Η Πιερία κόβει πίτες

πρωτοχρονιάτικες

ενημερωθείτε και παραβρεθείτε

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΕΓΗ: Μπιζανίου 44, Τ.Κ. 546 39 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 – 818 260

Θεσσαλονίκη 28-12-2019

 Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ!

   Σας προσκαλούμε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στην ετήσια εκδήλωση στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, που θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα στη Στέγη του Συλλόγου μας (Μπιζανίου 44, Θεσσαλονίκη). Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (περιοχή Παπαφείου) με Αρτοκλασία (κατά τις 10 π.μ.) χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κίτρους, Πλαταμώνα και Κατερίνης κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Στη συνέχεια, στις 11π.μ., στη Στέγη του Συλλόγου μας, θα γίνει η καθιερωμένη Δέηση από τον Σεβασμιότατο κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟ, η κοπή της Βασιλόπιτας, η παρουσίαση του νέου Ημερολογίου μας και Διάλεξη από το φιλόλογο κ. Νικόλαο Κολωνιάρη με θέμα:

“Το Λιτόχωρο μέσα στο Χρόνο”

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν οι αρχές ή εκπρόσωποι τους από το Λιτόχωρο, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

Και για την Ιστορία…

…. Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, διαθέτοντας ιδιόκτητη στέγη και γραφείο στην οδό Μπιζανίου 44. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ

Οι πρώτοι Λιτοχωρίτες εγκαταστάθηκαν από αιώνες στη Θεσσαλονίκη, από το Απελευθερωτικό Κίνημα του 1854 και κυρίως μετά την Επανάσταση του Ολύμπου, στα 1878, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου με την τοπική Επαναστατική Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον μεγαλέμπορο Ευάγγελο Κοροβάγγο. Οι Τούρκοι, αφού έκαψαν το Λιτόχωρο και μετά από διπλωματικές πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, μετέφεραν ένα σημαντικό τμήμα του Λιτοχωρίτικου πληθυσμού, κυρίως προεστούς (περίπου 180 οικογένειες), στη Θεσσαλονίκη, στο Πεδίο του Άρεως, σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού, από το οποίο ένα μέρος παρέμεινε μόνιμα πια στην πόλη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι Λιτοχωρίτες, κυρίως ναυτικοί, οικοδόμοι και επαγγελματίες.

Χώρος συνάντησης των Λιτοχωριτών ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφενείο με την επωνυμία «Λιτόχωρο» ή το «καφενείο του Τσιάλη», όπως το έλεγαν αργότερα οι Λιτοχωρίτες. Αυτό βρισκόταν στην Παλιά Παραλία, στη θέση όπου ήταν μεταπολεμικά το καφενείο «Αιγαίον». Ήταν στέκι κυρίως των Λιτοχωρινών καπεταναίων και ναυτικών, που έδεναν τα καράβια τους ακριβώς απέναντι, δίπλα στα Αγιορείτικα. Στη συνέχεια χώρος συνάντησης είναι ο χώρος της ιδιόκτητης Στέγης, όπως προαναφέρθηκε.

Ο αριθμός των Λιτοχωριτών αυξήθηκε αρκετά και το 1934 αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών» καθώς και το 1966 τη Στέγη, στην οδό Μπιζανίου 44, όπου έκτοτε στεγάζεται.

Σήμερα οι Λιτοχωρίτες κατοικούν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όμως αρκετοί διαμένουν από πολύ παλιά στην περιοχή του κέντρου Θεσσαλονίκης, Γ’ Σώματος Στρατού,  Αγίας Τριάδας, Σχολής Τυφλών,  Παπαφείου Ορφανοτροφείου, Φάληρο, Τούμπα, Τριανδρία ….

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Κάκκαλος Θεόδωρος
Η Γεν. Γραμματέας, Καναβούρα Ελένη