“Να στεγάσουμε τα τεκμήρια της Ιστορίας μας,

στον τόπο μας”

Ιωάννης Κυρίτσης στον πανηγυρικό της 142ης επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία για την Επανάσταση της Μακεδονίας του 1878 που εντόπισε στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενσωμάτωσε στον χθεσινό του πανηγυρικό της 142ης επετείου, ο συνδημότης μας, καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κυρίτσης, προτείνοντας ταυτόχρονα να δημιουργηθεί Μουσείο που θα στεγάσει τα τεκμήρια του σημαντικού για την πορεία της Ελλάδας γεγονότος.

Με την ομιλία του κου Κυρίτση και την διπλή συναυλία που την πλαισίωσε, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του διήμερου εορτασμού στο Λιτόχωρο, στον οποίο μετέχει στο υψηλότερο επίπεδο και ο αδελφός Δήμος Γερμασόγιας της Κύπρου, αν και φέτος η αντιπροσωπεία αποτελούνταν μόνο από τον δήμαρχο Κυριάκο Ξυδιά και την σύζυγό του. Στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι και τότε οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και παραμένει κρίσιμο με ποιο τρόπο οριοθετούν την αποδοχή των αποφάσεών τους τα κράτη της περιοχής. Επίσης, υπενθύμισε ότι η Κύπρος παραχωρήθηκε από τους Οθωμανούς, με μυστική συμφωνία, στους Άγγλους, τέσσερις μήνες μετά την επανάσταση του Ολύμπου και ότι στους Μακεδονικούς Αγώνες έλαβαν μέρος πολλοί Κύπριοι αγωνιστές, με πρωτοστάτη τον τότε δήμαρχο Γερμασόγιας, Χριστόδουλο Σώζο που έπεσε μαχόμενος στην Μακεδονία.

Ο διήμερος εορτασμός ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 23.2.2020, με την συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.