Αόρατος εχθρός η πανδημία,

ορατός, κυβέρνηση και εργοδοσία

Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”: Τώρα είναι η ώρα να λογαριαστούμε με όλους αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα

 

 

 

 

 

Ατομική ευθύνη για τους εργαζόμενους– Πράσινο φως στους εργοδότες για να κάνουν συντρίμμια ότι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει…

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες στον επισιτισμό και τον τουρισμό,

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα μας φέρνει αντιμέτωπους τόσο με τον λεγόμενο αόρατο εχθρό, που είναι η πανδημία, όσο και με τον ορατό, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση και την εργοδοσία που βρήκαν ευκαιρία να ξεσαλώσουν πάνω στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Το θαύμα του τουρισμού, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, μετατρέπεται σε εφιάλτη για χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν άνεργοι χωρίς καμία προστασία, που πετάχτηκαν στο δρόμο εν μια νυκτί πακέτο με την ατομική τους ευθύνη να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το έκτακτο επίδομα και την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Οι νέοι και οι νέες που ετοιμαζότανε να δουλέψουν σεζόν έχουν τώρα την ατομική ευθύνη για το γεγονός οτι δεν ξέρουν αν και πότε θα ξαναβρούνε δουλειά.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό (delivery, take away), που απολύθηκαν επειδή έπεσε ο τζίρος, που είναι απλήρωτοι ή που αλλάζουν οι συμβάσεις τους κατά πως βολεύει τον εργοδότη, κάνοντας από τη μια υπερωρίες και από την άλλη την καρδιά τους πέτρα εξ αιτίας της εντατικοποίησης και του κινδύνου στον οποίο είναι εκτεθειμένοι λόγω των ελάχιστων μέτρων που παίρνουν οι επιχειρήσεις για την προστασία της υγείας τους.

Η ίδια καραμέλα παντού.. Κάτσε, σου λέει, να βγούμε από αυτήν την κρίση και μετά εδώ είμαστε για να συζητήσουμε το ποιος θα δουλέψει, πόσο θα δουλέψει και με τι όρους.. Ότι μας έλεγαν δηλαδή και τα προηγούμενα χρόνια σμπαραλιάζοντας έτσι τις συμβάσεις μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Το παν, λένε, είναι να σωθούν οι επιχειρήσεις. Θα λογαριαστούμε μετά, λέει η κυβέρνηση, γιατί ο κλάδος είναι ευάλωτος και πλήττεται από την πανδημία, όπως είχε πληγεί από την οικονομική κρίση, από την πιθανότητα πολεμικών επεισοδίων, κλπ.

Φτάνει πια με τη διάσωση της μεγάλης εργοδοσίας. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να σταθούν στα πόδια τους και να αντιπαλέψουν τα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση κάθε τόσο μέσα από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Να σκεφτούν ποιος είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο κάθε φορά που κλονίζεται η οικονομία. Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση που κρατάει η ΓΣΕΕ η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνταχθεί με την κυβέρνηση μιλώντας για …κόστος που πρέπει να αναλάβουμε όλοι..  Για το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Πιερίας που μήτε τους είδαμε μήτε τους απαντήσαμε όλη αυτήν την περίοδο, (όχι οτι τους βλέπαμε άλλες φορές). Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης που μπήκε σε καραντίνα βγάζοντας χαριτωμένες ανακοινώσεις κατευθείαν από τα συρτάρια της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Συναδέφισσες, Συνάδελφοι,

Τώρα είναι η ώρα να λογαριαστούμε με όλους αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα και όχι αργότερα, να σηκώσουμε τη σημαία των άμεσων διεκδικήσεων. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους. Να μη διστάζουν να έρχονται σε επαφή με το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”, για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Για οποιαδήποτε απορία έχουν, για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697 63 23 079 – 697 62 14 440