Η “πατάτα” που μας ταΐζουν χρόνια…

κι η ανάπτυξη που δεν έρχεται

όλα στο όνομα του Ολύμπου που παραμένει απροστάτευτος…

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σήμερα σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησής του για τα θέματα τα σχετικά με το αντικείμενο του συγκεκριμένου Υπουργείου. Μετά τον κ. Τσίπρα μίλησαν οι δυο υπουργοί, Σταθάκης και Φάμελλος, και συμπλήρωσαν-εξειδίκευσαν για τα σχέδια και τις αποφάσεις που αφορούν τα ενεργειακά και το περιβάλλον, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Σε κανενός την ομιλία δεν υπήρξε αναφορά σχετική με τον Όλυμπο. Ούτε ερώτηση δημοσιογράφου υπήρξε στην μακρόχρονη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

 

ΑΝ ο Όλυμπος ήταν αυτό που πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν –και μας έχουν πείσει- ότι είναι, έστω και στην «ουρά» του σημερινού γεγονότος, θα υπήρχε μια μικρή αναφορά στον Όλυμπο. Έστω και γιατί είναι στο τελικό στάδιο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο. Αν βέβαια ήταν ο Όλυμπος όλα αυτά που το καθεστώς της Πιερίας ισχυρίζεται ότι είναι, περισσότερα από 20 χρόνια τώρα.

ΑΝ το καθεστώς της Πιερίας, το σύνολο δηλαδή των διαχειριστών της τοπικής εξουσίας από το ’74 ως σήμερα, είχε καταφέρει ο Όλυμπος να απολαμβάνει έστω και θεωρητικά το σεβασμό που αναλογεί στην αξία του, ίσως μια αναφορά στον Όλυμπο να ήταν πάντα η αρχή των αναφορών σε θέματα περιβάλλοντος. Σίγουρα θα συνέβαινε αυτό σε όποιο κράτος του κόσμου τύχαινε η ευλογία να διαθέτει το πιο γνωστό βουνό σ’ όλο τον πλανήτη. Μπορεί σε κάποια μέρη του πλανήτη μας να μην είναι γνωστό ποιο είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου ή πως λέγεται το ιερό βουνό των Ιαπώνων ή η ψηλότερη κορυφή της Αμερικής ή τι είναι το Ζέρματ. Ποιο είναι το βουνό των 12 θεών, το γνωρίζουν όλοι. Ακόμη και οι «εκπολιτισμένοι»-εκχριστιανισμένοι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής, ο πληθυσμός με την μεγαλύτερη πυκνότητα αρχαιοελληνικών ονομάτων… εκεί που το «Όλυμπος» είναι υπαρκτό αντρικό όνομα.

ΑΝ τα τελευταία 20 χρόνια που διαρκεί η συζήτηση, η πληθωρική και πληθωριστική για τον Όλυμπο, την ανάπτυξη και την πρόοδο του ίδιου και των κατοίκων του, το τοπικό καθεστώς είχε καταφέρει το ελάχιστο πραγματικό αποτέλεσμα, θα αποτυπωνόταν αυτό σε κάθε αναφορά κυβερνητική της όποιας κυβέρνησης, σε θέματα περιβάλλοντος. Γιατί αν έχει το περιβάλλον στην Ελλάδα ένα σύμβολο αμέτρητου ύψους, αυτό είναι ο Όλυμπος. Δεν είναι;

ΑΝ αυτό είχε συμβεί στα χρόνια που κυριαρχούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή το καθεστώς της Πιερίας (που εξακολουθεί να είναι καθεστώς στην Πιερία), αυτό θα ανάγκαζε σε ανάλογη συμπεριφορά και τη σημερινή κυβέρνηση. Είτε για να μην κατηγορηθεί για έλλειψη ενδιαφέροντος και κενό, είτε για να αναδείξει την διαφορά της (η σημερινή κυβέρνηση) με όλες τις προηγούμενες. Αλλά τίποτα πραγματικό δεν έχει καταφέρει το καθεστώς της Πιερίας, ούτε για τον Όλυμπο, ούτε για την «ανάπτυξή» του. Ανάπτυξη γνώρισαν και γνωρίζουν μόνο τα στελέχη του καθεστώτος, προσωπική ανάπτυξη. Ανάπτυξη που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από την αδικαιολόγητη πολυετή πολιτική επιβίωση ως την οικονομική ανέλιξη κτλ κτλ κτλ.

ΑΝ όλοι αυτοί οι πολιτικά «κουτσοί» που παριστάνουν τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων (δηλ. των αποστάσεων μεταξύ του στόχου και της επίτευξής του) είχαν κάποια πραγματικά αξιόλογη επιδίωξη και την ικανότητα να την εκπληρώσουν, ο Όλυμπος θα απολάμβανε σήμερα πολλά περισσότερα. Που όλα κι άλλα τόσα του αναλογούν, δίκαια. Αλλά…

ΑΝ όλοι αυτοί οι επί δεκαετίες λάθρα βιώσαντες στο πιερικό προσκήνιο, είχαν σκοπό να πράξουν κάτι σημαντικότερο από την – χωρίς κανένα αντίκρυσμα- ακατάσχετη μεγαλοστομία για την «ανάπτυξη» και την μικροκομματική καταστροφική συμπεριφορά, θα ήταν …πχ στα πρόσφατα εγκαίνια της μεγαλύτερης σήραγγας των Βαλκανίων, με αίτημα παραδοτέο απ’ ευθείας στα πρωθυπουργικά χέρια, για έκπτωση 20% στα διόδια όσων επιλέξουν να επισκεφθούν τον Όλυμπο. Που έδωσε και τα «σπλάχνα» του για να κατασκευαστεί ο εθνικός οδικός μας άξονας. Ποιος θα μας το αρνιόταν; Ο πρωθυπουργός; Η «Αιγαίου»; Και οι δύο; Αλλά, αντί να ‘μαστε στη σήραγγα –διά του δημάρχου μας, είμασταν …στο γούμενο –διά του δημάρχου μας. Για λουκουμάκι και καφέ. Κι ο γούμενος βέβαια έχει μερίδα στον Όλυμπο. Ακόμα κι ο γούμενος έχει μερίδα στον Όλυμπο. Χάρις το καθεστώς το τοπικό. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοί του, ούτε μερίδα σε αποτελεσματικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δεν έχουμε. Πολύ περισσότερο σε μερίδα ανάπτυξης και προόδου… Ούτε την εξαίρεση στην καταβολή διοδίων που εξασφάλισε ο Δήμος Τεμπών για τους δημότες του.

 

ΑΝ οι σημερινοί κυβερνώντες, όχι στο σύνολό τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές μας, διέφεραν σε κάτι από τους προκατόχους τους του καθεστώτος της Πιερίας, θα είχαν αρπάξει την ευκαιρία να επιβάλλουν -έστω- κάτι πιο ταιριαστό στον Όλυμπο. Και θα ‘χαν προσφέρει υπηρεσία σημαντική και στην κυβέρνησή τους και στους εαυτούς τους και στον Όλυμπο. Ακόμη κι αν το διαφορετικό ήταν το ελάχιστο: να απασχολεί ο Όλυμπος τα υψηλά κυβερνητικά ενδιαφέροντα, να ενημερώνουν για την πορεία του Προεδρικού Διατάγματος που πιθανώς οδεύει πλέον προς το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς κανείς να ξέρει τι τελικά περιέχει. Μια ανύπαρκτη, πλήρως παράλογη και πλήρης υπερβάσεων διαβούλευση, θα ολοκληρωθεί τελείως εν κρυπτώ… κι ο θεός να βάλει το χέρι του. Ο δήμαρχος πάντως θα το βάλει: όταν έστω και παρεμπιπτόντως η αντιπολίτευσή του τόλμησε να υποβάλλει αίτημα για ειδική συνεδρίαση και ενασχόληση με τα του Προεδρικού Διατάγματος, απάντησε ότι δεν χρειάζεται και αρκούν οι δικές του ενέργειες. Είμαι σίγουρος ότι αρκούν. Είναι βασικό στέλεχος του πιερικού καθεστώτος, με άριστες σχέσεις συνεργασίας με το γειτονικό θεσσαλικό καθεστώς.

Κοιμηθείτε ήσυχοι.-