Όλα για το συλλαλητήριο

πρωτοστατεί κι ο μητροπολίτης μας

“Χαιρετίζουμε μέ ἐθνική ὑπερηφάνεια τό συλλαλητήριο πού διοργανώνεται τήν προσεχῆ Κυριακή 21 Ἰανουαρίου, στίς 2.00 τό μεσημέρι στόν Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.”

Στην “πρώτη γραμμή” των διοργανωτών του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, τέθηκε ο μητροπολίτης μας, κος Γεώργιος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος και άλλοι συνάδελφοί του -μεταξύ των οποίων και ο Θεσσαλονίκης, Άνθιμος- κρατούν αποστάσεις και τάσσονται υπέρ της τέλεσης μιας λειτουργίας υπέρ ευόδωσης των στόχων της χώρας μας στη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων.

Ήδη, με μήνυμά του ο Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, χαιρετίζει

μέ ἐθνική ὑπερηφάνεια τό συλλαλητήριο πού διοργανώνεται τήν προσεχῆ Κυριακή 21 Ἰανουαρίου, στίς 2.00 τό μεσημέρι στόν Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουμε ὅλοι μαζί, μαζικά καί ἀγωνιστικά. Διακηρύσσουμε μέ ὅλους τούς Ἕλληνες ὅτι:

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ !”

Και ενώ στο μήνυμα δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με τις προετοιμασίες του συλλαλητηρίου, στην πραγματικότητα -εδώ και μέρες-, οι κληρικοί της μητρόπολης σε ολόκληρη την Πιερία εργάζονται για να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία θα διατεθούν και λεωφορεία. Σε πολλές κοινότητες, οι πολίτες ενημερώνονται από τους εφημέριους δια ζώσης και με τα μεγάφωνα των ναών για τις λεπτομέρειες, όπως ότι η μητρόπολη θα διαθέσει λεωφορεία, την ώρα αναχώρησης, κτλ.

Η ηγεσία της Εκκλησίας μας φαίνεται να κρατά αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις, οι οποίες στο χρόνο και με τα αιτήματα που γίνονται αφορούν περισσότερο το εσωτερικό, παρά τα Σκόπια, ενώ “σκληροπυρηνικοί” μητροπολίτες καταγράφονται -σε ανάλογα blogs- ως “έτοιμοι να βάλουν χειροπέδες στον Αρχιεπίσκοπο”. Μεταξύ των πρωτοστατών και ο Πειραιώς Σεραφείμ, με τον οποίο φαίνεται να διατηρεί άριστες σχέσεις ο δεσπότης μας. Στο μήνυμα του σεβασμιοτάτου το ονοματολογικό χαρακτηρίζεται “Μακεδονικό Ζήτημα” και επισημαίνεται ότι “η Μακεδονία είναι Ελληνική”, επιλογές που αποφεύγονται στις μέρες μας αφού αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων προς τους Σκοπιανούς.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκτίμησε πρόσφατα ότι υπάρχουν σήμερα οι συνθήκες για λύση του προβλήματος χωρίς τη χρήση του “Μακεδονία”, ενώ σε νεώτερη παρέμβασή του επισήμανε:

«Η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 δεν πρέπει να θεωρείται από την κυβέρνηση ως εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων. Εκείνη ήταν και παραμένει η ‘εθνική κόκκινη γραμμή’. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από τις κόκκινες γραμμές αλλά να στοχεύει στο βέλτιστο, δηλαδή να μη συμπεριληφθεί ο όρος ‘Μακεδονία’ στην ονομασία των Σκοπίων. Άλλωστε οι συνθήκες σήμερα ευνοούν ώστε να βρεθεί λύση σ’ αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, να ενημερώσει για τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις και να δεσμευτεί ότι η όποια λύση φέρει θα βάζει οριστικό τέλος στις αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπίων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης αναμένεται στη συνεδρίασή του της Παρασκευής 19ης Ιανουαρίου 2018 να εκδώσει ψήφισμα υπέρ του συλλαλητηρίου, μετά και την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), κατά της χρήσης του “Μακεδονία” στο πιθανό όνομα των γειτόνων.

Το ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΑΕ Ν. Πιερίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εκδήλωση της Ένωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του που είχε προγραμματιστεί για την 21η Ιανουαρίου και η εκδήλωση θα γίνει την Τσικνοπέμπτη.

 

 

makgeorg

 

 

oaee