Ούτε glamorous,

ούτε camping...

εφτά χρόνια αναμονής, παρατάσεων και δημοσιευμάτων… για το τίποτα – η πονεμένη ιστορία “του πρώτου camping 5 αστέρων των Βαλκανίων”

 

 

 

 

 

Για χάρη της -τότε- πολλά υποσχόμενης επένδυσης άλλαξε ως και η χάραξη του αιγιαλού της περιοχής, ενώ κάθε χρόνο -από το 2015 ως σήμερα- δημοσιεύματα και ρεπορτάζ μας διαβεβαίωναν ότι “καλοκαίρι αρχίζει την λειτουργία του το glamping της Σκοτίνας”… Πρόσφατα, η τελευταία ελπίδα να υλοποιηθεί -έστω και με σοβαρή καθυστέρηση- φαίνεται πως εξανεμίστηκε, αφού το αίτημα των επενδυτών για σημαντική ενίσχυση απορρίφθηκε … μετ’ επαίνων.

Το “glamping” είναι σύνθετος, νέος όρος που προέκυψε από τον συνδυασμό του glamorous και του camping, αφού αυτός περιέγραφε το επιχειρηματικό εύρημα των τριών ομογενών μας της Αμερικής, με καταγωγή από την Κατερίνη: να μετατρέψουν το άλλοτε camping του ΕΟΤ, στην παραλία της Σκοτίνας, που μπορούσε να φιλοξενήσει ως και 2.500 κατασκηνωτές, σε camping μεν πολυτελές δε. Στην πορεία, στα σχέδια της επένδυσης προστέθηκε και αναλόγως πολυτελές ξενοδοχείο, υποδομή για συνεδριακό τουρισμό κι άλλες εγκαταστάσεις που διαμόρφωσαν τον προϋπολογισμό στα 30 -περίπου- εκατομμύρια ευρώ.

Η δέσμευση να υλοποιηθεί η επένδυση σε διάστημα πέντε ετών και να εκκινήσει σε δύο, δεν τηρήθηκε για πολλές χρονιές, πρόσφατα ανανεώθηκε και επίσημα, αφού παράλληλα εκκρεμούσε και η αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή σε αναπτυξιακό νόμο και σημαντική δανειοδότηση. Η επένδυση στην ουσία καρκινοβατούσε, αν και έλαβε την διαχρονική στήριξη όλων των κυβερνήσεων από το 2013 ως σήμερα που της παρείχαν κάθε διευκόλυνση. Τώρα όμως φαίνεται πως απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων/Τμήματος Αξιολόγησης και Έγκρισης Επενδυτικών Σχεδίων του τμήματος Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών της 14ης.11.2019, η αίτηση για δανειοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ απορρίφθηκε, αφού ο σχετικός έλεγχος του φακέλου υποψηφιότητας έδειξε ότι η υποψηφιότητα δεν πληρούσε τέσσερις τουλάχιστον κομβικούς όρους. Μεταξύ άλλων, το κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφέρει ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι μόλις 440.774,05 ευρώ…

 

  • τα Ίδια Κεφάλαια του φορέα ανέρχονται σε 440.774,05 €.
  • το Μετοχικό Κεφάλαιο του φορέα ανέρχεται σε 2.100.000 €.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 440.774,05 € / 2.100.000 € = 0,21,
άρα δεν πληρείται το κριτήριο Ίδια Κεφάλαια / Μετοχικό Κεφάλαιο >= 0,5 και ο
φορέας της επένδυσης είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ με αποτέλεσμα
το επενδυτικό σχέδιο να απορριφθεί στο σύνολο του.

Στην αρνητική αυτή εξέλιξη αναφέρθηκε πρόσφατα ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, στην τοποθέτησή του στην σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Πιερίας με θέμα την αναπτυξιακή προοπτική του νομού για το 2020. Επεσήμανε δε ότι εκτίμησή του είναι πως παρόμοιες επενδύσεις στην περιοχή μας θα μπορούσαν πλέον να έχουν πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν είναι ΣΔΙΤ. Απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπενθύμισε ότι ο Δήμος μας είναι ιδιοκτήτης 100 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης που δόθηκε για την δημιουργία του “πρώτου camping 5 αστέρων στα Βαλκάνια”.

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον χώρο του camping, κανένα σημαντικό έργο υποδομής δεν έχει ξεκινήσει και η μόνη αλλαγή από την περίοδο που είχε πλήρως εγκαταλειφθεί είναι ότι έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού της έκτασης κι έχει αποκλειστεί η δυνατότητα πρόσβασης. Το μόνο που θα μπορούσε να συνδέεται με την επένδυση είναι οι πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο στους μη έχοντες εργασία …στο εργοτάξιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕτΟ,

α. η εταιρεία έκανε -μετά την απόρριψη της αίτησής της για ενίσχυση με 7,5 εκατομμύρια ευρώ- νέα αίτηση για μικρή αλλαγή στην αρχική της πρόταση, προκειμένου να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα, ενώ

β. στην Αθήνα, επιτροπή στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα αρμόδια υπουργεία, θα κρίνει στο άμεσο μέλλον, παρόμοιες περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων που “βάλτωσαν” και ταυτόχρονα θα εξετάσει αν υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστεί η προσπάθεια υλοποίησής τους και πως.

 

 

skotina62ΕΠ46ΜΤΛ6-ΚΧ9skotina