Αρχαιολογικό Πάρκο

Σύγχρονων Απαράδεκτων Καθυστερήσεων

Επισκέψεις, περιοδείες, καταγραφές, συσκέψεις, δεσμεύσεις, ανακοινώσεις, αλλά το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου το έχασε το καλοκαίρι…

Λαβωμένο” παραμένει το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, με τις “πληγές” που άνοιξε η νεροποντή της 16ης Νοεμβρίου 2017 να χάσκουν ακόμα ανεπούλωτες, για διάστημα που ξεπέρασε πια τους πέντε -5- μήνες.

Οι -σοβαρότατες- καταστροφές που προκάλεσε στο αρχαιολογικό πάρκο η νεροποντή της 16ης Νοεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί …πολλαπλώς. Από κυβερνητικό κλιμάκιο και ειδικούς του Υπουργείου Υποδομών, από κλιμάκιο της ΝΔ, του ΚΚΕ, από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και φυσικά από τον Τύπο. Αλλά…

Αλλά, σε λίγο συμπληρώνονται έξι μήνες από τον πλημμύρα και ακόμα το αρχαιολογικό πάρκο είναι στην ίδια σχεδόν κατάσταση που το βρήκε η 18η Νοεμβρίου 2017. Αποτέλεσμα της απαράδεκτης καθυστέρησης είναι κι αυτό που εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αρχαιολογικού πάρκου και προειδοποιεί ότι δεν είναι επισκέψιμος ο χώρος του αρχαιολογικού πάρκου στο σύνολό του. Το πιθανότερο είναι ότι το ερχόμενο καλοκαίρι, Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες θα αρκούνται στο να επισκέπτονται μόνο τμήμα της αρχαίας πόλης του Δίου και όχι το υπόλοιπο πάρκο. Μπορεί η προειδοποίηση να αφορά το πρόβλημα που δημιούργησε τότε η νεροποντή, αλλά παρέμεινε, άσχετα αν τώρα πια οφείλεται στα έργα που δεν έγιναν.

Επίσης, αν και το θερινό πρόγραμμα λειτουργίας του αρχαιολογικού πάρκου προβλέπει λειτουργία από τις 8.00 ως τις 20.00, δεύτερη προειδοποίηση ενημερώνει ότι οι επισκέψεις γίνονται ως τις 14.30. Κι αυτό γιατί δεν έχει ακόμη προσληφθεί το έκτακτο εποχικό προσωπικό και στο πάρκο λειτουργεί μόνο μία βάρδια. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος του Μακεδονικού Τάφου στον Κορινό.

 

Με δεδομένο ότι η θερινή περίοδος αρχίζει στην περιοχή μας στα τέλη Μαΐου, οπότε και καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες από κοντινές βαλκανικές και πιο μακρινές ευρωπαϊκές χώρες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αρχαιολογικό πάρκο δεν το προλαβαίνει το φετινό καλοκαίρι… Το θέμα της καθυστέρησης στην αποκατάσταση των ζημιών ανέδειξε πρόσφατα και το “Ολύμπιο Βήμα”.

Την καθυστέρηση στην αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Δίου κατέγραψε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς την αρμόδια υπουργό, με την οποία ζητάνε και να ενημερωθούν για το σε ποιο στάδιο είναι οι εργασίες αποκατάστασης και τι θα περιλαμβάνεται στην αποκατάσταση του χώρου και των αρχαιοτήτων.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιοτήτων, που υπέστησαν καταστροφές από βροχοπτώσεις, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, στην Π.Ε. Πιερίας.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις, του κύματος κακοκαιρίας «Ευρυδίκη», 15/11 έως 17/11/2017, στην Π.Ε. Πιερίας ανέδειξαν την χρόνια ολιγωρία των αρχών για την πρόληψη καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν. Θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ και με σχετική Ερώτηση του στη Βουλή (1659/30.11.2017).

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ειδικότερα στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου επικεντρώθηκαν στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του απ’ όπου διέρχονται το ρέμα «Ουρλιάς» και ο ποταμός «Βαφύρας».

Να σημειωθεί πως το ρέμα «Ουρλιάς» βρίσκεται σε επαφή με το Βόρειο Τείχος της πόλης.

Η στάθμη της κοίτης είχε ανέλθει σε ύψος τριών περίπου μέτρων από τα φερτά υλικά (κροκάλες και χαλίκια) με αποτέλεσμα να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Τείχους αλλά και να καταστραφεί μέρος της μεταλλικής περίφραξης του χώρου. Στη Βόρειο Ανατολική γωνία του Αρχαιολογικού χώρου όπου ουσιαστικά δημιουργείται ορθή γωνία και συγκλίνουν τα δύο ρέματα παρασύρθηκε η μεταλλική περίφραξη και μέρος της βοηθητικής πρόσβασης στον χώρο.

Ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή των ιερών Διός Υψίστου και Ίσιδος από όπου διέρχεται ο ποταμός «Βαφύρας». Συγκεκριμένα κατέρρευσε η μεταλλική γέφυρα η οποία συνδέει τα δύο ιερά, καθώς και η μικρή μεταλλική γέφυρα που συνδέει το ιερό της Ίσιδος με την Αρχαία Πόλη, ενώ στα δύο Ιερά είχε γίνει μεγάλη απόθεση ιλύος και φερτών υλικών. Επίσης προβλήματα εντοπίστηκαν και στα πρανή του ποταμού «Βαφύρα».

Στο δε αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου είχε παρατηρηθεί μικρή εισροή υδάτων στο σημείο ένωσης του παλαιού με του νέου κτηρίου λόγω παλαιότητας της κεραμοσκεπής, καθώς και στο χώρο των αποθηκών.

Με δεδομένο ότι:

Ø  Στην απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (84/10.1.2018),  αναφέρεται ότι: «Για την καταγραφή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες αυτοψίες.»

Ø  Έχει παρέλθει διάστημα πέντε μηνών από τις καταστροφές,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης;
  • Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των αρχαιοτήτων καθώς και των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου;

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Το δελτίο Τύπου για την αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, αμέσως μετά την καταστροφική νεροποντή

autopsia