Βρείτε τις διαφορές

και κερδίστε πλούσια δώρα!!!

Κάποιοι με πολύ σοβαρές απόψεις για πολύ σοβαρά θέματα, τις αλλάζουν -τις απόψεις, όχι τα θέματα- με ρυθμό 3Χ11, 3Χ12, 3Χ15+11. Λατρεύουμε να παρακολουθούμε γρήγορα θέματα ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ, όπως …οι γρήγοροι.

Τα δυο κείμενα που ακολουθούν είναι άποψη του ίδιου ανθρώπου. Απέχουν χρονικά λιγότερα από μια μέρα. Παρ’ όλα αυτά διαφέρουν κατά πολύ, ειδικά στο νόημα και τις επιδιώξεις τους. Τα έχει γράψει πάντως ο ίδιος άνθρωπος. Όσοι καταφέρετε και εντοπίστε τις διαφορές –αν το θελήσετε- μπορείτε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό της ΕτΟ «Βρίσκω τις διαφορές» και την κλήρωση για μια ισόβια συνδρομή στους «Φίλους του Περιβάλλοντος», προσφορά της ΕτΟ. Τα κείμενα δημοσιεύτηκαν στο facebook και στο scoopit.com, από τον ίδιο άνθρωπο. Πρώτα το πρώτο και –κατόπιν δικών μου παραπόνων- το δεύτερο.

 

 

Στο διαγωνισμό τώρα.
Σπεύσατε
Διαβάστε
Εντοπίστε τις διαφορές
ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΜΙΑ ΙΣΟΒΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ «ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» (προσφορά της ΕτΟ, όχι των «Φίλων του Περιβάλλοντος»).
1ο κείμενο:
Με λύπη μου έχω διαπιστώσει τις τελευταίες μέρες ότι αναπαράγεται/κοινοποιείται ένα άρθρο μπλογκ/εφημερίδας από το Λιτόχωρο που υποστηρίζει ότι το Σχέδιο του Προεδρικού Διάταγματος για τον Όλυμπο είναι καταστροφικό και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια όσων νέμονται τον Όλυμπο. Η αλήθεια είναι διαφορετική: το Π.Δ. –αν κάποτε υπογραφεί- θα βάλει τάξη στον Όλυμπο επεκτείνοντας τα όρια του Εθνικού Δρυμού και καθορίζοντας ζώνες προστασίας.
Η κατακραυγή υπάρχει για τη Δ ζώνη, στην οποία θα επιτρέπεται μεταξύ άλλων και η δόμηση στις περιοχές εκτός σχεδίου. Ακούγοντας κάποιος άσχετος αυτή την είδηση, ίσως θεωρήσει ότι ανοίγει μια κερκόπορτα για να χτίσουν τον Όλυμπο. Όμως δεν είναι έτσι: Το μεγαλύτερο μέρος της Δ ζώνης είναι δασική έκταση, οπότε προστατεύεται τόσο από τη δασική νομοθεσία, όσο και από το Σύνταγμα. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Απομένει λοιπόν το κομμάτι της Δ ζώνης που δεν είναι δασική έκταση, πχ ιδιοκτησίες έξω από τον Κοκκινοπηλό. Εκεί μέχρι τώρα μπορούσες να χτίσεις με τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμηση. Τώρα πάλι θα μπορείς, αλλά μειώνοντας το ποσοστό κατά 50% (αν μπορούσες να χτίσεις 200 τετραγωνικά, τώρα θα μπορείς να κτίσεις 100). Σημειώνω ότι για να κτίσει κάποιος σε περιοχή εκτός σχεδίου, πρέπει να πάρει βεβαίωση από το Δασαρχείο ότι πρόκειται για μη δασική έκταση – το Δασαρχείο μάλιστα, ακόμη κι αν εσύ το καλλιεργείς, θα ελέγξει αν στο παρελθόν ήταν δασική έκταση.
Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι κάποιοι όροι του Π. Δ. είναι ύποπτοι. Το αντίθετο μάλιστα. Ως γενικός γραμματέας των Φίλων του Περιβάλλοντος έχω να πω ότι χρόνια παλεύουμε για αυτό το σκοπό, για να υπογραφεί επιτέλους το Π.Δ. Τώρα που, ίσως, έχουμε φτάσει κοντά στο στόχο μας, ξαφνικά βγαίνουν κάποια δημοσιεύματα όπως αυτό που προανέφερα –δεν το αναπαράγω για ευνόητους λόγους- που είναι ύποπτα. Τρία ενδεχόμενα υπάρχουν για τον συντάκτη: ή είναι άσχετος και δεν έχει καταλάβει όλα αυτά που εξηγώ παραπάνω, ή είναι εγκάθετος και προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να διαβάλλει το Διάταγμα ή απλά θέλει να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπο του και βρήκε ένα πιασάρικο θέμα που πουλάει και μπορεί εύκολα να παραπλανήσει όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους τοπικούς φορείς την περασμένη Δευτέρα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα στείλει την τελική του πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία και θα δημοσιεύσει ως οφείλει στη Διαύγεια. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει την πρόταση και να τη σχολιάσει. Όχι όμως γενικά και αόριστα, αλλά σημείο – σημείο συγκεκριμένα. Κάθε άλλη κριτική, είναι ύποπτη και δεν τη δέχομαι. Ας μπουν κάποτε τα πράγματα στη θέση τους.
Και κάτι τελευταίο: αν πράγματι ο συντάκτης του άρθρου είναι καλοπροαίρετος, ας αφήσει κατά μέρους τις μεγαλόστομες καταγγελίες, γιατί μόνο κακό κάνουν. Το Προεδρικό Διάταγμα θα προστατεύει τον Όλυμπο και θα γίνει και μοχλός ανάπτυξης της περιοχής. Ελπίζω μονάχα να μην κολλήσει πάλι όλη η υπόθεση και ότι ο υπουργός (Τσιρώνης) θα το υπογράψει, δίνοντας τέλος σε έναν αγώνα που κρατάει 30 χρόνια.

2ο κείμενο:
Ακούγεται τελευταία από πολλούς η άποψη ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διάταγματος για τον Όλυμπο είναι καταστροφικό και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια όσων νέμονται τον Όλυμπο. Η αλήθεια είναι διαφορετική: το Π.Δ. –αν κάποτε υπογραφεί- θα βάλει τάξη στον Όλυμπο επεκτείνοντας τα όρια του Εθνικού Δρυμού και καθορίζοντας ζώνες προστασίας.
Η κατακραυγή υπάρχει για τη Δ ζώνη, στην οποία θα επιτρέπεται μεταξύ άλλων και η δόμηση στις περιοχές εκτός σχεδίου. Ακούγοντας κάποιος άσχετος αυτή την είδηση, ίσως θεωρήσει ότι ανοίγει μια κερκόπορτα για να χτίσουν τον Όλυμπο. Όμως δεν είναι έτσι: το μεγαλύτερο μέρος της Δ ζώνης είναι δασική έκταση, οπότε προστατεύεται τόσο από τη δασική νομοθεσία, όσο και από το Σύνταγμα. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Απομένει λοιπόν το κομμάτι της Δ ζώνης που δεν είναι δασική έκταση, πχ ιδιοκτησίες έξω από τον Κοκκινοπηλό. Εκεί μέχρι τώρα μπορούσες να χτίσεις με τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμηση. Τώρα πάλι θα μπορείς, αλλά μειώνοντας το ποσοστό κατά 50% (αν μπορούσες να χτίσεις 200 τετραγωνικά, τώρα θα μπορείς να κτίσεις 100). Σημειώνω ότι για να κτίσει κάποιος σε περιοχή εκτός σχεδίου, πρέπει να πάρει βεβαίωση από το Δασαρχείο ότι πρόκειται για μη δασική έκταση – το Δασαρχείο μάλιστα, ακόμη κι αν εσύ το καλλιεργείς, θα ελέγξει αν στο παρελθόν ήταν δασική έκταση.
Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι κάποιοι όροι του Π. Δ. είναι ύποπτοι. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλές οικολογικές οργανώσεις παλεύουν χρόνια για αυτό το σκοπό, για να υπογραφεί επιτέλους το Π.Δ. Τώρα που, ίσως, έχουμε φτάσει κοντά στο στόχο μας, πρέπει όλοι όσοι αγαπούν το βουνό να υποστηρίξουν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.
Μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους τοπικούς φορείς την περασμένη Δευτέρα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα στείλει την τελική του πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία και θα δημοσιεύσει ως οφείλει στη Διαύγεια. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει την πρόταση και να την κριτικάρει. Όχι όμως γενικά και αόριστα, αλλά σημείο – σημείο, συγκεκριμένα. Ας μπουν κάποτε τα πράγματα στη θέση τους.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα προστατεύει τον Όλυμπο και θα γίνει και μοχλός ανάπτυξης της περιοχής. Ελπίζω μονάχα να μην κολλήσει πάλι όλη η υπόθεση και ότι ο υπουργός (Τσιρώνης) θα το υπογράψει, δίνοντας τέλος σε έναν αγώνα που κρατάει 30 χρόνια.

 

 

Πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η ΕτΟ έχει να πει μόνο τα εξής:
όλες αυτές τις –λίγες- μέρες που εξελισσόταν το θέμα της κατάρτισης προτάσεων του Φορέα Διαχείρισης Εθν. Δρυμού Ολύμπου για το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του (Ολύμπου), η ΕτΟ ασχολήθηκε με το θέμα, όσο κανένα άλλο «Μέσο» ή Μέσο του τόπου μας. Τα τουλάχιστον 12 δημοσιεύματα που κάλυψαν τα γεγονότα, προκάλεσαν ίσως διάφορα άλλα, αλλά καμία διαμαρτυρία, κανενός εμπλεκομένου. Ένα παραπονάκι εξέφρασε κατ’ ιδίαν υπηρεσιακός παράγων που θεώρησε ότι η έκφραση «επί τιμή» σημαίνει «με πληρωμή» και φυσικά δεν ασχοληθήκαμε περαιτέρω με το παράπονο, παρά μόνο επισημαίνοντάς του –και κατ’ ιδίαν και δημόσια- ότι άλλα λέει η ελληνική γραμματική και πολύ λυπούμαστε που δεν την κατέχει αρκετά. Επίσης κατ’ ιδίαν, πολλά -όχι παράπονα προς την ΕτΟ- αλλά δικαιολογίες, εξέφρασαν πολλοί άλλοι άρχοντες του τόπου μας και θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες. Υπήρξε επίσης η ΓΡΑΠΤΗ ενημέρωση άλλου εμπλεκόμενου στη διαδικασία, προκειμένου να διευκρινιστεί συγκεκριμένο γεγονός. Η ενημέρωση/αιτίαση/παράπονο/καταγγελία/όπως θέλετε χαρακτηρίστε την, αποτέλεσε αφορμή για ξεχωριστό δημοσίευμα, για το οποίο κανείς ως αυτή τη στιγμή δεν παραπονέθηκε. Κι όλα αυτά, σ’ έναν τόπο μικρό, που το να παραπονεθείς σε κάποιον μπορεί να συμβεί ακόμα και ανοίγοντας το παράθυρο και βγάζοντας μια φωνή… ή και με πολύ δραματικότερους τρόπους, ειδικά επειδή γνωριζόμαστε τόσο πολύ.
Ο συγγραφέας των παραπάνω δυο διαφορετικών κειμένων δεν κατέβαλλε καμία προσπάθεια να ενημερώσει την ΕτΟ για τις κατηγορίες του που είναι ο ορισμός της δόλιας συκοφαντίας. Τις δημοσίευσε και παρά την προσπάθειά μας για απ’ ευθείας επικοινωνία… ακόμα τον ψάχνουμε. Δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδιαφέρον να τον εντοπίσουμε. Τα γραπτά του ήταν δημόσια -όπως το επέλεξε- και η δημόσια συζήτηση είναι μόνιμη επιλογή της ΕτΟ. Επειδή –όπως ξέρετε και ξέρει και ο συγγραφέας των κειμένων- οι εφημερίδες θέλουν να πουλάνε, το θέμα του συγγραφέως των 2 κειμένων θα εξελίσσεται σταδιακά και για να μην σας φορτώνουμε με συμπυκνωμένες αθλιότητες και «σας πέσει βαρύ» και για να πουλήσουμε περισσότερο. Και «μούρη», κατά τα λεγόμενα του συγγραφέα, αφού η ΕτΟ εξακολουθεί και είναι δωρεάν. Όσο δε για τις κατηγορίες που πέταξε στον ανεμιστήρα και μετά προσπάθησε να μαζέψει… ας ήξερε καλύτερα. Και ελληνικά. Γιατί τα «Τώρα που, ίσως, έχουμε φτάσει κοντά στο στόχο μας, ξαφνικά βγαίνουν κάποια δημοσιεύματα όπως αυτό που προανέφερα –δεν το αναπαράγω για ευνόητους λόγους- που είναι ύποπτα», «άσχετος», «εγκάθετος» και «προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να διαβάλλει το Διάταγμα ή απλά θέλει να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπο του και βρήκε ένα πιασάρικο θέμα που πουλάει και μπορεί εύκολα να παραπλανήσει όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα», είναι σαφή ελληνικά και ως τέτοια απαιτούν γερά στομάχια.

 

* Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αμέσως μετά την ανάρτηση της διαβούλευσης για τον Όλυμπο, τις προτάσεις της τελευταίας στιγμής, και το προσχέδιο που θα σταλεί για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

** Τις απαντήσεις σας μπορείτε να στείλετε στο e-mail της ΕτΟ info@e-t-o.gr. Τα τηλεφωνήματα είναι πιο “ζωντανά”, αλλά δεν μπορουν να μεταφερθούν. Ούτε να μοιραστούν με τους υπόλοιπους αναγνώστες. Ρωτάτε επίσης γιατι η high tech σανίδα του surf. Μα,…είμαι μεγάλος θιασώτης του surf…  κι οταν προβληματίζομαι πως να εικονογραφίσω τα κείμενα μου και δεν βρίσκω άλλη εικονογράφιση, ή βάζω μαύρο φόντο σκέτο ή κάτι αγαπημένο. Εξ αυτού κι η high tech σανίδα (του surf).-