45 χρόνια μετά

από την τελευταία εξέγερση κατά δικτατορίας

ο φασισμός μπήκε και παραμένει στην Βουλή των Ελλήνων κι οι φασίστες ξαναβγήκαν στους δρόμους, προκαλώντας και βυσοδομώντας

 

 

 

Δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης μας συγκινεί και μας εμπνέει.
Μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και μας επιφορτίζει με την ευθύνη να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις αγωνίες και στις ανάγκες της νέας γενιάς αυτού του τόπου που πάντοτε ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των μεγάλων αλλαγών προς τα εμπρός.

Θυμόμαστε, λοιπόν, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε. Με αλληλεγγύη, ενότητα, αποφασιστικότητα.

Δίνουμε το παρών στους νέους αγώνες κατά της νεοφιλελεύθερης απολυταρχίας, του φασισμού, των νοσταλγών της χούντας, και της άκρας Δεξιάς στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και επιτροπεία.
Για δίκαιη ανάπτυξη, με τους ανθρώπους της δουλειάς και της δημιουργίας στο προσκήνιο.
Για περισσότερη δημοκρατία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη.
Για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και το λαό μας.

Όπως είπε ο ποιητής :
‘’Τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα ‘λεγαν αλήτες’’, μας εμπνέουν ακόμα.


Κ. Γαβρόγλου στο Πολυτεχνείο: Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και κάθε μέρα πρέπει να κερδίζεται

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με αντιπροσωπεία υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Πολυτεχνείο. Στην κεντρική πύλη του κτηρίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με άτομα που στέκονταν παρατεταγμένα παριστάνοντας τους τιμητές της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου, τους θεματοφύλακες των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τα άτομα αυτά απώθησαν με βία την αντιπροσωπεία.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε το στεφάνι δίπλα στην πύλη του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα είναι σαφές και κανένας δεν πρόκειται να το αλλοιώσει: Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει ούτε στις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να το οικειοποιηθούν με τη βία, ούτε και στις ακραίες μειοψηφίες που τις προηγούμενες μέρες κρέμασαν ανενόχλητες ναζιστικά πανό στην πύλη του και δηλώνουν ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.

Οι επιθέσεις στη μνήμη θα πέσουν στο κενό. Δεν ξεχνάμε. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει σε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους που επιμένουν κάθε χρόνο να δίνουν το παρών και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, μετά την επίσκεψη στον χώρο του Πολυτεχνείου:

«Οι μέρες αυτές είναι μέρες που φέρνουν στο νου μας όχι μόνο τις θυσίες των παιδιών που έδωσαν τον αγώνα και σημάδεψε την αρχή του τέλους της δικτατορίας,  αλλά και την εμμονή που είχαν να κατοχυρώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και κάθε μέρα πρέπει να κερδίζεται και να διευρύνεται με τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες μας.  Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε και να αναλογιζόμαστε την ευθύνη που έχουμε ακόμα και για τις μικρότερες εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας».

 


 

 

Μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η διεκδίκηση της δημοκρατίας  ως πολιτισμικής πρακτικής στην καθημερινή ζωή

 

Η επέτειος του Πολυτεχνείου, 45 χρόνια μετά το γεγονός, παραμένει επίκαιρη, ζωντανή και συμμετοχική. Είναι μια επέτειος που αντιστέκεται  να “μπει στο μουσείο”. Το νόημά της παραμένει ακόμη και για τα μικρά παιδιά καθαρό, δεν το μπερδεύουν με κάτι άλλο. Οι νέοι, παρότι γεννήθηκαν δεκαετίες μετά, το συμμερίζονται και τους συγκινεί.  Δεν θα κατανοήσουμε αυτή τη ζωντανή συλλογική μνήμη, αν δεν την σκεφθούμε ως απόρροια του βιωματικού χαρακτήρα που είχε, τόσο η ίδια η εξέγερση όσο και η συμμετοχή στις επετείους τα επόμενα χρόνια.

Το Πολυτεχνείο είναι κατεξοχήν παράδειγμα στο οποίο το πολιτισμικό επικαθορίζει το πολιτικό. Το κύριο διακύβευμα το 1973 ήταν η διεκδίκηση της ελευθερίας απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς συμμόρφωσης και επιτήρησης.

Το πολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει, αλλά η διεκδίκηση της δημοκρατίας ως πολιτισμικής πρακτικής στην καθημερινή ζωή παραμένει ακέραιη. Είναι αυτή η διεκδίκηση που συνδέει το χθες με το σήμερα και συνεχίζει να δίνει νόημα στη συμμετοχή στη γιορτή του Πολυτεχνείου.

 

 


 

 

17 Νοεμβρίου

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συμμετέχοντας στον εορτασμό της
εξέγερσης του Πολυτεχνείου αφιερώνει το λογότυπο της στους
αγώνες των νέων για ελευθερία.

 


 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Τιμούμε την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα του 1967.

Σάββατο 17- Νοέμβρη -2018, ώρα 6.30 μ.μ. στο συντριβάνι .

 

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ

 

 


                                        

 

     Το Πολυτεχνείο αποτελεί κορυφαίο σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα

 

Το Πολυτεχνείο είναι ένα κορυφαίο σύμβολο δημοκρατικού αγώνα, με μηνύματα ισχυρά που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου. Είναι η ενεργή μνήμη της δημοκρατίας, το παράδειγμα για τη νέα γενιά.

Τιμούμε τους νεκρούς, τιμούμε τους πρωταγωνιστές, όλους και όλες που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, απαιτώντας μια καλύτερη, μια δημοκρατική Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε ότι   θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους

Γιατί ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής. Όσο επαναπαύεσαι, τόσο ζητήματα που νομίζεις ότι τα έχεις λύσει ως κοινωνία και ως χώρα, τα ξαναβρίσκεις μπροστά σου.

Ισονομία, ισοπολιτεία, ίσες ευκαιρίες για όλους, κοινωνικό κράτος, εκπαίδευση και σύστημα υγείας, δικαιοσύνη, δημοκρατικοί θεσμοί είναι κατακτήσεις δεκαετιών που βρίσκονται σήμερα σε οπισθοδρόμηση. Η οικονομική κρίση σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτό.

Όμως δεν ευθύνεται μόνο αυτή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της Δημοκρατίας αποδείχθηκε ο λαϊκισμός. Ο λαϊκισμός δεν επέτρεψε τη συνεννόηση, ο λαϊκισμός δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες και θεωρίες συνωμοσίας, ο λαϊκισμός στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη ξαναδυνάμωσε τις δυνάμεις του φασισμού.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ενότητα. Ενότητα στην κορυφή, μα ενότητα και στη βάση.

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής ώστε να ξεπεράσουμε πραγματικά την κρίση και να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Με εθνική αυτοπεποίθηση και με μπροστάρη τη νέα γενιά, να χαράξουμε νέους δρόμους για τη δημοκρατία και την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός απαιτεί ξανά αξιοπρέπεια, αλλαγή, ανατροπή.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

 

 


 

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ημέρα μνήμης και αγώνα

   17η Νοέμβρη 1973, ημέρα ιστορικής μνήμης, ημέρα ενός αγώνα που ποτέ μας δε ξεχνάμε. Το Πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο του αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, στις πολιτικές περιορισμού και αφαίρεσης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού και του ναζισμού.

   Ιδιαίτερα σήμερα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται χάνοντας κάθε ελπίδα για το αύριο και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.

   Οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος και καθήκον να γιγαντώσουμε το κίνημα για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, το σεβασμό του κάθε ανθρώπου στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Πρέπει ενωτικά και μαζικά να βρεθούμε μαζί στο δρόμο του αγώνα για να σταματήσουμε τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

   Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και οι εργαζόμενοι της Πιερίας τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου και καλούμε όλες και όλους να  συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα πραγματοποιηθούν στο Νομό μας.

                                                                             Κατερίνη, 14 Νοέμβρη 2018

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 


 

                                                                                       Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι για τον δημοσιογραφικό κόσμο σταθερό σημείο αναφοράς στη σημασία που έχει το αγαθό της ελευθερίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου και η προστασία της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού αποτελούν αναντικατάστατους όρους της δημοκρατικής συνθήκης που υπερασπίζεται το πνεύμα του Πολυτεχνείου.

            Είναι συλλογική ανάγκη να αγωνιστούμε όσο πιο σθεναρά μπορούμε για να διασφαλίσουμε τους όρους που επιτρέπουν να φτάνει σε όλους ελεύθερη, αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση.

Η συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου στις εκδηλώσεις του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ένας από τους τρόπους να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία ότι χωρίς αξιόπιστη δημοσιογραφία, η δημοκρατία περιορίζεται.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο