Πραγματογνωμοσύνη, κε δήμαρχε

και γιατί αθωώθηκαν

και για όλα όσα προέκυψαν στο συγκεκριμένο δικαστήριο για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο – άμεσα και τα δύο: ενημέρωση και πραγματογνωμοσύνη

Την ώρα που στο Λιτόχωρο ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου έκανε τον πρώτο ετήσιο απολογισμό του, σε δικαστήριο της Κατερίνης εκτυλισσόταν ένα ακόμη επεισόδιο της μακράς και πολύ ενδιαφέρουσας υπόθεσης των δικτύων της ΔΕ Δίου. Ενός έργου που παραλήφθηκε “με το στανιό” και τρία χρόνια μετά την παράδοσή του…

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τρεις συνδημότες μας, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην αιρετό Διονύση Πισσαλίδη και μηνυτή την κατασκευάστρια εταιρεία. Κατηγορίες πολλές και σημαντικές, για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση. Μεταξύ των μαρτύρων ένας ενεργεία αιρετός και ένας υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου. Αποτέλεσμα της δίκης: αθώοι.

Ο μάρτυρας-στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, αν και εμπλεκόταν με ενεργό ρόλο στο έργο και την υλοποίησή του, απάντησε ουκ ολίγες φορές “δεν γνωρίζω” για όσα δεν γνώριζε και επέμεινε ότι όλα έγιναν άψογα και με οδηγό την μελέτη του έργου. Ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Γερολιόλιου και απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, Νίκος Λαμπονίκος, κατέθεσε ότι -πριν γίνει μέλος της σημερινής διοίκησης- άκουγε από τους συνδημότες του πολλά παράπονα για το έργο, όπως πχ για τα ορύγματα που έμεναν ανοιχτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, την προβληματική και άσχετη με την μελέτη και τους κανονισμούς σήμανση, ότι δεν υπήρξαν ποτέ τα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου που προέβλεπε η μελέτη και η σύμβαση του έργου, μια μελέτη που μπορεί να ήταν προβληματική, όπως είπε. Επίσης επεσήμανε ότι και παράπονα δημοτών υπήρχαν και έγγραφα παράπονα εν ενεργεία αιρετών, αλλά ποτέ η κατασκευάστρια δεν στράφηκε κατά δημοτικών ή τοπικών συμβούλων, αλλά μόνο κατά των Πισσαλίδη, Κόκκινου και Καταμήτσιου. Εκτίμησε δε ότι μια πραγματογνωμοσύνη θα ήταν και χρήσιμη και αποτελεσματική.

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας κατέγραψε ότι υπήρξαν “εξόφθαλμα στοιχεία” κακής εκτέλεσης του έργου -όπως η… ανεπαρκής συμπύκνωση- που συμπεριλήφθηκαν στις καταγγελίες των τριών συνδημοτών μας, ενώ πολλοί χρήσιμοι έλεγχοι δεν έγιναν ποτέ γιατί αφορούσαν αφανείς εργασίες, ο έλεγχος του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίων Έργων ήταν κυριολεκτικά επιφανειακός και έγινε όχι με εντολή της Εισαγγελίας ή άλλης αρχής, αλλά με αίτηση των τριών κατηγορουμένων. Η εισαγγελική λειτουργός εκτίμησε ότι δεν υπήρχε δόλος από μέρους των κατηγορουμένων και πρότεινε την αθώωσή τους, πρόταση που τελικά έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Πριν την απόφαση, στην αγόρευσή του, ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Χρήστος Γκουγκουρέλας, εντόπισε έναν προς ένα τα σημεία που διαπιστωμένα υπήρξαν οι μεγάλες αμαρτίες του έργου, όπως το συνολικό μήκος των δικτύων, το μικρότερο από το αρχικά σχεδιαζόμενο, την απουσία δύο ειδών εργαστηρίων, την ασυμφωνία στους υπολογισμούς των απαραίτητων υλικών και την προέλευσή τους, την σήμανση ή καλύτερα την απουσία σήμανσης συμβατής με τους κανονισμούς, το πρόστιμο των 230.000 ευρώ σε βάρος της κατασκευάστριας, την διαπιστωμένη χρήση μονωτικών ρητινών με …αυτοσχεδιαστικό τρόπο και πολλά άλλα τεχνικά και εξόχως ενδιαφέροντα, μαζί με δεκάδες φωτογραφίες απ΄ όλες τις φάσεις και την χρονική διάρκεια του έργου. Τάχθηκε κι αυτός υπέρ μιας πραγματογνωμοσύνης που θα ήταν χρήσιμοι και για τις διοικήσεις του Δήμου, χθες και σήμερα.

Ο Διονύσης Πισσαλίδης δεν είναι άγνωστος στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, στην ΔΕ Δίου και στην Κονταριώτισσα. Στήριξε τον Κ. Δημόπουλο στην εκλογή στην δημαρχία, αλλά γρήγορα οι δρομοι τους χώρισαν. Το παραμύθι που σερνόταν χρόνια σε βάρος του έλεγε ότι έπραξε όσα καταγγελτικά έπραξε από ..πατρικό συμφέρον. Το νέο παραμύθι που σέρνεται ακόμα, άρχισε να σέρνεται πριν την αθώωσή του και συνεχίζει τώρα -για κάποιο παράξενο λόγο- λέει ότι συμβιβάστηκε με τους μηνυτές του. Όσοι το διακινούν δεν κατέχουν τον ελάχιστο κοινό νου να σκεφτούν -τώρα, μετά την επιβαρυντική για την κατασκευάστρια αθώωση-ότι αν αυτό είχε συμβεί, θα υλοποιούνταν με τους κατηγορουμένους να ομολογούν ότι δεν είναι πια σίγουροι για τις καταγγελίες τους και είναι έτοιμοι να ζητήσουν ειλικρινή συγνώμη. Ο Διονύσης Πισσαλίδης στήριξε τον Βαγγέλη Γερολιόλιο στην προσπάθειά του να αναδειχθεί δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και υπήρξε και στέλεχος της παράταξης που διοικεί σήμερα. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον δήμαρχο. Ένα αίτημά του να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο πιθανώς θα γίνει εύκολα αποδεκτό. Αν και απείρως χρησιμότερο θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερωθεί από τον συνήγορό του, Χρήστο Γουγκουρέλα, οπότε και ο χρόνος που θα του δοθεί θα είναι πλήρως λειτουργικός, αφού ο δικηγόρος Κατερίνης γνωρίζει πλήρως την υπόθεση και έχει κωδικοποιήσει όλα όσα έπρεπε να αφορούν το δικαστήριο και πρέπει να αφορούν -τώρα, περισσότερο από ποτέ- τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Απείρως χρησιμότερη στους άρχοντές μας και σε όλους εμάς τους φορολογούμενους πολίτες θα είναι και η μόνη λογική ολοκλήρωση του έργου και της υπόθεσης: η πραγματογνωμοσύνη και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.
Από μια τέτοια σημαντική διαδικασία ενημέρωσης για τόσο σημαντικό θέμα, δεν μπορώ να φανταστώ να απουσιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων της προηγούμενης δημαρχίας και σημερινός αναπληρωτής δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος προερχόμενος από την συγκεκριμένη ΔΕ και βαθύς γνώστης της υπόθεσης, όσο λίγοι άλλοι.-