Και η …δίκη, συνεχίζεται

στις 31.10.2018

για τα δίκτυα (αποχέτευσης)

Σε Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Κατερίνης γράφεται αυτές τις μέρες ένα από τα  κεφάλαια της υπόθεσης “Δίκτυα αποχέτευσης ΔΕ Δίου”, με κατηγορουμένους τους ιδιοκτήτες της αναδόχου εταιρείας και τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου (εταιρίας και Δήμου).

Προηγήθηκε η προσπάθεια της δημαρχίας Δημόπουλου να παραλάβει οριστικά το έργο, έγκαιρα και πριν αρχίσει η δίκη, όπως και έγινε τελικά. Και το κατάφερε οριακά η δημαρχία, μετά πολλές θυελλώδεις συνεδριάσεις για την προσωρινή και την οριστική παραλαβή το έργου που ελέγχθηκε από στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ), το πόρισμα των οποίων ενσωματώθηκε στη δικογραφία της υπόθεσης μεν, κανείς δεν το είδε δε. Πλην της δημαρχίας και ενός -επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Αλήθεια”- που δεν είναι καν μάρτυρας στη δίκη. Κανένας άλλος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου μας δεν είναι μάρτυρας στη δίκη αυτή.

Πολλά σημαντικά εκτέθηκαν ήδη στις 19.10.2018, πρώτη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τη μέρα που επαναλαμβάνεται στις 31.10.2018. Ήδη κατέθεσε και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κ. Δημόπουλος, και επεσήμανε -μεταξύ πολλών άλλων- τα εξής σημαντικά:

  • τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου περιγράφονται στη μελέτη και ο κατασκευαστής δεν μπορούσε να παρεκκλίνει από τη μελέτη
  • όλα τα απαραίτητα για το έργο υλικά λήφθηκαν από την ΔΕΑΔΟ και υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά
  • οι κακοτεχνίες που εντοπίστηκαν διορθώθηκαν ήδη από τον ανάδοχο (αν και δεν υιοθετεί τον όρο “καταγγελίες”, αλλά “αστοχίες λόγω καιρού, υπεδάφους, βαρέων οχημάτων,κτλ”)
  • το Τοπικό Συμβούλιο Ν. Εφέσου -στην ουσία- απαιτούσε με την απόφαση-καταγγελία του να στρωθεί νέα άσφαλτος από κράσπεδο σε κράσπεδο
  • οι καταγγελίες (που οδήγησαν και στον έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων) οφείλονται σε προσωπική εμπάθεια των καταγγελλόντων, με κορυφαίο τον Διονύση Πισσαλίδη, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος με παλιότερο συνδυασμό του σημερινού δημάρχου, αλλά επέλεξε να μην τον συμπεριλάβει στην διοικούσα σήμερα “Ολύμπια Συμμαχία” γιατί τον πίεζε συνέχεια να καταγγέλλει διάφορα
  • ότι Κονταριώτισσα και Ν. Έφεσος έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι κτισμένες σε λόφους
  • ότι τα μέλη των επιτροπών παραλαβών είναι μηχανικοί και το Δημόσιο είναι άκαμπτο στους ελέγχους του και
  • ότι έγιναν 1500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σ΄ αυτούς που του επιτίθενται λόγω προσωπικής ή πολιτικής εμπάθειας, ο δήμαρχος συμπεριέλαβε και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κονταριώτισσας, Παρασκευή Νάτσιου, δήλωση της οποίας για την ΤΕΚ επικαλέστηκαν πολλές φορές οι συνήγοροι υπεράσπισης, ως ενδεικτική των επιδόσεων της εταιρείας (https://kontariotissa.blogspot.com/2014/11/blog-post_18.html#more).

Η πρώτη μέρα της δίκης κύλησε με τις καταθέσεις των τριών κύριων μαρτύρων κατηγορίας που είναι ταυτόχρονα και καταγγέλλοντες στην υπόθεση των δικτύων αποχέτευσης, ενώ η εξέτασή τους παρέπεμπε περισσότερο σε απολογία κατηγορουμένων. Οι τρεις καταγγέλλοντες κλήθηκαν πάμπολλες φορές να εκφράσουν άποψη για εντελώς τεχνικά θέματα, ενώ μάρτυρας με ανάλογες γνώσεις δεν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη (εκτός των στελεχών της Τεχνικής μας Υπηρεσίας που θα καταθέσουν στη συνέχεια). Ευτυχώς, διευκρινίστηκε τουλάχιστον δύο φορές αυτό που περιέχουν τα συμπεράσματα του ελέγχου του Ειδικού Συμβούλου Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ): ότι ο έλεγχος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούσε να γίνει (στο χρόνο του ελέγχου του ΕΣΠΕΛ) και η συμμόρφωση με τη μελέτη τεκμαίρεται μόνο από τα δελτία ελέγχου.

Σημαντικές ήταν και πολλές επισημάνσεις του προέδρου του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων κι αυτή που αφορούσε τη μελέτη του έργου. Συνοψίζοντας στοιχεία που κατέθετε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, ο δικαστής επεσήμανε προς τον μάρτυρα: “Υπάρχει μια μελέτη που πρέπει να τηρηθεί και σεις λέτε ότι τηρήθηκε”…

Για την ίδια μελέτη και με αφορμή το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον κατασκευαστή για τη μη δημιουργία εργαστηρίων ελέγχου, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας τόνισε -μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκρινε τελικά την οριστική παραλαβή του έργου- τα εξής: “Τι ήταν αυτό το περιβόητο εργαστήριο; Αυτή η μελέτη που κληθήκαμε να εκτελέσουμε είναι της “Αναπτυξιακής”, είχε δυο πολύ σοβαρά ζητήματα μέσα… κι άλλα, αλλά θα σας πω τα πιο σοβαρά. Ήταν copy-paste από μια μελέτη της “Εγνατίας Οδού”. Περιέγραφε ένα εργαστήριο μέσα το οποίο θα το είχες αν κατασκεύαζες…. (…)… το έργο εκείνο. (……..) Αυτό το εργαστήριο που αναφέρει ο κος Πισσαλίδης, ο ΕΣΠΕΛ το χαρακτήρισε “μη ουσιώδες”.

Η σημαντικότερη επισήμανση του προέδρου του δικαστηρίου ήταν όμως αυτή που αφορούσε την δεύτερη σημαντικότερη παράμετρο του έργου: αν αποδειχτεί κακή εκτέλεση, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από την χρηματοδότηση της ΕΕ και το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο.