Ο Αρκάς, η Lucy

και το νόημα της ζωής

όχι γενικά της ζωής, της ανθρώπινης ζωής και άλλων πολλών που την αφορούν

 

 

 

Τα χιλιάσαμε.

Τα κρούσματα.

Αν όχι σήμερα, αύριο σίγουρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα, συνολικά.

Σήμερα η καταμέτρηση έχει ήδη εντοπίσει 966.

Τα θύματα του COVID 19 στην Ελλάδα είναι ήδη 28.

Τα περισσότερα, άνδρες.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους, άνω των 70.

Σήμερα είχαμε 74 νέα κρούσματα.

66 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 65 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η χώρα διαθέτει -αυτή τη στιγμή- 800 και κάτι κλίνες Εντατικής Θεραπείες σε ανάλογες Μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές.

Η κοινωνία απαιτεί επίταξη όλων των πρόσφορων μέσων κατά της θανατηφόρου πανδημίας και η κυβέρνηση απλώς διπλασίασε -στα 1600 ευρώ- την ημερήσια αποζημίωση για κάθε κλίνη που θα χρησιμοποιήσει. Όποιος δεν κατανοεί την διαφορά τους ενός -επίταξη- και του άλλου -κονόμα- , ας αναζητήσει γελοιογραφίες του Αρκά. Ψες, ο υπουργός Περιβάλλοντος ψέλλισε στην δημόσια τηλεόραση ότι τα 1600 δόθηκαν γιατί και οι ιδιώτες έχουν έξοδα και η αποζημίωση έπρεπε να συνδεθεί με τις τιμές Ευρώπης, όπου η τιμή για κλίνη Εντατικής Θεραπείας τιμάται περίπου 2.500 ευρώ. Στην Ευρώπη όπου όλα τα σε ευρώ είναι υψηλότερα. Όλα. Κι οι τσίχλες.

Γενικώς, ότι έχει ο καθείς, δίνει.

Οι ιδιώτες κλίνες για 1600 ευρώ, η κυβέρνηση παρηγοριά στον άρρωστο όσο να βγει η ψυχή του, 1600 ευρώ την μέρα ανά κλίνη -ΜΕΘ-, μούφα ενημέρωση (άπειρες άχρηστες πληροφορίες από επιστήμονες και καθυστερημένη επιβεβαίωση βάσιμων και ζωτικών πληροφοριών) και μεις … ότι δίναμε πάντα: δάκρυα, ιδρώτα, αίμα και την ζωή μας (ενίοτε και τώρα), ανάλογα με τις αποφάσεις κυβερνητών που ποικίλουν από φέροντες την κοινή λογική και ελάχιστη ευθύνη ως ζωντανούς χαρακτήρες του Αρκά.

Προσφάτως, ο Αρκάς ανακάλυψε -άνευ προσχημάτων- τους ηλίθιους.

Στο άμεσο μέλλον θα ανακαλύψει και τους ηλίθιους ηγέτες.

Σίγουρα.

Το “ηλίθιος” ΔΕΝ είναι βρισιά.

Είναι επιστημονικός όρος.

Ως τέτοιος (επιστημονικός όρος) ήταν δεδομένο ότι θα παρεξηγηθεί και θα συκοφαντηθεί στην Ελλάδα.

Το “ηλίθιος” είναι η πρώτη κατηγορία στην κλίμακα της ανθρώπινης νοημοσύνης/διάνοιας.

Η τρίτη είναι το “μωρός”.

Σε μια αγγλοσαξονική twist of their sobriety, οι επιστήμονες της Εσπερίας του 19ου αιώνα, επέλεξαν δύο αρχαιοελληνικές λέξεις για να δημιουργήσουν αυτούς τους νέους -τότε- επιστημονικούς όρους: τον ιδιώτη (τον πολίτη που δεν μετείχε στα κοινά, αποδεικνύοντας ότι διέθετε μειωμένη νοημοσύνη) και τον μωρό. Αργότερα, ήρθαμε εμείς, απελευθερωμένοι απ’ τον οθωμανό και κάναμε την επιστήμη, κρέας. Όχι θα την αφήναμε άθικτη.

Η επιστήμη είναι αχρείαστη σε καταστάσεις που δεν χρειάζονται καμία εξήγηση.

Δηλαδή:

ΕΙΝΑΠ θα πει Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας–Πειραιά.

ΟΕΝΓΕ θα πει Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Υπάρχει πιθανότητα τα μέλη των διοικήσεων τους να λένε ψέμματα ή και να εκμεταλλεύονται την θέση τους για να κάνουν μικροπολιτική. Όταν όμως οι της αντιπολίτευσης στα συνδικάτα αυτά δεν καταγγέλλουν παραπληροφόρηση και κατάχρηση, όταν οι μόνοι που τα αμφισβητούν για δέκα μέρες είναι τα μέλη της -νέας, δέκα μηνών- δημόσιας διοίκησης και τελικά τα καταγγελλόμενα επιβεβαιώνονται απ’ την πραγματικότητα, τότε όλοι εμείς οι ηλίθιοι πρέπει να ανησυχήσουμε. Και να μην τρέχουμε προς το γκρεμό όπως τα σκιαγμένα πρόβατα, αλλά σοβαρά και υπεύθυνα να σχεδιάσουμε την επιβίωσή μας, συνολικά και ατομικά. Γιατί αν επιζήσεις μόνο εσύ ηλιθιάκο μου,… στην ουσία δεν θα ‘χεις επιζήσει. Άσε που και επιστημονικά, επιβίωση του είδους μας είναι να επιβιώσει ικανά και μόνιμα, όχι για μερικά χρόνια.

Είδα πολλούς -που δεν είναι ηλίθιοι- να αποδίδουν τα στοιχεία -που μπορείτε να δείτε και στο βίντεο- στην κομματική ταυτότητα όσων τα παρουσίασαν δέκα μέρες πριν. Ας καταλάβουν κι αυτοί: είμαστε δέκα μέρες μετά, οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται και αυξάνονται και σε όγκο και σε σοβαρότητα και -πριν λίγο- ο Τσιόδρας ξαναείπε: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΛΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Πολλοί, οι περισσότεροι, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τι σημαίνει ουσιαστικά τούτη δω η πανδημία. Το λέει στο βίντεο που ακολουθεί η πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου”. Το λένε -με τον τρόπο τους- οι σοβαρές αποτυπώσεις της πολιτικής επικαιρότητας. Η μη σοβαρή δημοσιογραφία/δημοσιολογία/παπαρισμός μιλάνε ακόμα για μικροκομματικά οφέλη και διάφορα γελοία για καιρό πολέμου. Ενός πολέμου που αναμεταδίδουν ως γεγονός όλοι οι παραπάνω, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν να προσπαθούν να αναδειχθούν σε “ήρωες και ηγέτες του καφενείου”, κομματόσκυλα με μία μόνη νοητική λειτουργία να απασχολεί τον ενός σκοπού εγκέφαλό τους: το εγώ τους, το κόμμα τους και την αμετακίνητη πίστη ότι έτσι ήταν, είναι και θα είναι ο κόσμος και η πραγματικότητα γύρω τους.

Μέρα με τη μέρα, στην καθημερινή ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά, οι αρχικές τοποθετήσεις των δύο μειώνονται χρονικά, ενώ αυξάνονται οι ερωτήσεις και η επιμονή των δημοσιογράφων. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο και στα πλαίσια της συνήθους αντιμετώπισης μεγάλων κινδύνων απ΄ την όποια ηγεσία: αρχικά κατατρέχω κάθε πραγματικό στοιχείο και μετά απλώς απαντώ με πραγματικά στοιχεία και χωρίς …άποψη, σε όσα ερωτήματα τεθούν.

Το να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι σε κατάσταση πλήρους αμοιβάδας-τηλεθεατή δεν είναι αναγκαστικά καταστροφικό. Ακόμη κι αν μόνο η χούφτα και ο αντίχειράς μας δουλεύουν, μπορούμε να επιλέξουμε να ΜΗΝ δούμε τα άθλια της τηλεόρασης που -δυστυχώς- σε τέτοιες μέρες πανδημίας επαναλαμβάνονται ναζιστικά. Υπάρχουν και θεάματα που προάγουν το κύριο χαρακτηριστικό του είδους μας.

Ψες, ένα κανάλι είχε το “Lucy”.

Και λέει ο ειδικός επιστήμων στην Lucy:

Δεν είμαι σίγουρος ότι η ανθρωπότητα μπορεί να χειριστεί όλη αυτή την γνώση… αυτή η ανθρωπότητα η προσανατολισμένη στο κυνήγι της δύναμης και του κέρδους. Δεδομένης της φύσης μας, μπορεί το μόνο που θα φέρει να είναι η αστάθεια και το χάος.

Και απαντάει η Lucy:

Η άγνοια δημιουργεί το χάος, όχι η γνώση.

Το δε φιλοσοφικό κεντρικό νόημα της ταινίας -έχει και κάργα πιστολίδι για να μην βαρεθείτε οι εθισμένοι- είναι περί την ανθρώπινη φύσις και ποιο είναι το νόημα της ζωής, ποιο λόγο έχουμε να την ζήσουμε, ποιον προορισμό εκ Φύσεως.

 

 

 

 

 

Αυτά.

Τα υπόλοιπα, σας κύκλωσαν ήδη και ανεβαίνουν απ’ τη μέση στο λαιμό κι απ’ το λαιμό στο στόμα.

Θα πάρεις βαθιά ανάσα και θα περιμένεις να πέσουν ή θα ανέβεις ψηλότερα;

Μένουμε σπίτι.

ΔΕΝ μένουμε μαλάκες (σόρρυ για τον μη επιστημονικό όρο, με την καλή έννοια το λέω).

 

 

 

 

ΥΓ: ο ένας και μοναδικός συνεργάτης της ΕτΟ, Παναγής Τσαμθέμ, εντόπισε το hit της πανδημίας και μάλιστα το ελληνικό hit κι όχι τα I will survive κτλ, αλλά ένα και αισιόδοξο και …ευρηματικό. Κλικάρετε κι ακούστε