Έδρασαν και στην Πιερία,

αλλά συνελήφθησαν στο Κιλκίς και την Ημαθία

“τα μάτια σας ανοιχτά”…

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθησαν 4 άτομα σε Κιλκίς και Ημαθία για κλοπή αλυσίδων από ηλικιωμένες γυναίκες που φορούσαν στον λαιμό τους

 

Η μεθοδική έρευνα και η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς και του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη 4 ατόμων σε ξεχωριστές περιπτώσεις, για κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών με τη μέθοδο του εναγκαλισμού.

Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν προχθές (19 Σεπτεμβρίου 2020) το πρωί σε περιοχή του Κιλκίς, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, όλοι τους ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

Όπως διαπιστώθηκε, νωρίτερα την ίδια ημέρα, προσέγγισαν ηλικιωμένη γυναίκα με όχημα που οδηγούσε ο άνδρας σε περιοχή του Κιλκίς, όπου οι δύο γυναίκες προσποιήθηκαν τα συγγενικά της πρόσωπα και η μία από αυτές, κατάφερε με την μέθοδο του εναγκαλισμού, να αφαιρέσει μία χρυσή αλυσίδα με σταυρό που φορούσε στο λαιμό της.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα που χρησιμοποίησαν ως μέσο τέλεσης της κλοπής, καθώς και ένας χρυσός σταυρός, που βρέθηκε στην κατοχή τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς, τους οποίους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες (20 Σεπτεμβρίου 2020) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, ένας ημεδαπός άνδρας, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μία ημεδαπή γυναίκα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, νωρίτερα την ίδια ημέρα, πλησίασαν ηλικιωμένη γυναίκα σε περιοχή της Ημαθίας, από την οποία η ημεδαπή γυναίκα, αφαίρεσε με τη μέθοδο του εναγκαλισμού μία χρυσή αλυσίδα αξίας 1.000 ευρώ, που φορούσε στο λαιμό της και στη συνέχεια διέφυγαν με όχημα που οδηγούσε ο ημεδαπός.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Μην πείθεστε και μη δίνετε χρήματα σε άγνωστα άτομα.
  • Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ.
  • Μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης ή κλοπής σε βάρος σας.
  • Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τις παραπάνω συμβουλές, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.