Κουκοδήμος: η μπόχα θα σταματήσει

συνάντηση με τους "I can‘t breathe"

κι ένα κείμενο της Συντονιστικής

 

 

 

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
26-10-2020

Συνάντηση του Δήμαρχου Κατερίνης
με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can‘t breathe”


Κώστας Κουκοδήμος:
Το μακροχρόνιο θέμα της ρύπανσης και της δυσωδίας στην πόλη θα σταματήσει

 

Η επιτακτική ανάγκη να βρεθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της έντονης δυσωδίας που αναγκάζονται να υπομείνουν κάτοικοι και επισκέπτες της Κατερίνης επισημάνθηκε στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can‘t breathe”-”Δεν μπορώ να ανασάνω”.

Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που «συναντά» το έμπρακτο ενδιαφέρον και τις ενέργειες του Δήμου Κατερίνης για ένα καθαρό περιβάλλον, δημιουργήθηκε από  αγανακτισμένους πολίτες για τη ρύπανση, που εδώ και χρόνια υφίσταται στις παρυφές της πόλης, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και συνιστά τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

“Σας υπόσχομαι ότι, θα κάνω ό,τι μπορώ, ώστε το μακροχρόνιο θέμα της ρύπανσης της αντιπλημμυρικής τάφρου και της δυσωδίας στην πόλη θα σταματήσει”, δήλωσε ο κ. Κώστας Κουκοδήμος στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών “I Can’t Breathe” και συνέχισε: “Κι όχι μόνο, στην αντιπλημμυρική τάφρο αλλά και σε άλλα ρέματα της περιοχής τα οποία μολύνουν και τη θάλασσά μας από τον Κορινό μέχρι την Ολυμπιακή Ακτή. Ο Δήμος της Κατερίνης, αφουγκράζεται την κοινωνία και ενεργεί για την προάσπισή της και τη διεκδίκηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από την άλλη, πιστεύουμε πολύ στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να ακυρώσει τις αξιόλογες προσπάθειες των επιχειρηματιών του τουρισμού.”

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της ΟΠΠ ότι, ο φάκελος που κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Γιώργο Νταντάμη στον Εισαγγελέα, βρίσκεται πλέον στη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αναμένονται οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος να επιληφθούν του θέματος. Επιπλέον, κατετέθη αίτημα/πρόταση στην ΚΕΔΕ, να επανέλθει η αρμοδιότητα του καθαρισμού και της εποπτείας των ρεμάτων στους Δήμους.

Στο τέλος της συζήτησης, η οποία εξελίχθηκε σε άριστο κλίμα, ο κ. Κουκοδήμος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της ΟΠΠ και την προθυμία του να συνδράμει τη Συντονιστική Επιτροπή στις επόμενες ενέργειές της, που μεταξύ άλλων το αμέσως προσεχές διάστημα, περιλαμβάνουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στη συνάντηση εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής παρέστησαν οι:  Νόπη Βαρυτιμίδου – αναπληρώτρια Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κατερίνης, Αλέκος Σιδηρόπουλος, Σούζαν Σιδηροπούλου, Βίκυ Ζάχου, Σημέλα Ελευθεριάδου.

 

Κείμενο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can‘t breathe”

 

Σε μια σοβαρή χώρα είναι θεμιτό οι πολίτες να οργανώνονται ακόμη & σε άτυπες συλλογικότητες & να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να απαιτούν την ενημέρωση σε ό,τι τους αφορά, να αναζητούν πληροφορίες. Σε έναν σοβαρό πολιτικό κόσμο, οι πολιτικοί αφουγκράζονται τους πολίτες & ενεργούν για το κοινό συμφέρον με κάθε πρόσφορο μέσο.
Έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, ικανό να αντιδράσουν οι πολιτικοί του τόπου μας. Ως είθισται, τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης λειτούργησαν γρήγορα & συνεχίζουν να λειτουργούν παράλληλα με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών “I Can’t Breathe” ενώ άμεσα ανταποκρίθηκε στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς τις βουλεύτριες & βουλευτές του νομού, η κ. Σκούφα η οποία & το 2016 είχε ασχοληθεί με το θέμα μας. Πρόσφατα ζήτησε και συναντήθηκε με τη ΣΕ και ο επικεφαλής της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” στην Π.Κ.Μ., κος Γιαννούλης συνοδευόμενος από την κ. Δ. Θωμά, περιφερειακή σύμβουλο η οποία είχε διαφωνήσει, ως μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής, στην έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε μία από τις επιχειρήσεις που ελέγχονται διαχρονικά για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην αντιπλημμυρική τάφρο & την κ. Γν. Χαϊλατζίδου η οποία επίσης, είχε κάνει σχετική καταγγελία ούσα δημοτική σύμβουλος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, εις ώτα μη ακουόντων. Σήμερα, πληροφορηθήκαμε ότι, βουλευτές του ΚΚΕ του ν. Θεσσαλονίκης υπέβαλαν ερώτημα στους Υπουργούς Εσωτερικών & Περιβ/ντος, για το τί μέλλει γενέσθαι, για το αν τα πρόστιμα από το 2013 έχουν καταβληθεί και ζητούν τις εκθέσεις ελέγχου.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θίγει το περιβάλλον, την κοινωνία, την υγεία των πολιτών με τη στενή & την ευρεία έννοια του όρου & υποσκάπτει το όποιο όραμα/σχέδιο ανάπτυξης & αναβάθμισης της πόλης… που αποτελούσε όλο το καλοκαίρι θέμα συζήτησης στις γειτονιές, στα καφενεία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… για το οποίο & ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναγνώρισε την ύπαρξή του & την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του από τις περιφερειακές αρχές… Γιατί? Γιατί μέχρι τώρα, δεν υπήρξε αντίδραση από τους ντόπιους πολιτικούς της κυβέρνησης? Γιατί δεν ενήργησαν με όποιον τρόπο κρίνουν, γιατί μένουν βουβοί? Περιμένουν να ατονήσει η δυσαρέσκεια του κόσμου όπως μαραίνονται τα φύλλα στα δένδρα από τη γενικευμένη απραξία? Περιμένουν να λειτουργήσει, η παγιωμένη πεποίθηση ότι σε αυτήν τη χώρα τίποτα δεν θα αλλάξει? Περιμένουν αδρανείς απέναντι στη δράση των αντιπολιτευόμενων, να καλλιεργηθεί στην κοινή γώμη, η συνήθης υποψία & γι΄αυτήν την Ομάδα ότι είναι υποχείριο της αντιπολίτευσης & για την τελευταία ότι “λαϊκίζει”? Μα τότε, & ο υφυπουργός λαΐκιζε στη βουλή πριν έναν μήνα? Δημαγωγούσε ο κ. Ταγαράς, όταν έλεγε ότι, “η κυβέρνηση δια του υφυπουργού της συμμερίζεται την περιβαλλοντική ευαισθησία” της ερωτώσας βουλεύτριας?
Είναι δυνατόν, στις μέρες μας, στην “κοινωνία της πληροφορίας”, να επιχειρείται η τακτική του “διαίρει και βασίλευε” κι εμείς να πατάμε την “μπανανόφλουδα”? Όχι, δεν μπορεί! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, η συμπολίτευση, συζητά το πρόβλημα με τον υφυπουργό της & σύντομα η κοινωνία, – αφήστε την Ομάδα, αφήστε τη Συντονιστική Επιτροπή – η κοινωνία “λέγω”, θα έχει την ικανοποίηση ότι εισακούεται, ακόμη & στο μεσοδιάστημα των εκλογών.
Το θέλουμε & το περιμένουμε.

…και τα πιο πρόσφατα “πράσα”

 

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1299281313748254&id=100009991937388