Πλατάνια έχουμε

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ;;;

χωρίς τα πλατάνια, οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από την απουσία τους θα είναι πραγματικά ανυπολόγιστες

 

 

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι ήδη ο νέος οικολογικός εφιάλτης που απασχολεί και προβληματίζει τους λίγους ειδικούς, αλλά παραμένει ευρέως … άγνωστος στο πλατύ κοινό. Κι όμως, έχει εξαφανίσει χιλιάδες από τα πλέον αγαπημένα και απαραίτητα αιωνόβια δέντρα, τα πλέον απαραίτητα σε ένα υγιές οικοσύστημα και περιβάλλον, συνώνυμα της θωράκισης κατά των πλημμυρών.

Η ασθένεια είναι για τα πλατάνια θανατηφόρος. Από την ώρα που το δέντρο μολυνθεί, δεν υπάρχει γυρισμός: θα μαραζώσει και θα πεθάνει. Ο παθογόνος μύκητας μεταφέρεται εύκολα και μεταδίδεται ακόμη ευκολότερα. Ήρθε στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόσφατα από την Ιταλία στην Ελλάδα (Πελοπόννησο), με δενδρύλλια πλατάνου. Έχει εντοπιστεί ήδη στην Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Θεσσαλία. Θεωρείται βέβαιο ότι έχει εξαπλωθεί και αλλού. Πρώτη ζώνη άμυνας είναι τα μέτρα υγιεινής όσων έρχονται σε επαφή με τα πανέμορφα αυτά δέντρα: υλοτόμους και πωλητές δασικών ειδών και όσους υλοποιούν αντιπλημμυρικά έργα. Όπως τα πολλά που εξελίσσονται στην Πιερία, μετά τις καταστροφές του 2017. Το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων έχει δημιουργήσει ειδικά σελίδα για την ενημέρωση όλων για το θέμα και καλεί σε άμεση εγρήγορση.

Κάνουμε ότι επιβάλλεται;

Ως πολίτες, ως οργανωμένη πολιτεία (δασαρχείο, Δήμος, Περιφέρεια, Φορέας Εθνικού Δρυμού, οργανώσεις πολιτών,κτλ).

Έχει εντοπιστεί και στην Πιερία το παθογόνο;

Ποια είναι η κοντινότερη στην Πιερία περιοχή που μολύνθηκε;

Τα παραπάνω δεν είναι ερωτήματα μόνο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Είναι ερωτήματα που μπορεί να βεβαιώνουν ότι ήδη έχουμε καθυστερήσει δραματικά και αδικαιολόγητα.

 

 

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη της εθνικής εκστρατείας για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου,
εξήγγειλε ο Υφ. ΠΕΝ Γ. Δημαράς

 

Από την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου κήρυξε ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, την έναρξη της εθνικής καμπάνιας για την σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για την σύγχρονη Ελλάδα.  Η κεντρική ομιλία έγινε σε σχετική ημερίδα την Παρασκευή 1/3 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τις εργασίες άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας. Νίκος Μπαλαμπάνης.

Τα δέντρα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας, ανέφερε ο Υφυπουργός, αφού τα μνημειώδη δέντρα είναι συχνά συνδεμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ίδιου στην έναρξη της σχετικής ανοιχτής σύσκεψης – ημερίδας, ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην χώρα, είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης! Από το 2003, που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά οι ενέργειες φαίνεται να είναι αποσπασματικές και να επαφίενται στην καλή θέληση κάποιων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο. Είναι άλλωστε άγνωστο εάν το θέμα είναι ευρύτερα γνωστό πέρα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, την χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών. Τρεις σχετικές εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες  ανέδειξαν το πρόβλημα και στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικότερα στην περιοχή της Τριχωνίδας όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και στην Ναύπακτο όπου μάλλον το παθογόνο εκριζώθηκε με επιτυχία χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων.

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους; Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας; Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο!»

 



 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias

Κατερίνη,  4 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Καθαρισμός αντιπλημμυρικής τάφρου από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Σε καθαρισμό της αντιπλημμυρικής τάφρου, «Βύθισμα-Σμίξη», προχώρησαν συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Μηχανήματα της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, πραγματοποίησαν εργασίες καθαρισμού της τάφρου, εκατέρωθεν της γέφυρας, που συνδέει τις κοινότητες Καλλιθέας-Κορινού, απομακρύνοντας σκουπίδια, φερτά υλικά , βλάστηση, κλαδιά κ.ά., που είχαν μειώσει τη διατομή της κοίτης του καναλιού.

Η εν λόγω τάφρος καθαρίστηκε, προκειμένου να εξυπηρετείται  η απρόσκοπτη ροή των υδάτων, συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Ο καθαρισμός καναλιών και ρεμάτων, αποτελεί προτεραιότητα του προγραμματικού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, στο σύνολο των  κατασκευαστικών και διαχειριστικών παρεμβάσεων σε υποδομές, που διασφαλίζουν την ασφάλεια αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέα δεδομένα στην επέκταση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου της Πελοποννήσου και της Ηπείρου