Ιδού και η Ενεργειακή Κοινότητα (μας)

υπέγραψαν το καταστατικό

Κουκοδήμος, Γερολιόλιος και οι δύο Αστέριοι: Μπουσνάκης και Φαρμάκης

 

 

 

 

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου                                                                                    
22-06-2020

 

Οριστικοποιήθηκε η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας των Δήμων Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου

 

Υπογράφηκε σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου στο Δημαρχείο Κατερίνης, στη διάρκεια της πρώτης  Γενικής Συνέλευσης, το καταστατικό της νεοιδρυθείσας Ενεργειακής Κοινότητας των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου, καθώς και των αντίστοιχων ΔΕΥΑ των δύο Δήμων.

Ειδικότερα, οι φορείς που συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα εκπροσωπήθηκαν από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Ευάγγελο  Γερολιόλιο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Αστέριο Μπουσνάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔΟ Αστέριο Φαρμάκη.

Παράλληλα, ορίστηκαν η προσωρινή διοικούσα επιτροπή και το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο της νεοιδρυθείσας  Ενεργειακής Κοινότητας.

Ταυτότητα και στόχοι της Ενεργειακής Κοινότητας

Η Ενεργειακή Κοινότητα Δήμων Πιερίας, όπως ονομάστηκε, συνιστά αστικό συνεταιρισμό αποκλειστικού σκοπού, που μεταξύ άλλων έχει ως στόχο, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα  συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη μειώνοντας έτσι δραστικά τα καταβαλλόμενα ποσά από τους Δήμους προς τη ΔΕΗ και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ήδη ετοιμάζεται και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στον ΔΕΔΔΗΕ, το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος ενός μεγαβάτ. Επιπλέον, θα ακολουθήσουν νέοι φάκελοι για αδειοδότηση αντίστοιχων έργων, με τελικό στόχο να  επιτευχθεί μηδενικό  ισοζύγιο παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

 

Δελτίο τύπου

 

ΘΕΜΑ: «ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ»

Στο Δημαρχείο Κατερίνης συνήλθαν σε ιδρυτική Γενική Συνέλευση οι εκπρόσωποι των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελος Γερολιόλιος και οι πρόεδροι της ΔΕΥΑΚ κ. Αστέριος Μπουσνάκης και ΔΕΥΑΔΟΛ κ. Αστέριος Φαρμάκης.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ομόφωνα ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος και Γραμματέας ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Λιακόπουλος. Tα ποσοστά συμμετοχής ορίστηκαν σε 40% ο Δήμος Κατερίνης, 40% ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και από 10% αντίστοιχα η ΔΕΥΑΚ και ΔΕΥΑΔΟΛ.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας  νέος θεσμός που έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν.

Στο πλαίσιο αυτό η Ενεργειακή Κοινότητα Δήμων Πιερίας, όπως ονομάστηκε, αποτελεί αστικό συνεταιρισμό αποκλειστικού σκοπού με στόχο, μεταξύ των άλλων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη μειώνοντας έτσι δραστικά τα καταβαλλόμενα ποσά από τους Δήμους προς τη ΔΕΗ και συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.