Είναι ασφαλείς, κε δήμαρχε;

μαθητές και εκπαιδευτικοί

στα λειτουργούντα σε περίοδο πανδημίας σχολεία μας; – ερωτήματα και θέσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου”

Με την απόφαση της κυβέρνησης ανοίγουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη Γ’ Λυκείου στις 11/05/2020 και για τις υπόλοιπες τάξεις στις 18/05/2020. Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο σε μαθητές και γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς. Και αυτό γιατί είναι γνωστά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, όπως η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, οι ελλείψεις σε υλικά καθαρισμού και μέσα ατομικής προστασίας. Η κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν την περίοδο αυτή οι φορείς γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Αντί αυτού προβάλλει την ατομική ευθύνη για να μην αναλάβει την δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους.

            Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων και θα διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος, μέσω των Δήμων, στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

            Οι εκπαιδευτικοί  ήδη επέστρεψαν στα σχολεία (6/5) και οι μαθητές στα Λύκεια και στα Γυμνάσια σταδιακά από τη Δευτέρα(11/5). Το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δε λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά  προβλήματα και την κατάσταση των σχολικών υποδομών.

            Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις σχολικές μονάδες που ανοίγουν αλλά κι από Σεπτέμβριο, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε:

Να ληφθούν άμεσα μέτρα:

  • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας.
  • Να τηρείται η απόσταση 1,5 μεταξύ μαθητών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά και στα γραφεία των εκπαιδευτικών. (Υπολογίσατε πόσοι μαθητές χωράνε στις αίθουσες των Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου μας;)
  • Να γίνονται απολυμάνσεις καθημερινά στις αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες και προαύλια.
  • Να υπάρχει συνεχώς προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, ώστε να καθαρίζονται οι σχολικές άιθουσες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και στο τέλος της βάρδιας. (Το γεγονός ότι οι συμβασιούχες καθαρίστριες αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το μάθημα στα περισσότερα σχολεία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη διατήρηση της καθαριότητας του σχολείο, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.) Όπου δεν επαρκούν οι σχολικές καθαρίστριες να γίνουν άμεσες προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Όσων καθαριστριών λήγουν οι συμβάσεις να μετατραπούν σε μόνιμες.
  • Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται.
  • Να διανέμονται καθημερινά κατά την είσοδο στις σχολικές μονάδες, με ευθύνη της τοπικής διοίκησης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.
  • Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους.
  • Να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των τουαλετών με τρεχούμενο νερό, σαπούνια και χειροπετσέτες.
  • Λόγω της μη λειτουργίας των κυλικείων να εξασφαλιστεί η παροχή εμφιαλωμένου νερού.
  • Να τοποθετηθούν στις αίθουσες, στις τουαλέτες και στα προαύλια κλειστά καλαθάκια απορριμάτων που να λειτουργούν με το πόδι.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής φωτισμός και αερισμός των αιθουσών. Όπου υπάρχουν, να γίνει έλεγχος σωστής λειτουργίας κλιματιστικών.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και τηρούμενων των όρων υγιεινής μεταφορά των μαθητών που πηγαίνουν σχολείο από τον τόπο διαμονής τους είτε με αύξηση των δρομολογίων είτε με επίδομα για τα έξοδα μετακίνησης με μέσα γονέων.
  • Να ληφθούν, μέσω των δημοτικών δομών, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω ψυχοκοινωνικής στήριξης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
  • Να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία.
  • Να απαιτηθεί από την τοπική διοίκηση γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των σχολικών επιτροπών.

            Κατά τη γνώμη μας, πρέπει  η δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και άμεσης διεκδίκησης χρηματόδοτησης από τη μεριά της κυβέρνησης, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που υπάρχουν για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς π.χ. επιπλέον μέτρα προστασίας με αλκοολούχα  διαλύματα, μάσκες, γάντια, θερμόμετρα, κάδοι απορριμάτων με καπάκια κλπ., όπως επίσης επιπλέον διάθεση Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας με μάσκες, αντισημπτικά, φόρμες εργασίας κτλ

            Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου πολύ έγκαιρα από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, αλλά και κατά τη διάρκεια θέσαμε τον προβληματισμό μας με ανακοινώσεις και ερωτήματα χωρίς να πάρουμε ακόμη απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή(28/2 και 23/3). Απαιτήσαμε εφοδιασμό σε επαρκή μέτρα προστασίας, υλικά καθαρισμού και μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους(πριν η κυβέρνηση εξαγγείλει την αναστολή), μέτρα προστασίας για τη λαϊκή οικογένεια, τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες.

            Η Δημοτική Αρχή Δίου-Ολύμπου πρέπει άμεσα να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο αναλυτικά και συγκεκριμένα για την κατάσταση των σχολείων του δήμου μας σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί. Το κράτος, η περιφέρεια και ο δήμος, έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους. Καμιά έκπτωση, καμιά ολιγωρία δε χωράει.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα