“Προσωπική άποψη του συναδέλφου…”

η απάντηση Γερολιόλιου στα περί προσφύγων

“…δημιουργήθηκε, αναιτιολόγητα, θέμα για εγκατάσταση προσφύγων στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. ..”

 

 

 

 

Είναι προσωπική άποψη του συναδέλφου δημάρχου Κατερίνης, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για οτιδήποτε σχετικό και η Πιερία φιλοξενεί ήδη τον αριθμό προσφύγων που καλύπτει την υπάρχουσα ποσόστωση, ήταν η απάντηση του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, στην πρόταση Κουκοδήμου –προς τον αρμόδιο υπουργό- για φιλοξενία προσφύγων και στον Δήμο μας.

Η πρόταση του Κων. Κουκοδήμου στον αρμόδιο για την Μετανάστευση και το Άσυλο υπουργό, Νότη Μηταράκη, έγινε στις 26.2.2020, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή του υπουργού, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την βοήθεια των αυτοδιοικητικών της ηπειρωτικής χώρας. Το θέμα απασχολεί ήδη την διοίκηση του Δήμου μας και μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην τουρκοσυριακή μεθόριο και την αύξηση των προσφυγικών ροών που αναμένονται, ειδικά από τα παράλια της Τουρκίας. Όπως έγινε χθες γνωστό και από δελτίο Τύπου του Μαξίμου, απόφαση της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορήσει τα ακριτικά νησιά –μετά και τα τελευταία επεισόδια σε Λέσβο και Χίο-, μεταφέροντας στην ηπειρωτική περιφέρεια όσους πρόσφυγες έχουν ήδη κριθεί και τους χορηγήθηκε άσυλο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τίποτα στην απάντηση Γερολιόλιου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη να φιλοξενηθούν πρόσφυγες-δικαιούχοι ασύλου και ανάλογη πρόθεση της κυβέρνησης.

 

Η απάντηση Γερολιόλιου  

 

        
Δήμος Δίου-Ολύμπου
Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης                                                                                             Λιτόχωρο, 28/02/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσφατα δημιουργήθηκε, αναιτιολόγητα, θέμα για εγκατάσταση προσφύγων στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τα εξής:

Μέχρι και σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει ο Δήμος μας για τέτοιο ενδεχόμενο.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και εμείς έχουμε την αιτιολογημένη άποψη ότι η Πιερία έχει ήδη δεχθεί το αναλογούν ποσοστό και ότι η παραλιακή ζώνη του Νομού και το τουριστικό προϊόν του Ολύμπου πρέπει να διαφυλαχθούν.

Ο,τιδήποτε λέγεται, λοιπόν, εν τη ρύμη του λόγου, αποτελεί προσωπική άποψη.

 

                                                                                                                                                                   Αθήνα, 27.2.2020

 

Ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.

Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.