Κινέζικη, βιολογική “μάχη”

στους καστανεώνες της Πιερίας

Torymus sinensis VS Dryocosmus kuriphilus, κοινώς Υasumatsu

 

 

Το πρώτο σχέδιο βιολογικής καταπολέμησης στην Πιερία υλοποιείται εδώ και μερικές μέρες, από την περασμένη τετάρτη, 25.4.2018, με τη βοήθεια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Πρώτος στόχος: η προστασία των πιερικών καστανεώνων. Βασικό “όπλο”: το Torymus sinensis, άγνωστο ως τώρα στην Ελλάδα.

Το βιολογικό “υπερόπλο” έχει δύο σχέσεις με τον εχθρό που καλείται να αντιμετωπίσει: προέρχεται κι αυτό από τον Κίνα -όπως μαρτυρεί και το όνομά του- και στην ουσία είναι παράσιτό του. Είναι δηλαδή αυτό που η Φύση δημιούργησε για να ελέγχει, να ισορροπεί την Dryocosmus kuriphilus, για τους φίλους Υasumatsu, γνωστή και ως “σφήκα της καστανιάς”. Η Yasumatsu δεν είναι ντόπια. Ήρθε από την μακρινή Κίνα στην Ευρώπη, πιθανώς με τον πιο συνηθισμένο τρόπο που έρχονται όλοι οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες από μακρινά οικοσυστήματα που αναστατώνουν άλλα. εξίσου μακρινά, τοπικά οικοσυστήματα: τη μεταφορά εμπορευμάτων, με πλοίο, αεροπλάνο ή τραίνο. Πύλη εισόδου της στην Ευρώπη θεωρείται η Ιταλία, όπου βεβαιώθηκε η παρουσία της το 2002. Δώδεκα χρόνια αργότερα, έφτασε και στην Πιερία. Και κατευθύνθηκε αμέσως εκεί που είναι ο παράδεισός της: στους καστανεώνες μας. Τους οποίους για να σώσουμε -χωρίς χημικά και μη φυσικούς τρόπους- φέραμε τον φυσικό της εχθρό. Τα χημικά έχουν το κακό ότι επηρεάζουν όλα όσα αγγίξουν, όπως τα υπέροχά μας κάστανα.

Η επιχείρηση έφερε στην Πιερία και τον προϊστάμενο Βιολογικής Καταπολέμησης του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτη Μυλωνά. Όπως περιέγραψε στην ΕτΟ, ένα ανάλογο εγχείρημα βιολογικής καταπολέμησης είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν στην περιοχή του Πυργετού για την προστασία της ακτινιδιάς, από παρόμοιο κίνδυνο. Είναι πιθανό το αποτέλεσμα να ήταν τόσο θετικό, ώστε η προστασία να εξαπλώθηκε και στην γειτονική Πιερία και τις ακτινιδιές της. Η πρώτη φορά που η μέθοδος επιστρατεύτηκε στην Ελλάδα, ήταν για να προστατευτούν τα εσπεριδοειδή από τον εριώδη αλευρώδη, το 1990. Η βιολογική καταπολέμηση της “σφήκας του κάστανου” άρχισε με την απελευθέρωση του φυσικού παρασιτικού εχθρού της. Ζωτικό για την επιτυχή έκβαση του βιολογικού εγχειρήματος είναι να μην καταπολεμηθεί με άλλους, αχρείαστους τρόπους το παράσιτο-σωτήρας, μαζί με τη βλαβερή σφήκα.

Λεπτομέρειες στο δελτίο Τύπου της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΠΕ Πιερίας.

 

kastan