Και ξαφνικά, …διαφωνία

επανάληψη εκλογών και αποκλεισμός Πασχάλη

η σοβαρότερη ρήξη (μεταξύ Ανώτατης Αρχής και προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας) σοβεί εδώ και μέρες εντός της διοίκησης του “Αλεξανδρείου” και κρατιέται μακριά από τη δημοσιότητα – την αποκαλύπτει σήμερα η ΕτΟ –

Τα ελληνικά δικαστήρια –Πρωτοδικείο Κατερίνης- καλούνται να λύσουν τη διαφωνία μεταξύ της Ανώτατης Αρχής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου που δημιουργηθηκε στις εκλογές της 10ης Ιουνίου 2017, στη Νέα Υόρκη. Διαφωνία που οφείλεται –πέρα από τις επιλογές όσων ανήκουν στη διοίκηση του Ιδρύματος- στις ασάφειες και τα κενά του καταστατικού με το οποίο διοικείται το σωματείο-ίδρυμα.

 

Στις 10 Ιουνίου και με επιστολικές ψήφους εκκινήθηκε η διαδικασία της εκλογής προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας και δύο μελών της, προκειμένου στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου και των αρχαιρεσιών που θα γίνουν στο Λιτόχωρο, στα τέλη Ιουλίου, να αναδειχθούν και τα υπόλοιπα έξι μέλη της 9μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας. Μέχρι σήμερα, η διαδικασία αυτή ήταν περισσότερο ανάδειξη και λιγότερο εκλογή, αφού δεν υπήρχε ανθυποψήφιος. Φέτος υπήρχαν όμως όχι δύο, αλλά τρεις υποψήφιοι. Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας, επιχειρηματίας Διονύσης Πασχάλης (τον πρότειναν οι Δαμιανίδης και Μητούλης), ο υποστράτηγος ε.α. και Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Ιωάννης Παρίσης (τον πρότειναν οι Μπαλτατζής και Χατζηστεφανίδης) και ο δικηγόρος και δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος (τον πρότειναν οι Κυριμλής και Παπαδόπουλος).

Αυτό που προκάλεσε την διαφωνία και στη συνέχεια τη διάσπαση της διοίκησης του Ιδρύματος ήταν το γεγονός ότι μεταξύ των ψήφων βρέθηκε και η ψήφος του Διονύση Πασχάλη και ενός ακόμη μέλους, τις οποίες η Ανώτατη Αρχή έκρινε ότι ήταν παράτυπες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ισχυρές διαφωνίες και αντεγκλήσεις και το τελικό αποτέλεσμα –που ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση- κατέγραψε: 10 ψήφους υπέρ του κου Πασχάλη, 7 υπέρ του κου Παρίση, 2 υπέρ του κου Δημόπουλου, … 3 αποχωρήσεις και μια αποχή. Την επομένη, από το γραφείο του κου Πασχάλη, δίνεται στη δημοσιότητα το κολάζ με τη φωτογραφία του και το λακωνικό:”Με πρόεδρο τον κ. Διονύση Πασχάλη συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 13 Ιουνίου 2017 συνήλθε και πάλι η Ανώτατη Αρχή με απαρτία 12 μελών και αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών στις 28 Ιουνίου 2017, με εφορευτική επιτροπή τους Μπαλτατζή, Χατζηστεφανίδη και Τασσόπουλο και τον αποκλεισμό του Διονύση Πασχάλη από υποψήφιο, λόγω της ψήφου του στις εκλογές της 10ης Ιουνίου, η οποία χαρακτηρίστηκε παράτυπη. Τις επόμενες μέρες, με ανακοίνωση της προς τις ομογενειακές οργανώσεις, η Ανώτατη Αρχή ενημέρωσε για τη διαδικασία της 10ης Ιουνίου και την απόφαση της 13ης Ιουνίου, την οποία απέδωσε στις παράτυπες ψήφους και την «υπέρβαση των καθηκόντων του προέδρου».

Κατά της απόφασης αυτής της Ανώτατης Αρχής προσέφυγε ο Παναγής Μητούλης στο Πρωτοδικείο Κατερίνης και ενδεικτικό των κενών και των ασαφειών που περιέχει το καταστατικό του Ιδρύματος είναι και το γεγονός ότι η προσωρινή απόφαση ήταν να εκδοθεί την Παρασκευή, 23.6.2017. Αλλά αναμένεται να εκδοθεί αύριο, Δευτέρα, 26.6.2017, δύο μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές που αποφάσισε η Ανώτατη Αρχή στις 13.6.2017.

Στα τέλη Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η διενέργεια του παγκόσμιου συνεδρίου και το υπόλοιπο μέρος των αρχαιρεσιών για τα όργανα διοίκησης του «Αλεξανδρείου». Η διάσταση απόψεων περί των υποψηφιοτήτων και όσα ακολούθησαν είναι η πρώτη ένδειξη ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών της διοίκησης, μετά πολλά ανέφελα «καλοκαίρια», εισήλθαν ήδη σε περίοδο ψυχρού και νεφελοσκεπούς «χειμώνα». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος, για εξελίξεις που αναγκαστικά πια θα προεκταθούν χρονικά και στην κρίσιμη περίοδο του ερχόμενου Ιουλίου.