Είμαστε “και ψύχραιμοι”;

γιατί "και ταπί" είμαστε σίγουρα

τα διπλά κάλαντα της ΕτΟ: και για την χρονιά που φεύγει και για την χρονιά που έρχεται (να δούμε ποιος θα μας δώσει μελομακάρονο…)

 

 

 

 

Η χρονιά τελειώνει.

Και μαζί της, οι τέσσερις πρώτοι μήνες της διοίκησης Γερολιόλιου, συνέχεια -όχι μόνο ημερολογιακή, δυστυχώς- της προηγούμενης, πενταετούς διοίκησης Δημόπουλου.

Από την πρώτη Σεπτεμβρίου ως σήμερα, το κυριότερο χαρακτηριστικό της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ήταν οι ατελέσφορες αλληλοκαταγγελίες και οι αθωωτικοί συμψηφισμοί και μάλιστα, σε κοινή θέα. Το παζάρι της αλληλοαθώωσης έφτασε να γίνει δημόσιο και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό: σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή δισταγμό. Και το χειρότερο: χωρίς κανείς να το εντοπίσει και να το καυτηριάσει. Κανείς. Ούτε η παράταξη που θέλει να διαφέρει απ’ όλες τις άλλες.

Οι γιορτές είναι -και θα είναι πάντα- μια ανάπαυλα.

Μια εορταστική ανάπαυλα παρατεταμένη που -σε πολλούς- δρα ως παροδική λήθη και μηδενισμός του κοντέρ, με τις ανάλογες αισιόδοξες υπερβολές. Για να μην χάσουμε το νήμα και θεωρήσουμε ότι όλα αρχίζουν την 2α Ιανουαρίου 2020, ας θυμηθούμε μερικές σκηνές από τα πολλά σημαντικά που απασχόλησαν το ανώτατο όργανο διοίκησης της οργανωμένης μας κοινωνίας. Και για να μην “περάσουμε” σε έναν νέο χρόνο, με χαμένο στις καλένδες το πρώτο τετράμηνο της νέας περιόδου, όπως η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μας επιθυμεί και -βήμα το βήμα- υλοποιεί.

Για όσους παλεύουν ακόμη να ξεκαθαρίσουν, ποια είναι η συμπολίτευση και ποια η αντιπολίτευση σε τούτο το παράξενο Δημοτικό Συμβούλιο, η πραγματικότητα διέγραψε ήδη τα εξής όρια:

  • η παράταξη των 10 του Γερολιόλιου και των τριών του Φαρμάκη συνεργάζονται και επίσημα
  • ανεπίσημα, αλλά σταθερά συμπλέει με την διοίκηση Γερολιόλιου-Φαρμάκη, η παράταξη Δημόπουλου (με μόνες εξαιρέσεις τις …άτακτες επιθέσεις που μόνο σκοπό έχουν να ανακόψουν το κύμα των καταγγελιών της σημερινής διοίκησης κατά του Δημόπουλου, προσωπικά)
  • οι παρατάξεις των Κιάφα (τρεις σύμβουλοι) και Μυλωνέρου (δύο σύμβουλοι) που ασκούν αντιπολίτευση. Επειδή αυτό είναι πλέον εξαιρετικά θολό για να το διαπιστώσει κανείς, ακόμη και έμπειρος, τεκμαίρεται και από την “συμπεριφορά” στο Δημοτικό Συμβούλιο και την δημόσια ζωή, αλλά και την επάνδρωση των ζωτικών Επιτροπών του Δήμου και τις επιλογές του δημάρχου
  • η παράταξη του ΚΚΕ (μια εκλεγμένη σύμβουλος, η επικεφαλής Κ. Κουρίτα)
  • ένας ακόμη σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης που μόλις μετά βίας εξέλεξε εαυτόν και ο οποίος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία την δήθεν αντιπολίτευση που άσκησε επί Δημόπουλου, ενώ καμία αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ασκήσει και στην παρούσα περίοδο, δικαιώνοντας κατά πολύ το συμπέρασμα Δημόπουλου για τις αντιπολιτευτικές του κορώνες, στην αρχή της προηγούμενης περιόδου. Παρά τις κορώνες αυτές, στη συνέχεια έφτασε να ψηφίσει τον προηγούμενο δήμαρχο ως πρόεδρο της ΔΕΑΔΟ, χωρίς ποτέ να εξηγήσει γιατί. Πρόσφατα, σε τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΑΔΟ (που ψήφισε για πρόεδρο, αν και τον κατήγγειλε μόνιμα) είχε καταργήσει την τήρηση πρακτικών, η οποία -πιθανώς- επανήλθε επί διοίκησης Γερολιόλιου και
  • ο ανεξάρτητος για μια μέρα, Διονύσης Φόλιος που εκλέχτηκε με τον Κιάφα και δήλωσε ανεξάρτητος “με το καλημέρα” και έχει ήδη απορροφηθεί πλήρως στην “ΣΥΝθεση”, διατηρώντας τη βολική βιτρίνα της ανεξαρτησίας.

Στην ουσία, η διοικούσα παράταξη υπό τον Βαγγέλη Γερολιόλιο αριθμεί -τώρα πια- είκοσι έναν -21- συμβούλους* και μένει στο μέλλον να αποδειχθεί αν η άνετη, σκιώδης πλειοψηφία που εξασφάλισε στο νέο δήμαρχο το νομοθετικό έκτρωμα Θεοδωρικάκου-Μητσοτάκη, επιδιώχθηκε από τον Βαγγέλη Γερολιόλιο για καλό ή για κακό. Στον μέχρι τώρα απολογισμό, τα όποια θετικά υπήρξαν με την βοήθεια εθελοντών και δανείων και τα αρνητικά με την άνεση της υπεραυξημένης πλειοψηφίας: από την αποδοχή έργων με χρήματα …που δεν είναι δικά μας (αλλά της Περιφέρειας), ως την πλήρη κάλυψη Δημόπουλου και των στενών του συνεργατών έναντι των καταγγελιών που έκανε και ο ίδιος ο νέος δήμαρχος, για να ‘χουμε σοβαρά θέματα και το 2020. Οπότε οι ευχές είναι απλώς εθιμοτυπικές.

Καλή Χρονιά.
Κι άλλο κακό να μη μας βρει.-

*συνήθως αριθμεί 20, αφού ο Δημόπουλος περισσότερο λείπει παρά προσέρχεται στις συνεδριάσεις, με ρυθμό “1 μέσα/2 έξω”, ώστε να μην καθαιρεθεί λόγω απουσιών. Τα προβλήματα που προκαλεί η συνεχόμενη αυτή απουσία δεν έχουν εντοπιστεί από κανέναν, συμπολιτευόμενο ή αντιπολιτευόμενο. Οι απουσίες αυτές είναι εξαιρετικά βολικές και μέγιστο παράδειγμα είναι η παράταση που έδωσαν οι προηγούμενες απουσίες του πρώην δημάρχου στην διαλεύκανση των καταγγελιών Μυλωνέρου κατά Βροχαρίδη (για την …εξαφάνιση τριών οχημάτων επί ημερών του δεύτερου, στην περίοδο 2010-2014).