Ένα βήμα μπροστά ή δυο πίσω;

τα τρακτέρ "ζέσταναν" τον προβληματισμό

Το ερώτημα είναι πια “λόγους για κινητοποίηση έχω, πάντα έχω. Αν “βγω” στην εθνική θα κερδίσω κάποιο από αιτήματα;”

Διάθεση για κινητοποιήσεις υπάρχει, το ραντεβού δόθηκε για σήμερα, αλλά ταυτόχρονα με τη διάθεση -και την ανάγκη, ίσως- για νέα μπλόκα, υπάρχει και σοβαρός προβληματισμός στους αγρότες για τον χρόνο αυτών των κινητοποιήσεων, την τακτική και τους στόχους τους.

Ο προβληματισμός αυτός είναι πάντα παρών πριν τις κινητοποιήσεις, φέτος όμως είναι ακόμη μεγαλύτερος και έτσι σήμερα και μέχρι στιγμής σε ελάχιστα σημεία σε όλη την Ελλάδα «βγήκαν» τρακτέρ στις εθνικές οδούς. Το σημερινό ραντεβού για κινητοποιήσεις μετατράπηκε τις τελευταίες μέρες σε ορόσημο για την ολοκλήρωση του προβληματισμού αυτού. Τα προβλήματα συγχρονισμού οργανώσεων, γεωγραφικών περιοχών και ομάδων διαφάνηκαν και στην ενημερωτική συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στην Κατερίνη με καλεσμένο τον Κ. Ανεστίδη από τα Μάλγαρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να «βγούνε» οι αγρότες στα μπλόκα και τις επόμενες από την 23η.1.2017 ημέρες. Στη Δράμα πχ, η κρίσιμη συνεδρίαση για λήψη αποφάσεων έχει προγραμματιστεί για τις 25.1.2017. Στο Δίον-Όλυμπος, αλλά –ουσιαστικά- στην Πιερία, η συνεδρίαση/συζήτηση αυτή θα γίνει αυτή απόψε στις 7μμ στο παλιό δημαρχείο της Κονταριώτισσας.

Μια σημαντική συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών απ’ όλη τη χώρα έγινε το Σάββατο στην Κατερίνη και το αποτέλεσμά της ήταν θετικό για την απόφαση κινητοποιήσεων, αλλά το σύντομο και το γενικόλογο της ανακοίνωσης οφείλεται ακριβώς στο περιθώριο που δόθηκε για να διαπιστωθεί –κατά τόπους- η αγωνιστική διάθεση των αγροτών ή το αντίθετο και να οργανωθεί ο αγώνας:

 

Σήμερα στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε Αγροτική συνάντηση με την συμμετοχή Αγροτών – Κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα. Αναλύοντας και αναγνωρίζοντας για ακόμα μία φορά την δυσχερέστατη οικονομική καθώς και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η τάξη του πρωτογενούς, μετά και την ψήφιση επαχθών νομοθετημάτων “φορολογικού – ασφαλιστικού”, αποφασίστηκε ομόφωνα η κάθοδος σε σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων.

Με τιμή:

Η Συνέλευση : Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων.

 

Τις τελευταίες ημέρες, πέρα απ’ όλα όσα ήδη προβληματίζουν τους αγρότες και τους εκπροσώπους τους, προστέθηκε και ο προβληματισμός για το αν αξίζει να διακινδυνεύσουν μια αποτυχημένη κινητοποίηση που θα έχει γεωμετρικά χειρότερες επιπτώσεις στους μελλοντικούς τους αγώνες. Προβληματισμός που ενισχύεται από τον αυτοματισμό με τον οποίο τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων και αγρότες, αλλά και ΜΜΕ, σε όλη την Ελλάδα.

 

Στον προβληματισμό συμβάλλουν και οι θέσεις κομμάτων και πολιτικών που τις τελευταίες μέρες «πύκνωσαν».

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ                                                                                      

 

   Η φετινή χρονιά για τους αγρότες θεωρείται βαρύτερη απ΄τις προηγούμενες καθώς εκτός της σημαντικής απώλειας στο εισόδημά τους απ΄το αυξημένο κόστος παραγωγής, φορτώνονται με υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές ενώ ισοπεδώνονται στην κυριολεξία απ΄τα νέα φορολογικά μέτρα.

   Η πρόταση του ψηφίσματος της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, η οποία αποφάσισε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα σε κομβικά σημεία της Ελλάδας στις 23 Ιανουαρίου 2017, καταδεικνύει τις προθέσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

  Η κίνηση αυτή έρχεται να δώσει το στίγμα στην Ελληνική κοινωνία για τον αγώνα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου , ο οποίος είναι αγώνας επιβίωσης όλων των δυνάμεων της εργασίας (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων, επιστημόνων) αλλά και συνταξιούχων, ανέργων κλπ, δηλαδή όλου του λαού.

  Δεν υπάρχουν προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, όλοι υποφέρουμε απ΄τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν στην κυριολεξία στραγγίσει αυτή τη χώρα.

Όλοι-ες στους δρόμους να στηρίξουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις!

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας

Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211
email: laikienotita.pierias@gmail.com

 Πόσους λόγους έχουν οι αγρότες να είναι «απέναντι» στη σημερινή κυβέρνηση;

 
Στέργιος Καστόρης

βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τις μέρες αυτές που ο αγροτικός κόσμος καλείται να επιλέξει και πάλι το δρόμο των κινητοποιήσεων, ως ενεργός – επί σαράντα και πάνω χρόνια – πολίτης, θα ήμουν από τους τελευταίους που θα υποστήριζε  πως οι αγρότισσες και οι αγρότες δεν έχουν λόγους να κινητοποιούνται. Εκπροσωπούν τον σημαντικότερο, ίσως, παραγωγικό τομέα της χώρας, που τις τελευταίες δεκαετίες υπονομεύτηκε και υποβαθμίστηκε απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και έχουν κάθε λόγο να είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι.

Έχουν όμως λόγους να βρίσκονται απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση; Έχει λόγο η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών να διαμαρτύρεται γι’ αυτά που γίνονται σήμερα και για κείνα που σχεδιάζονται για το αύριο; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει ο καθένας κι η καθεμιά να αναλογιστούμε. Και για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, πρέπει να πάρουμε υπόψη μια σειρά από χρήσιμες και κρίσιμες πληροφορίες για τις επιλογές, τις πρακτικές και τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης.

Τι έκανε, λοιπόν, τα περίπου δυο αυτά χρόνια, όντας αντιμέτωπη με έναν αποδιοργανωμένο, κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό και με τον πέλεκυ της σκληρής εποπτείας των δανειστών:

Προχώρησε στην εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων παρελθόντων ετών (ακόμα και από το 2008), προς τον αγροτικό κόσμο.

 

Για πρώτη χρονιά ιστορικά κατέβαλε έγκαιρα τις προβλεπόμενες ενισχύσεις -βασική και πράσινη για το 2016.

Επίσης για πρώτη φορά ξεκίνησαν και θα καταβάλλονται πλέον εντός του ιδίου έτους οι αποζημιώσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

 

Υλοποίησε μετά από επίμονες προσπάθειες μια βασική δέσμευση, την Κάρτα του Αγρότη, μέσω Μνημονίου Συνεργασίας με Τράπεζες, για χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών και διασφάλιση της σχετικής ρευστότητας, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τη βασική κοινοτική ενίσχυση, αφού οι προηγούμενοι είχαν φροντίσει να ξεπουλήσουν τη μοναδική τράπεζα -Αγροτική- που στήριζε την παραγωγή και τον παραγωγό.

 

Ψήφισε το νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, που βάζει τέλος στην υφιστάμενη απαξιωμένη και νοσηρή κατάσταση στους συνεταιρισμούς. Ο νέος νόμος, με τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή των ΑΣ στο 13% δημιουργεί τις προϋποθέσεις εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος και αναδιοργάνωσης των Ομάδων Παραγωγών, δίνει βαρύτητα στους συνεταιρισμούς γυναικών και στους φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

 

Προχωρά σε ειδικές παρεμβάσεις για έλεγχο της αγοράς και αποφασιστικό περιορισμό της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ με θεσμικό πλαίσιο, που θα αναπτυχτεί τμηματικά, με προτεραιότητα στους ελέγχους, προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προστασίας των εγχωρίων προϊόντων, αντιμετώπισης φαινομένων φοροδιαφυγής, παράνομων Ελληνοποιήσεων και αθέμιτων τιμολογιακών πρακτικών.

Άμεσα υπογράφει την ΚΥΑ για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών για τη βελτίωση της λιανικής εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

 

Θέσπισε το εργόσημο και για αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ολοκληρώνει το μητρώο αγροτών.

 

Επανεξετάζει άμεσα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τη ζωική παραγωγή.

 

Για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, διασφάλισε τη βιωσιμότητα του δημόσιου, αλληλέγγυου ασφαλιστικού συστήματος και τη δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες, που με ό,τι είχε ψηφιστεί από τις προηγούμενες

κυβερνήσεις (σύμφωνα με τη αναλογιστική μελέτη οι συντάξεις που θα έδινε ο ΟΓΑ του 2018 δε θα ξεπερνούσαν τα 27 ευρώ το μήνα!) δεν θα ήταν δυνατή

 

Και μάλιστα με τρόπο δίκαιο: με εισφορές αντίστοιχες της επιλογής και, κυρίως,  των δυνατοτήτων των αγροτών σε ετήσια βάση και με τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ ως ελάχιστη βάση (στην οποία θα προστίθεται η προσωπική αναλογική των ασφαλίστρων σύνταξη), για να μην είναι πλέον οι αγρότες και οι αγρότισσες ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας.

 

Όσο για το φορολογικό, το 95% των αγροτών (σύμφωνα με τις δηλώσεις εισοδήματος) δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά και θα του επιστραφεί η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016. Για το 85% μάλιστα των αγροτών, τα οφέλη από το αφορολόγητο, που φθάνει τα 12.000 ευρώ (9.500 συν επιδοτήσεις), θα καλύπτουν πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

 

Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις της σημερινής κυβέρνησης:  η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση των ασχολούμενων στον αγροτικό τομέα , η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία. Στρατηγικές που αποτελούν το κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Γύρω από αυτούς τους στόχους πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και αποφασιστικά το σύνολο του αγροτικού κόσμου, σε συμπαράταξη με την κυβέρνηση της αριστεράς. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.