαση όπως και το ρέμα στα Πλατάνια δημιουργούν εκεί μια εικόνα extreme διαβίωσης για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και πολλά άλλα …ελεύθερα ρέματα “κόβουν” και απομονώνουν περιοχές του Δήμου μας, ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων, σε μια κλίμακα από την πρόσκαιρη διακόσμηση με απαγορευτικές κορδέλες, ως την παθητική παρακολούθηση καταστροφών με ταυτόχρονη επίκληση των θείων για περιορισμό της έκτασης των καταστροφών αυτών. Με απλά λόγια, δύο χρόνια μετά την απτή απόδειξη των πολλών αντιπλημμυρικών αναγκών μας, πολλά εκκρεμούν και συνεχίζονται αδικαιολόγητα.

Hot spots:

– η κατασκευή γέφυρας ακριβώς στην όχθη του Ορλιά, δίπλα σε ήδη σημαντική γέφυρα και ως απόληξη αποχετευτικής τάφρου που προστατεύει την Καρίτσα, η οποία δεν εκκίνησε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά στην επέτειο ακριβώς και σε περίοδο βροχών, αντί κάποιας άλλης, πιθανώς ως κατασκευαστική πρόκληση και

– οι αυθαίρετοι “Γηρυόνηδες” του Πλαταμώνα που δεν ευθύνονται για την κατολίσθηση του Μαρτίου του 2018 (μέχρι να αποδειχθεί ότι ευθύνονται) και το υπερεπείγον αντικατολισθητικό έργο που χρειάζεται δύο ετών διαδικασίες (αν και οι “Γηρυόνηδες” δεν ευθύνονται).

 

Tips:

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες από τον Λάκο του Ενιπέα στο Λιτόχωρο και το τι αντίκρισαν οι διαχειριστές του Καταφυγίου “Κρεβάτια”, σ’ ένα “άνοιγμα” του καιρού, χθες.

Κατακλείδα:

σε μια άλλη, κανονική αντιπεριφέρεια-νομό, σήμερα θα ενημέρωναν οι αιρετοί τους λόγους που απαραίτητα και ζωτικά αντιπλημμυρικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν, σε διάστημα δύο ετών. Στην δική μας περίπτωση, όλα βαίνουν καλώς έως αποδείξεως του αντιθέτου.-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δήμος Δίου-Ολύμπου
Γραφείο Τύπου και
Ενημέρωσης                                                                                   Λιτόχωρο, 26/11/2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου ανακοινώνεται πως λόγω της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης παρουσιάζονται, στις κοινότητες Λιτοχώρου και Κονταριώτισσας, προβλήματα υδροδότησης. Τα συνεργεία του Δήμου εργάζονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών.