“Στα χαρακώματα” για τη Βρεφοκρατούσα

εργαζόμενοι/διοικητής νοσοκομείου και μητροπολίτης

η εικόνα του παραχωρήθηκε, δεν την επέστρεψε και ο διοικητής ΓΝΚατερίνης ζητεί να είναι στη θέση της στα Εισόδεια της Θεοτόκου

 

Η διαμάχη που σοβεί εδώ και μήνες μεταξύ των εργαζομένων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Πέτρας Ολύμπου, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και του μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κου Γεωργίου, για την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, δημοσιοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό των Εισοδείων της Θεοτόκου και των Αικατερινίων.

Αρχικά, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν σήμερα τον σεβασμιότατο ότι δανείστηκε την εικόνα τον περασμένο Μάϊο, έκτοτε αρνείται να την επιστρέψει και –σε ένδειξη διαμαρτυρίας- δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον παραδοσιακό εορτασμό της Δευτέρας στη Μονή Πέτρας, ζητώντας συγνώμη για την ελλιπή φετινή διοργάνωση.

Την καταγγελία των εργαζομένων ακολούθησε δελτίο Τύπου του διοικητή του ΓΝΚατερίνης, Ανέστη Μυστρίδη, με το οποίο και ενημέρωνε για το θέμα και απηύθυνε δημόσια έκκληση να βρίσκεται η εικόνα στην Μονή της Πέτρας και το Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου, την ημέρα της γιορτής, τη Δευτέρα 21.11.2016. Ταυτόχρονα με το δελτίο Τύπου, ο κος Μυστρίδης δημοσίευσε και πρόσφατη επιστολή του προς τον μητροπολίτη μας, με την οποία ζητούσε να βρίσκεται η εικόνα στο καθολικό της Μονής Πέτρας την Δευτέρα, οπότε και θα ιερουργήσει εκεί ο κος Γεώργιος και διαβεβαίωνε ότι η εικόνα θα του παραχωρηθεί για τις ανάγκες του εορτασμού των «Αικατερινίων 2016».

Μέχρι στιγμής, η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος δεν έχει αντιδράσει και σε επικοινωνία της με το γραφείο του σεβασμιοτάτου, η ΕτΟ έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η εικόνα βρίσκεται στην Κατερίνη και είναι σώα και ασφαλής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕτΟ και τα όσα δημοσίευσε σήμερα ο διοικητής του ΓΝ Κατερίνης, η εικόνα παραχωρήθηκε στις 9.5.2016 στη Μητρόπολη, προκειμένου να ταξιδέψει στο Βόλο και να εντεθεί σε προσκύνημα. Μετά το ταξίδι αυτό, ο σεβασμιότατος Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, ενημέρωσε τον κο Μυστρίδη ότι η εικόνα αντιμετωπίζει πρόβλημα συντήρησης και η φύλαξή της στη Μονή Πέτρας είναι προβληματική, και η εικόνα θα παραμείνει στη Μητρόπολη. Ακολούθησαν ουκ ολίγες γραπτές και τηλεφωνικές επαφές χωρίς αποτέλεσμα και στην πορεία στη διαμάχη ενεπλάκη και η Εισαγγελία. Η εμπλοκή του ΓΝ Κατερίνης και του διοικητή του στην υπόθεση πηγάζει από το γεγονός ότι η Μονή απαλλοτριώθηκε το 1929 (με νόμο του 1927) και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία περιήλθαν στο Υπουργείο Υγείας και διαχειρίζονται από τη διοίκηση του ΓΝΚ και παλιότερα του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο.. Η εικόνα είναι του 12ου αι. μΧ και θεωρείται θαυματουργή, αλλά και μοναδικής αρχαιολογικής αξίας. Παραδοσιακά, αποτελούσαν –μαζί με την εικόνα των Εσοδειών της Θεοτόκου της ομώνυμου ναού της Μονής Πέτρας, πανηγυρίζουσες εικόνες την 21η Νοεμβρίου, τα τελευταία 80 χρόνια. Αυτή ήταν και η παράκληση των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και του διοικητή του ΓΝΚ, προς τον σεβασμιότατο: να συνεχιστεί η παράδοση του πανηγυρισμού των Εισοδειων της Θεοτόκου και να είχε επιλυθεί το θέμα της Βρεφοκρατούσας πριν «ο κόμπος φτάσει στο χτένι»…

Μέχρι στιγμής η ΙΜΚΚΠ δεν αντέδρασε και επέλεξε να μην σχολιάσει τίποτα απ’ όσα δημοσιεύτηκαν.

 

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο πρώην Ψ.Ν.Π.Ο.


Το Σωματείο εργαζομένων του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο., βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει και να καταγγείλει στον Πιερικό λαό, ότι από 9/5/2016 δόθηκε η εικόνα της Παναγίας της Πέτρας, στη Μητρόπολη Κατερίνης Κίτρους και Πλαταμώνος κατόπιν αιτήματός της, για να τεθεί σε προσκύνημα στο Βόλο. Έκτοτε δεν έχει επιστραφεί ακόμη και σήμερα εν’όψη του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

Όλες οι ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου, της εκκλησιαστικής επιτροπής καθώς και του Σωματείου εργαζομένων, για επιστροφή της εικόνας, συνάντησαν την άρνηση του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου. Επισημαίνουμε ότι εδώ και 80 χρόνια η εορτή των Εισοδίων γίνεται στην εκκλησία στις παλιές εγκαταστάσεις της Πέτρας, με διοργάνωση από την εκκλησιαστική επιτροπή του Νοσοκομείου, των εργαζομένων και των ασθενών.

Ως εκ’ τούτου το Σωματείο Εργαζομένων αποφάσισε ως ένδειξη διαμαρτυρίας να μην συμμετέχουμε στον εορτασμό και ζητάμε συγνώμη από τον Πιερικό λαό για την ελλειπή φετινή διοργάνωση.

Το Δ.Σ του Σωματείου

Το δελτίο Τύπου του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
3η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)                                                                               ΚΑΤΕΡΙΝΗ 18-11-2016
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 23513 50300
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ:   6ο χλμ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΑΡΩΝΑ
ΝΕΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ
Τ.Κ.:                 60100
FAX:                 23513 50115
E-MAIL:          hoskat@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας       Ολύμπου.

Επί 80 έτη οι εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και των Εισοδείων της Θεοτόκου βρίσκονταν για προσκύνημα την Ημέρα των Εισοδείων της Θεοτόκου (21-11-2016) για όλο το προσωπικό και τους κατοίκους της γύρω περιοχής στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.

Η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Κίτρους  Κατερίνης και Πλαταμώνος για προσκύνημα στο Βόλο και έκτοτε δεν έχει επιστραφεί.

Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης –Ψυχιατρικός Τομέας εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας για την απουσία της εικόνας από τις 09-05-2016 από τη Μονή και ιδιαίτερα για την απουσία της Εικόνας τη συγκεκριμένη ημέρα των Εισοδείων της Θεοτόκου παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές οχλήσεις της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος και Κατερίνης.

Από την έναρξη της γραπτής αλλά και προφορικής επικοινωνίας μας με το Σεβασμιότατο θεωρούμε ότι υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας ώστε να παρευρίσκεται η εικόνα τη συγκεκριμένη ημέρα στη Μονή με όλες τις αρμόζουσες τιμές.

Ευελπιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας και πνευματικός μας Πατέρας θα εισακούσει τις παρακλήσεις μας.

Ο Διοικητής

Ανέστης Μυστρίδης

 

Επισυνάπτεται το τελευταίο έγγραφό της Διοίκησης του Γ.Ν. Κατερίνης προς το Σεβασμιότατο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                                            Κατερίνη, 16-11-2016
3η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ                                                                                     ΠΡΟΣ: Μητρoπολίτη Κίτρους
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 23513 50300                                                                                         Κατερίνης και Πλαταμώνος
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ:                                                                                                                    κ. Γεώργιο
6ο χλμ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΑΡΩΝΑ
ΝΕΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ
Τ.Κ.:                 60100
FAX:                 23513 50100
E-MAIL:          hoskat@otenet.gr

ΘΕΜΑ:  Παρουσία της εικόνας της Θεοτόκου στο καθολικό της Ι. Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας
                 Ολύμπου του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο..

                   Σχετ   : Το υπ΄ αριθ. πρωτ. 20467/09-11-2016 έγγραφό μας.

 

Σεβασμιότατε,

Σε συνέχεια του υπ΄ αριθ. πρωτ. 20467/09-11-2016 έγγραφό μας προς εσάς  και μετά την προφορική ενημέρωσή σας ότι  θα ιερουργήσετε στα πλαίσια του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου στη Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου, θα θέλαμε να μας βεβαιώσετε ότι θα ευρίσκετε στη Μονή και η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι μετά τη συγκεκριμένη λειτουργία θα σας παραχωρηθεί η συγκεκριμένη εικόνα  ενόψει του εορτασμού των Αικατερεινίων.

 

Μετά τιμής

Ο  Διοικητής

Ανέστης Μυστρίδης