2-ερωτήματα-2

αναμένουν την απάντηση του δημάρχου

και είναι τόσο πιεστικά και τόσο σοβαρά που οι απαντήσεις καθυστερούν…

 

 

 

 

 

 

 

Δύο επείγοντα ερωτήματα ανέτειλαν σήμερα από τον τηλεοπτικό και πολιτικό ορίζοντα και αναμένουν τις απαντήσεις του δημάρχου μας, με το ένα να είναι εξαιρετικό επείγον και το δεύτερο να ακολουθεί αναγκαστικά τους χρόνους που θα επιλέξει η κυβέρνηση να δοκιμάσει την επόμενη -δεύτερη- συνταγή μετά το ναυάγιο της πρώτης -συνταγής- στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Με μια δήλωση 29 δευτερολέπτων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ακύρωσε σήμερα όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, εφαρμόζοντας το πρώτο πανελλήνιο μέτρο προστασίας από την εξάπλωση του COVID 19. Κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης είναι η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την οποία συμβουλεύεται καθημερινά και με συστάσεις της οποίας υιοθετήθηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς, σε όλη την χώρα.

Ο Δήμος μας έχει ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη του συζήτησαν επί μακρόν το θέμα, με έμφαση τις επιλογές της διοίκησης για το ποιες εκδηλώσεις θα ενισχύσει και ποιες θα υλοποιηθούν μόνο από τους φορείς που τις οργανώνουν για χρόνια ή για πρώτη φορά. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή και δημοσίευση σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης που να ξεκαθαρίζει τι θα συμβεί με τις καρναβαλικές και άλλες εκδηλώσεις της Αποκριάς, ενώ ο Δήμος Κατερίνης ανακοίνωσε πριν λίγο ότι ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της κυβέρνησης.

Τελικά, το πρώτο ερώτημα απαντήθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Από το Δήμο Κατερίνης προέρχεται το δεύτερο σημαντικό και πιεστικό ερώτημα της ημέρας που καλείται να απαντήσει ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, αλλά αυτό θα το δούμε σε λίγο, αφού το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

 

Στις 26.2.2020, ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Στόχος της συμμετοχής Μηταράκη στη συνεδρίαση ήταν να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά, μετά και την αποτυχία της επιβολής των αποφάσεων της, σε Χίο και Λέσβο.

Σε ερώτησή του, ο δήμαρχος της πιερικής πρωτεύουσας επεσήμανε ότι ο Δήμος Κατερίνης φιλοξενεί ήδη αριθμό προσφύγων που καλύπτει το 1% της ποσόστωσης, ότι ο μόνος Δήμος της Πιερίας που δεν φιλοξενεί πρόσφυγες είναι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου (στον Πύδνας-Κολινδρού υλοποιείται ήδη η εγκατάσταση των πρώτων 200 περίπου). Απευθυνόμενος στον υπουργό ρώτησε αν θα ήταν δικαιότερο, πρώτα να προτείνουν τον αριθμό προσφύγων που επιθυμούν να φιλοξενήσουν οι Δήμοι που ως τώρα δεν φιλοξενούν. Ο κος Κουκοδήμος περιέγραψε επίσης την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Κατερίνη, τονίζοντας ότι δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα (“είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα”).

Οπότε το ερώτημα τίθεται ήδη: ο Δήμος Δίου-Ολύμπου τι αριθμό προσφύγων προτίθεται να φιλοξενήσει; Θα τιμήσουμε τον Ξένιο Δία και όσα οι ίδιοι επικαλούμαστε, εφαρμόζοντας και τις προτάσεις της κυβέρνησης ή -όπως στο πρόσφατο παρελθόν- θα ξεσηκωθούμε και στην ιδέα μόνο της έλευσης προσφύγων στον τόπο μας; Και το ερώτημα αυτό τίθεται εκ των πραγμάτων και με επιλογή Μηταράκη στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πρώτο τον δήμαρχο.

 

 

 

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό στο ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη(κλικ εδώ)