Ευχαριστούμε, Μάνο

Μάνος Ελευθερίου
(12 Μαρτίου 1938 – 22 Ιουλίου 2018)

 

Ο ’Αγιος Φεβρουάριος (1972)

 


Συλληπητήρια ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

“Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί. Αιωνία η Μνήμη του.”

 

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2018

 

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση.

Η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

 

Θανάσης Λιακόπουλος:
«Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, μα και τεράστια ευγνωμοσύνη για το τραγούδι που χάρισε στην Κατερίνη μας»

«Έφυγε» χτες από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου, ο άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του στα ελληνικά γράμματα και γενικώς στον ελληνικό πολιτισμό. Ένας πολυγραφότατος καλλιτέχνης που ό,τι άγγιζε με την πένα του έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, μια προσωπικότητα σπουδαία και αγαπητή από όλους.

Για αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο και καλλιτέχνη εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, λέγοντας: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα έχουν να σιγοτραγουδούν εκατοντάδες τραγούδια που φέρουν τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και τους οποίους μας αφήνει παρακαταθήκη. Όλοι εμείς οι Κατερινιώτες αισθανόμαστε τη βαθιά θλίψη του χαμού του. Παράλληλα όμως αισθανόμαστε και τυχεροί καθώς έχουμε το «δικό μας» τραγούδι με την υπογραφή του λαμπρού Έλληνα. «Το τρένο φεύγει στις 8» πόσες φορές δεν το έχουμε σιγοτραγουδήσει; Πόσες φορές δεν έχουμε σταθεί ευγνώμονες για τον Μάνο Ελευθερίου και τον Μίκη Θεοδωράκη που μας χάρισαν μια στιγμή στην αιωνιότητα της ελληνικής μουσικής μέσω του τραγουδιού αυτού. Στίχοι και μελωδία που εξιστορούν τις στιγμές τις οποίες έζησε ένας φαντάρος στην πόλη μας, υπηρετώντας την Πατρίδα σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα των αρχών της δεκαετίας του ‘60. Έτσι και ο Μάνος Ελευθερίου ο οποίος εμπνεύστηκε τους στίχους ενώ εκπλήρωνε το χρέος του για την Ελλάδα στα Γιάννενα. Έχει δηλώσει πως άκουσε το περιστατικό που έζησε στην Κατερίνη μας ένας συνάδελφός του στο Στρατό και έτσι «σκάρωσε» τους εξαιρετικούς στίχους που μελοποίησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Εμείς, δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε παρά να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και να τον ευχαριστήσουμε θερμά έστω και τώρα για ένα υπέροχο τραγούδι γραμμένο για την Πόλη μας».

 

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο αποχαιρετά το Μάνο Ελευθερίου που “χάρισε” στην Κατερίνη το τραγούδι “Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη”

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, ως φορέας πολιτισμού, νιώθει την ανάγκη να αποχαιρετήσει το Μάνο Ελευθερίου, τον σπουδαίο λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργό που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Είναι από τις ημέρες που η Ελλάδα ξημερώνει φτωχότερη χάνοντας μία σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, μία ευγενική ψυχή, έναν ωραίο άνθρωπο.

Παράλληλα, ως ένας φορέας πολιτισμού με έδρα την Κατερίνη νιώθουμε την ανάγκη, αποχαιρετώντας τον, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας που τίμησε τη μικρή μας πόλη μέσα από τους στίχους του στο- σχεδόν εμβληματικό για εμάς τους κατερινιώτες-τραγούδι “Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη” που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Θα πει για το πώς έγραψε αυτό το τραγούδι: “Αυτήν την περίοδο, το ’61, έγραψα “Το τρένο φεύγει στις οκτώ”. Υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία σε μια υπηρεσία, όπου οι συνάδελφοί μου πήγαιναν με τη μοτοσικλέτα σε διάφορα μέρη γύρω από τα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Καστοριά, στην Κατερίνη … Κάποιος λοιπόν απ’ αυτούς μου διηγήθηκε κάποιο περιστατικό στην Κατερίνη κι εγώ το ’κανα τραγούδι.».

 

Καλό ταξίδι Μάνο Ελευθερίου… Το τρένο φεύγει…