Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, δράσεις,

ευχές και περίσκεψη

όλα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

                                       

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρούσι, 5-6-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έναρξη  λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής

 

Την  έναρξη  λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της, μία ακόμη Εμβληματική Πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Το Εθνικό Δίκτυο Κλιματικής Αλλαγής, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και μετέχουν σ΄ αυτό ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που έχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Ο πρόεδρος του ΕΑΑ Μανώλης Πλειώνης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Δικτύου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ, Νίκος Μιχαλόπουλος ανέπτυξαν τους στόχους του Δικτύου, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ανοιχτής στην επιστημονική κοινότητα εθνικής βάσης περιβαλλοντικών δεδομένων από δορυφορικά και επίγεια συστήματα παρατήρησης, η έγκαιρη και έγκυρη παροχή πληροφοριών στα επιφορτισμένα με θέματα Πολιτικής Προστασίας και φυσικών καταστροφών θεσμικά όργανα της Πολιτείας και η μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής σε τομείς της εθνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης δήλωσε:

«Την εποχή της παγκοσμιοποιημένης Οικονομίας και της Ανοιχτής Γνώσης, την εποχή των αντιφάσεων και της επιστροφής των εθνικισμών, την εποχή της διάχυσης ενός άκρατου οικονομισμού με κύριο στοιχείο τους δείκτες της οικονομικής μεγέθυνσης και την επιβολή πολιτικής λιτότητας, το ερώτημα «τι είδους ποιότητας Ανάπτυξη επιδιώκουμε» είναι καίριο και βρίσκεται στον πυρήνα της ερευνητικής μας πολιτικής.

Η άμβλυνση των ανισοτήτων, η στήριξη της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, η καλύτερης ποιότητας Υγεία, η καλύτερη Παιδεία και, κυρίως, η βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η δική μας επιδίωξη.

Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το Περιβάλλον και η έρευνα για τα αίτια και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Σήμερα ιδρύουμε το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ και θα αξιοποιήσει όλες τις υφιστάμενες ερευνητικές υποδομές. Συμμετέχουν σ΄ αυτό, χωρίς αποκλεισμούς, ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που έχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, προβλέπεται η προμήθεια για το ΕΛΚΕΘΕ σύγχρονου ερευνητικού ωκεανογραφικού σκάφους, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα στους τομείς Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, μια συστηματική σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων έχει σχεδιαστεί από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ όπως: Το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της ΓΓΕΤ  από το οποίο το 2018 διατέθηκαν 40 εκατ. ευρώ σε έργα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Το πρόγραμμα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών από το οποίο ενισχύονται με πάνω από 40 εκατ. ευρώ οκτώ μεγάλες ερευνητικές υποδομές σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας στους τομείς  ενέργειας και περιβάλλοντος.

Συνολικά, με τις παραπάνω δράσεις και προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ διαμορφώνουμε μια ολοκληρωμένη και συστηματική προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος και  των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής».

H Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου δήλωσε:

«Ο ρόλος των δημόσιων Ερευνητικών Φορέων για την κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικός. Η εν λόγω εμβληματική δράση, την οποία θα διαχειριστούν τα έμπειρα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, εγγυάται τη συνεργασία όλων με ανοιχτό τρόπο προκειμένου να υπάρξει η συνέργια ανθρώπινου δυναμικού και ερευνητικών υποδομών».

 

 

 

eepfenv19

 

 

 

 

 

 

 

 

 Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Αφετηρία περίσκεψης και συναίσθησης των ευθυνών όλων μας, για τα  περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη, η  5η Ιουνίου, που ορίστηκε από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, η ενημέρωση και  η ευαισθητοποίηση του πολίτη, η προστασία του φυσικού μας πλούτου, αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωσή μας και καθήκον μας απέναντι στο περιβάλλον.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, η κατασπατάληση φυσικών και ενεργειακών πόρων, η λειψυδρία, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελούν κάποιες από τις σοβαρές απειλές, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας,  μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων και  δράσεων,  που αναλαμβάνουν, εφαρμόζουν  πολιτικές με γνώμονα την  προστασία και ανάδειξη  του  περιβάλλοντος.

Ας αποτιμήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πριν είναι πολύ αργά και ας υιοθετήσουμε οικολογικές συνήθειες,  που θα σέβονται το περιβάλλον, προκειμένου να μας σεβαστεί και το ίδιο το περιβάλλον.

Με την ευχή, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να αποτελέσει στο μέλλον ημέρα γιορτής, για τα σημαντικά βήματα που θα έχουμε καταφέρει στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον, αποτελεί πηγή ζωής και ότι η ανάπτυξη είναι δυνατή με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σοφία Μαυρίδου