Fast track σε όλα

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...

Τα πρώτα προβλήματα που δημιουργεί η ξαφνική επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάρτιση του προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο άρχιζαν να εμφανίζονται ήδη και αφορούν την ενημέρωση των εμπλεκομένων.

Τα πρώτα προβλήματα που δημιουργεί η ξαφνική επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάρτιση του προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο άρχιζαν να εμφανίζονται ήδη και αφορούν την ενημέρωση των εμπλεκομένων. Ειδικά όσοι εμπλεκόμενοι συγκαταλέγονται στους θιασώτες της fast track διαδικασίας, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα…

 
Την Παρασκευή 30.10.2015, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, στην οποία –μεταξύ άλλων- διαβεβαίωνε ότι «όλα αυτά που επισημαίνουμε στις προτάσεις μας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιου διαλόγου με όλους τους τοπικούς φορείς, με ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες». Η ΕτΟ δεν γνωρίζει που οφείλεται το κενό πληροφόρησης, αλλά από τα όσα περιέχει η επιστολή της κας Μαυρίδου φαίνεται να αγνοεί την ύπαρξη επιστολής της προϊσταμένης της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Ευπραξίας Δουλγκέρη, προς τον πρόεδρο και τα 21 μέλη του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με την οποία ζητεί «Έπειτα από τα παραπάνω, και πριν από οποιαδήποτε λήψη τελικών αποφάσεων για την κατάρτιση του προσχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, παρακαλούμε για τη διακοπή των διαδικασιών κατάθεσης και αναστολή της πρότασης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για δημιουργία Ζώνης Δ’ και αποστολή στην Εφορεία μας όλων των στοιχείων που αφορούν στην πρόταση, όπως τοπογραφικά διαγράμματα και όροι δραστηριοτήτων, προκειμένου αυτή να διατυπώσει τις απόψεις της.»

 
Την επιστολή της προϊσταμένης της ΚΖ Εφορείας αγνοούσε και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, και ενημερώθηκε για την ύπαρξή της από την ΕτΟ, ενώ μετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της 30ης. 10.2015. Το πιθανότερο είναι ότι δεν αρκεί μια ημέρα για να φτάσει η επιστολή της ΚΖ’ Εφορείας στους αποδέκτες της-μέλη του ΔΣ του Φορέα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Δίου-Ολύμπου, αφού η επιστολή στάλθηκε στις 29.10.2015 σε 22 αποδέκτες και κοινοποιήθηκε σε δέκα ακόμη.

 
Η δε σημασία της επιστολής κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι αφού η ΚΖ’ Εφορεία, δια της προϊσταμένης της, ζητάει –στην ουσία- να «παγώσει» η διαδικασία διαβούλευσης για το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Φορέα Διαχείρισης, γιατί κανείς δεν την έχει ενημερώσει για τις προτάσεις που αφορούν τις ζώνες προστασίας στον Όλυμπο και την πιθανή εμπλοκή με τις ήδη υπάρχουσες Α’ Ζώνες προστασίας αρχαιολογικού χώρου Πιερικού Ολύμπου και εξελίσσεται η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση και των Β’ Ζωνών παρόμοιας προστασίας. Επιπρόσθετα, η ΚΖ’ Εφορεία και τοπική είναι και επανδρωμένη με ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Και μακροχρόνιο διάλογο με τέτοιους φορείς επικαλείται η Αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή της προς τον υφυπουργό.
Η ΕτΟ δημοσιεύει σήμερα τις δύο επιστολές, συμβάλλοντας στην καλύτερη επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων στη δημόσια διαβούλευση και για επιταχυνθεί η –ήδη επιβεβλημένη fast track- διαδικασία, αλλά με τρόπο που να μην υπάρξουν μελλοντικές εμπλοκές που θα αποβούν εις βάρος της επιθυμίας όλων: την προστασία του Ολύμπου και την αειφόρα διαχείρισή του, θέματα για τα οποία οι ως τώρα χειρισμοί γεννούν πολλά ερωτηματικά και για τις προτάσεις και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι επιστολές

 

Επιστολή αντιπεριφερειάρχου Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη

 

Επιστολή προϊσταμένης ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας προς τα μέλη του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα αρμόδια Υπουργεία και τις συναρμόδιες υπηρεσίες