Ο “Απόλλων” πάντα μπρος…

και στο Διαδίκτυο

φροντίδι Σωτηρίου Μασταγκά

 

Η ενασχόληση του ερευνητή της Ιστορίας με την καταγραφή του παρελθόντος είναι μια διαδικασία που απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον και η προσπάθεια εξασφάλισης της επίπονης αυτής εργασίας έχει πια μέγα σύμμαχο την τεχνολογία, ειδικά των υπολογιστών και του Διαδικτύου.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Σωτήρη Μασταγκά στην Ιστορία μας, την Ιστορία του στενού μας τόπου, είναι γνωστά, πλούσια και σίγουρα πολύτιμα για το μέλλον και τις γενιές που ακολουθούν. Ένα τμήμα αυτής του της έρευνας, αυτή που αφορά τον αγαπημένο μας «Απόλλωνα Λιτοχώρου», «στεγάζεται» ήδη στην ανοιχτή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, με δικό της λήμμα. Ετοιμάζοντας το επόμενο εκδοτικό του βήμα, το νέο λεύκωμα με τίτλο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. 1928-2018, 90 Χρόνια. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ», ο Σωτήρης Μασταγκάς φρόντισε ο –όχι μόνο- ποδοσφαιρικός σύλλογος του Λιτοχώρου και της Πιερίας, ο αρχαιότερος εν ενεργεία ποδοσφαιρικός σύλλογος του νομού, να αποκτήσει «χώρο» ανοιχτό και ικανό να χωρέσει την μακρόχρονη πορεία του στα ποδοσφαιρικά και πολιτισμικά του τόπου μας.

 

Ήδη, στο λήμμα “Απόλλων Λιτοχώρου” της Wikipedia που δημιούργησε ο ιστορικός μας, e-επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη μπορούν να βρούνε πλούσια στοιχεία για τον «μουσικογυμναστικό και ποδοσφαιρικό σύλλογο» που μάγεψε, με επιτυχίες και αποτυχίες, με χαρές και καημούς, γενιές και γενιές, στα «Κατούνια». Και είχε, από τους πρώτους στην Ελλάδα, γυναίκα οπαδό-εμψυχωτή της κερκίδας, την αξέχαστη Σωτηρία Παναγιωτοπούλου. Και φυσικά, το υλικό θα εμπλουτίζεται συνεχόμενα, όσο ο φιλόπονος  Σωτήρης συλλέγει, καταγράφει, εξακριβώνει, γράφει και δημοσιεύει την Ιστορία μας.