“Απαράδεκτη αδιαφορία της κυβέρνησης

για τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών

ΚΑΙ τι θα κάνετε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;;; ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς δεν γνωρίζουν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και χιλιάδες εργαζόμενοι και σταθμοί βρίσκονται σε επισφάλεια για την επόμενη μέρα».

  • Σε ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, καλούν τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομίας και Εσωτερικών:

    1.     να ανακοινώσουν τους όρους του νέου προγράμματος vrefvouchers ΕΣΠΑ για το 2020-21, ποιες κατηγορίες γονέων θα δικαιούνται την επιδότηση του voucher για τα παιδιά τους και με τι εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

    2.    να δηλώσουν εάν θα αυξήσουν για την επόμενη χρονιά 2020-21 τη δαπάνη των 280 εκατομμυρίων ευρώ για τα voucher του EΣΠΑ που διέθεσε πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καλυφθούν φέτος και τα παιδιά των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

    3.    να ανακοινώσουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται για προστασία από τον κορωνοϊό και να επιχορηγήσουν τους σταθμούς, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες δαπάνες εφαρμογής αυτών των πρωτοκόλλων

    4.    να στηρίξουν ουσιαστικά τους ιδιωτικούς  βρεφονηπιακούς σταθμούς υλοποιώντας τάχιστα ένα νέο ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 100% ευρωπαϊκούς πόρους, όπως προβλέπεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το διάστημα στο οποίο παραμένουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί για να δώσουν μη επιστρεπτέα κρατική ενίσχυση στις επιχειρήσεις και στήριξη στους εργαζόμενους με πλήρη αναπλήρωση των χαμένων ωρών εργασίας και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

    Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε το γεγονός ότι η Ν.Δ. επιδεικνύει απαράδεκτη αδιαφορία για τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και το θεσμό της εξωοικογενειακής βρεφονηπιακής φροντίδας που είναι απαραίτητος  για την απρόσκοπτη ένταξη των γονέων στην αγορά εργασίας αλλά και για την πληρέστερη αγωγή των παιδιών μέχρι την είσοδο στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

    Η κυβέρνηση:

  • Δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση ως προς τη μορφή που θα λάβει το πρόγραμμα των vouchers του ΕΣΠΑ κατά τη σχολική χρονιά 2020-21 και αν θα ενταχθούν και υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα χρειαστεί αύξηση της μεγάλης δαπάνης που διέθεσε το 2019-20 ο ΣΥΡΙΖΑ με κάλυψη του 80% από κρατικούς πόρους. Η ενημέρωση αυτή είναι απαραίτητη, τόσο για τους γονείς, όσο και για τους φορείς (ιδιωτικούς  και δημοτικούς) που λειτουργούν σταθμούς.
  • Δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και τα πρωτόκολλα που θα επιβάλλεται να τηρούνται ούτε έχει δηλώσει αν θα επιδοτήσει τους σταθμούς για την εφαρμογή τους.
  • Δεν έχει διαθέσει εθνικούς πόρους για να ενισχύσει τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, προτρέποντας, αντ’ αυτού, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα χρήματα των vouchers με μια παράνομη και έωλη διαδικασία ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων περί μη αναστολής εργασιών.  Ακόμη δεν έχει απαντήσει στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 27/5 καλώντας τη να εφαρμόσει τους νέους, ευέλικτους όρους που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτούς, τροποποιημένα ή νέα προγράμματα ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση των σταθμών, αλλά και για την επιδότηση των πρωτοκόλλων προστασίας σε όλους τους σταθμούς, όλων των νομικών μορφών.

    Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει  άμεσα στις δύο ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην αγωνία, αφενός των γονέων και αφετέρου των φορέων και επιχειρήσεων που λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθμού

Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr