Ο καιρός περνάει

ο κίνδυνος ΟΧΙ;

το “τι έγινε, τι γίνεται, τι θα γίν ει και πότε” προβληματίζει πολλούς, των οποίων τα όρια αντοχής έχουν ήδη ξεπεραστεί – πρώτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική θωράκιση

Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κ. Δημόπουλος συναντάται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ενώ την ίδια ώρα, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Βαρικού πιέζουν για μια συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, Σοφία Μαυρίδου. Η κακοκαιρία και οι καταστροφές που προκάλεσε είναι παρελθόν και το βραδυκίνητο παρόν κάνει πολλούς να ανησυχούν για ένα ακόμη καταστροφικότερο μέλλον.

Πρώτοι στην κατηγορία αυτή είναι όσοι επλήγησαν ήδη από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου και βλέπουν ότι μια σύντομη και πιθανώς αποσπασματική καταγραφή των ζημιών, συν μια νωθρή διαδικασία αποκατάστασής τους, εγγυώνται έναν χειμώνα που θα αποτελειώσει την ήδη προβληματική ικανότητά τους να παράγουν και να επιζούν.

Για δεύτερη φορά, ο δήμαρχός μας βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον κο Σκουρλέτη και πιθανώς θα τα καταφέρει σήμερα, αφού το χθεσινό ραντεβού τους ακυρώθηκε από την επείγουσα επίσκεψη Σκουρλέτη στην περιοχή του Μεσολογγίου που επίσης πλήγηκε από παρόμοιες καταστροφές. Στη διάρκεια της επίσκεψης του γγ του Υπουργείου Υποδομών στην Πιερία, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος –και η Σοφία Μαυρίδου- συναντήθηκε με το κλιμάκιο του Υπουργείου μόνο στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια. Γενικός γραμματέας, οι ειδικοί που τον συνόδευαν, βουλευτές του νομού και πλήθος ενδιαφερόμενοι έκαναν περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων ο Βαρικός. Ο Δήμος ήταν απών. Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι φορέων με αντικείμενο που εδράζεται στο Βαρικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους: τα ίδια προβλήματα διογκώνονται, μαζί με τα νερά που καταστρέφουν ακόμη ευκολότερα περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Η εκστρατεία διαφήμισης κάποιων ελάχιστων αντιπλημμυρικών έργων –με αποκορύφωμα αυτά στο αρχαίο Δίον- εξαερώθηκε με τις καταστροφές που έπληξαν ΚΑΙ τον αρχαιολογικό χώρο. Η αργοπορία στις αντιδράσεις των τοπικών αρχών κινητοποιεί το Βαρικό και γιατί ο χειμώνας μόλις άρχισε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι αγρότες και οι επαγγελματίες του Βαρικού ξεκαθάρισαν: «συνεννοηθείτε μεταξύ σας οι παρατάξεις και εξασφαλίστε ότι δεν θα πνιγόμαστε με κάθε δυνατή βροχή». Ήδη συμβουλεύτηκαν ειδικούς επιστήμονες για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης και ταυτόχρονα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν και νομικά, αν διαπιστώσουν ολιγωρία στις μετά την καταστροφή ενέργειες. Η είδηση ότι ο Δήμος Κατερίνης έλαβε ήδη 170.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών τους ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού ανάλογη ενημέρωση δεν υπήρξε για το Δήμο Δίου-Ολύμπου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «σε όλο το Δήμο, μόνο ένα συνεργείο δουλεύει αυτή τη στιγμή για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα σημεία που χρήζουν παρόμοιας αποκατάστασης είναι δεκάδες και ο χειμώνας τώρα έρχεται…» Στην έστω …fast track καταγραφή που έγινε ως τώρα, πρόλαβαν να καταθέσουν την άποψή τους ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην απορροή των όγκων του νερού, από την ακτογραμμή προς το εσωτερικό. Ταυτόχρονα με τις δικές τους προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, καταγράφουν τα προβληματικά σημεία και –αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση από τους δημόσιους φορείς- θα απευθυνθούν οι ίδιοι σε ειδικούς. Στόχος: «να μην κοιμόμαστε …στα κεραμίδια, περιμένοντας την επόμενη πλημμύρα. Υπάρχουν χιλιόμετρα δικτύου που δεν καθαρίστηκε για δεκαετίες, κακοτεχνίες και παρανομίες εγκληματικές που μας καταστρέφουν κάθε χρόνο. Αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…»

 

Στο ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος θα διεκδικήσει περισσότερα από 1.400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 970.000 για αποκατάσταση της οδοποιίας και πάνω από 200.000 για την αποκατάσταση του δικτύων. Σημαντικό μέρος των πρόχειρων μελετών που θα παρουσιάσει αφορούν και τον καθαρισμό-συντήρηση του αντιπλημμυρικού δικτύου. Οι μελέτες και γενικότερα το θέμα της μετά την καταστροφή εποχή θα απασχολήσει και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο προβληματισμός όμως είναι ήδη έντονος: γιατί οι δύο –και πιθανώς, τρεις- χαμένες βδομάδες για επαφές στην Αθήνα, ενώ συνάδελφοί του δεν έπραξαν το ίδιο; Γιατί ο κος Δέες αφέθηκε μόνος, να περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές χωρίς τον δήμαρχο;

 

Σε ότι αφορά τα γενικότερα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της καταστροφής, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ήδη ότι «Μετά από αίτημα των βουλευτών και της Ν. Ε Πιερίας παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής οφειλών των κατοίκων των Δήμων της Πιερίας λόγω πλημμυρών. Το σχετικό ΦΕΚ που υπογράφει η υφ. Κατερίνα Παπανάτσιου.»

papan

Μετά την περιοδεία κλιμακίου του στον νομό και το ΚΚΕ κατέθεσε τον προβληματισμό του –και μια καταγραφή της πραγματικής εικόνας, μετά την καταστροφή- στη Βουλή, με τη μορφή ερώτησης βουλευτών του σε τέσσερις αρμόδιους υπουργούς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Πέλεκα και το Μαυρονέρι και την απόληψη υλικών από τις όχθες τους.

kkekat

 

Σε ότι αφορά το θέμα του Πέλεκα και του Αίσονα (Μαυρονέρι), η Πρωτοβουλία κατοίκων της παραποτάμιας περιοχής της Κατερίνης προσανατολίζεται να καταθέσει μία ακόμη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, επισημαίνοντας την αμέλεια των υπεύθυνων που θέτει ήδη και ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, αλλά και την ολιγωρία των ελεγκτικών μηχανισμών να ασχοληθούν –χρόνια τώρα- με σοβαρές καταγγελίες.

 

Με την κατάσταση ως έχει σήμερα, η Πιερία θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 18 Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2017, περιοχές του Λιτοχώρου υδρεύονται με νερό που εμφανώς είναι ακατάλληλο, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων του νερού της ύδρευσης για την καταλληλότητά του.