Αυτοψία -και- στο έργο-σκάνδαλο

από αιρετούς και υπηρεσιακούς

(αγαστή συνεργασία, μνημόνιο συνεργασίας, αρμόδιες οργανικές μονάδες της ΠΕ Πιερίας, απαιτούμενες διευκρινήσεις, καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα κι ένα εθνόσημο σε δελτίο Τύπου -μπας και “ψαρώσουμε¨….)

 

 

Ενώ η Αντιπεριφέρεια Πιερίας και η αντιπεριφερειάρχης προσωπικά εξακολουθεί να μην απαντά σε καμία ερώτηση για το αντικατολισθητικό έργο-σκάνδαλο των Αγιασμάτων του Πλαταμώνα (850.000 ευρώ με ΦΠΑ 24%), κλιμάκιο της Αντιπεριφέρειας και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε. – πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ), συνοδευόμενοι από στελέχη των αρμοδίων οργανικών μονάδων της ΠΕ Πιερίας, επισκέφθηκαν σήμερα “περιοχές της Πιερίας που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες” κι έκαναν επιτόπια αυτοψία.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να ξεχαστεί το θέμα και να “περάσει στο ντούκου”, όπως τα λεφτά που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για έργο-σκάνδαλο, η Αντιπεριφέρεια και η αντιπεριφερειάρχης κατορθώνουν το ακριβώς αντίθετο: με δελτία Τύπου δημιουργούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα και ερωτηματικά για το έργο-σκάνδαλο που εντάχθηκε μάλιστα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποτελεί πρωτοφανές δώρο σε άγνωστους -ως τώρα- ιδιοκτήτες αυθαίρετων μεγαθηρίων. Ήτοι:

  • ποιες διευκρινίσεις και για ποια θέματα έδωσαν σήμερα οι αιρετοί και υπηρεσιακοί της Πιερίας στο κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ;

  • τα αντιπλημμυρικά και τα αντιολισθητικά έργα των ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ετών που εκτελούνται στην Πιερία, τι προϋπολογισμούς-κόστη έχουν και σε πόσο χρόνο ολοκληρώνονται; το συγκεκριμένο έργο-σκάνδαλο εκτελείται ταχέως; Αν ναι, την ταχύτητα αυτή υπαγορεύει ο κίνδυνος και ανθρώπινης ζωής και άλλων κατασκευών/υποδομών και από τι; Από την κατολίσθηση χωμάτων ή την κατολίσθηση ενός τεράστιου οικοδομήματος; Τι γνώμη έχει το ΕΑΓΜΕ; Εμμένει στο αρχικό του πόρισμα ή έχει να προσθέσει κάτι;

  • Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και τον υπό ανακατασκευή δρόμο προς την Παλιά Σκοτίνα, έργο που είχε σταματήσει, λόγω κατολίσθησης; Στην μελέτη αυτού του έργου είχε εντοπιστεί ο πιθανός κίνδυνος κατολίσθησης; Το ΕΑΓΜΕ είχε εντοπίσει τέτοιο κίνδυνο;

  • Στην σημερινή επίσκεψη-αυτοψία, το μικτό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Πιερία ή μόνο περιοχές και σημεία-προβλήματα στο Δήμο Δίου-Ολύμπου; Αν ναι και μόνο περιοχές του Δήμου μας επισκέφθηκε, γιατί δεν αναφέρεται έτσι στο δελτίο Τύπου και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά στον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου (που εμφανίζεται στις φωτογραφίες); Στέλεχος (ένα έστω, αν όχι περισσότερα της Τεχνικής Υπηρεσίας) του Δήμου μας μετείχε στο κλιμάκιο; Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων; (ΤΥ και αντιδήμαρχος δεν καταγράφονται στις φωτογραφίες)

  • Πιθανώς όλα κυλούν κανονικά στο έργο-σκάνδαλο. Στην κοντινή κατολίσθηση-κατάρρευση ενός επίσης πολύ μεγάλου τσιμεντένιου τείχους, υπάρχει κάποιο έργο; Θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνεται το έργο-σκάνδαλο; Αν όχι, γιατί; Σε τι διαφέρουν; Δεν υπάρχουν στην κατολίσθηση αυτή, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατολίσθηση που αφορά το έργο-σκάνδαλο;

  • Αν δεν υπάρχει οτιδήποτε παράξενο και ύποπτο στο έργο-σκάνδαλο, γιατί απαιτείται ένας σχεδόν χρόνος (έτος, δηλαδή, κατά την Αντιπεριφέρεια) ημερολογιακό για να ενημερωθεί αυτός που ρωτά και δημόσια καταγγέλλει και ΑΥΡΙΟ -κυριολεκτικά- θα έχει την ευκαιρία να ΔΙΑΒΑΣΕΙ μόνο ένα από τα σημαντικά έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης/του έργου-σκανδάλου/δώρο με λεφτά του Έλληνα πολίτη;

  • Δεν είχε κάνει επίσκεψη-αυτοψία η ΕΑΓΜΕ/πρώην ΙΓΜΕ και είχε καταγράψει τα ευρήματά της σε πραγματογνωμοσύνη-πόρισμα που περιέχεται στον φάκελο του έργου; Γιατί η σημερινή επίσκεψη-υπόδειξη-αυτοψία; Ποιες οι διευκρινίσεις και ποιος της ζήτησε και ποιο θέμα αφορούσαν; Να δούνε κάποια άλλα στελέχη του ΕΑΓΜΕ/ΙΓΜΕ την ίδια τοποθεσία ή να σταλεί ένα ΑΚΟΜΗ δελτίο Τύπου, ενώ η αντιπεριφερειάρχης ΔΕΝ απαντά κανένα από τα σοβαρά ερωτήματα για το έργο-σκάνδαλο;

  • Ποιος/ποιοι έδωσαν τις διευκρινίσεις; Τα υπηρεσιακά στελέχη της Αντιπεριφέρειας ή οι αιρετοί της ή και οι δυο;

  • Τέλος κι επειδή πολλά είναι τα άχρηστα και ανούσια στα δελτία Τύπου… με ποιον (φορέα, πανεπιστήμιο, ιδιώτη, ίδρυμα, οργανισμό και όποιο/ν άλλο/ν ΔΕΝ έχει μνημόνιο συνεργασίας η ΕΑΓΜΕ;;;;

Όταν στην συζήτηση για όλα τα σχετικά με το έργο-σκάνδαλο υπάρξει κάποια πρόοδος (δημόσια), θα ήταν καλό και λογικό να εξετάσουμε και πόσα άλλα έργα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με 850.000 ευρώ (με 24%ΦΠΑ), έργα πολύ πιο απαραίτητα, έργα που δεν αντιμετωπίζουν τις ευθύνες ιδιωτών (που θα έπρεπε να βαρύνουν τους ίδιους), αλλά υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Περιφέρειας, Αντιπεριφέρειας, Δήμου και Τοπικών Κοινοτήτων.

Και πως οι αρμόδιοι δεν ασχολήθηκαν, για έναν ημερολογιακό χρόνο (έτος), με όλα τα παραπάνω.

 

Το σημερινό δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας

 

 


Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη, 14 . 10 . 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
#παραΜέΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

 

 Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Σε άμεση και αγαστή συνεργασία με την Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.) για την επιτάχυνση των σωστικών ενεργειών σε περιοχές της Πιερίας που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες»

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται εδώ και πολλά έτη, σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε. – πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.), μέσω του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΑΓΜΕ, με το τελευταίο να παρέχει κάθε φορά που έχει ζητηθεί η συνδρομή του, άμεση και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση αυτοψίας μετά από τεχνικογεωλογική εξέταση κατολισθητικών φαινομένων που έχουν προκληθεί από τα έκτακτα, έντονα ή/και παρατεταμένα φυσικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας, σήμερα, επιστημονικό κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. που το αποτελούσαν οι ερευνητές της ΕΑΓΜΕ Dr. Νικόλαος Νικολάου και ο Dr. Δημήτριος Γαλανάκης, επισκέφθηκαν την Πιερία, όπου η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στην ΠΚΜ, Dr. Χαράλαμπος Στεργιάδης και ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πιερίας, Παναγιώτης Μαυρίδης, συνοδευόμενοι από στελέχη των αρμοδίων οργανικών μονάδων της ΠΕ Πιερίας, υπέδειξαν τις θέσεις και έδωσαν όλες τις απαιτούμενες διευκρινήσεις για τα συγκεκριμένα καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα (εδαφική υποχώρηση – καθιζήσεις) που έχουν καταγραφεί (καταστροφές και ζημιές σε κατοικίες, τουριστικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες, γεωργικές καλλιέργειες και σε έργα υποδομών).

Για το λόγο αυτό επισκέφθηκαν θέσεις, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί καταστροφές λόγω θεομηνιών με αποτέλεσμα να καταγραφούν έντονα και επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα καθώς και θέσεις οι οποίες μπορούν εν δυνάμει να προσδώσουν στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες γεωλογικές μεταβολές. Έγινε αυτοψία στην πορεία των εργασιών καθώς και παροχή διευκρινήσεων οι οποίες προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα των εδαφών των περιοχών που υλοποιούνται οι σωστικές ενέργειες.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε μετά το τέλος της αυτοψίας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για την άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη και συνδρομή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μέσο, στην υλοποίηση όλων των σωστικών ενεργειών που υλοποιούνται στην Πιερία, σε όλη τη διάρκεια της  περιφερειακής θητείας και ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές, για την Πιερία, πλημμύρες του 2017 όπως και αυτές που ακολούθησαν τα επόμενα έτη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.), βάση της διαρκούς ισχύος του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, το οποίο ενεργοποιείται όποτε υφίσταται ανάγκη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ευχαρίστησε τα στελέχη – ερευνητές της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., Dr. Νικόλαο Νικολάου και ο Dr. Δημήτριο Γαλανάκη για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα της Πιερίας καθώς και τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Dr. Χαράλαμπο Στεργιάδη για τον συντονισμό της συνάντησης / αυτοψίας, και τόνισε «το γεγονός ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί, γειτνιάζουν με περιοχές υδατορεμάτων και λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη χειμερινή περίοδο είναι δεδομένο ότι τα καινούργια πλημμυρικά φαινόμενα στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές θα προκαλέσουν ολοσχερή καταστροφή στις περιουσίες και τις υποδομές και άμεσο κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να κρίνεται ως ιδιαιτέρως επείγουσα και επιτακτική».