Ποιοι έχουν ευθύνες

και ποιος σίγουρα ΔΕΝ έχει

πέρα από τα ρεπορτάζ και τις πάντα υπαρκτές ευθύνες του αρμόδιου και προϊστάμενου, αποφάσεις και πράξεις αιρετών αποδεικνύουν την μακρόχρονη απραξία και την εμμονή στις λάθος επιλογές (και στις φωτογραφίσεις) άλλων αιρετών

Ο κίνδυνος πέρασε και ξημέρωσε μια άλλη μέρα.

Το βεβαίωσε και η αντιπεριφερειάρχης μας.

 

 

 

Ο Δήμος Κατερίνης ενημέρωσε ήδη ότι οι πληγέντες μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν από την νεροποντή, προκειμένου να αποζημιωθούν. Ο δικός μας Δήμος έχει όλο το χρόνο να πράξει το ίδιο. Πέραν αυτού, τα -επικίνδυνα καιρικά- φαινόμενα επιστρέφουν απόψε για ένα δεύτερο γύρο. Ας ευχηθούμε να είναι μικρότερα σε ένταση και κανείς να μην πληγεί, με κανέναν τρόπο.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυ Σκούφα, δήλωσε ότι στηρίζει τους ΟΤΑ της Πιερίας που θα αποφασίσουν να θωρακίσουν την περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα, φτάνει να μην είναι αποτέλεσμα ελεύθερης έμπνευσης, αλλά συνολικού σχεδιασμού. Μέχρι στιγμής, απάντηση δεν υπήρξε, εκτός κι αν η ανάρτηση της κας Μαυρίδου σήμαινε και “πέρασε το κύμα, θύματα δεν είχαμε, τα κανάλια πάλι επιδερμικά κάλυψαν το θέμα, σιγά μην σταματήσουμε να ‘ταΐζουμε’ κατασκευαστές κάθε χρόνο για να κάνουμε ένα έργο και τέλος -η ετήσια σπατάλη-”…

Στην προηγούμενη ανάλογη νεροποντή, κάποιοι-όχι όλοι αυτοδιοικητικοί θυμήθηκαν μια παμπάλαια μελέτη του τότε Δήμου Δίου και έκαναν λόγο για επικαιροποίηση-συμπλήρωση και ανάγκη ικανών και μελετημένων έργων. Η ΕτΟ αποκαλύπτει σήμερα ότι υπήρξε και αυτοδιοικητικός που έπραξε τότε τα δέοντα, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς -δυστυχώς- να καταφέρει πολλά.

Μετά την νεροποντή και τις καταστροφές του Νοεμβρίου του 2017, η τότε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Κονταριώτισσας, Παρασκευή Νάτσιου, έκανε ότι θεώρησε καθήκον της: έθεσε το θέμα στο τοπικό συμβούλιο. Το οποίο πήρε απόφαση και έστειλε την απόφαση στον Δήμο, στον ίδιο τον τότε δήμαρχο, Κων. Δημόπουλο.

 

 

Και το καλύτερο; Το θέμα είχε απασχολήσει το τοπικό συμβούλιο Κονταριώτισσας πολύ πριν τις καταστροφές του Νοεμβρίου του 2017 και τότε σχετική απόφαση του σώματος είχε σταλεί στον Δήμο!!! Τον Ιανουάριο του 2015.

 

Μήνες πολλοί πέρασαν χωρίς ο Δήμος μας να απαντήσει. Οπότε, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου απευθύνθηκε στην αντιπεριφερειάρχη και στην αρμόδια Διεύθυνση της Αντιπεριφέρειας.

 

 

 

Στον ενδιάμεσο χρόνος της αναμονής απάντησης από τον Δήμο που υλοποιούσε τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης για αποζημίωση των πληγέντων και έργα αποκατάστασης, η πρόεδρος στέλνει το αίτημα στον τότε αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Ο οποίος ήταν τελικά και ο μόνος που απάντησε. Έστω και για να ενημερώσει ότι ανάλογες μελέτες και έργα είναι στην δικαιοδοσία των Περιφερειών και των Δήμων. 

 

 

Από την Αντιπεριφέρεια, η πρόεδρος δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση, τουλάχιστον όχι γραπτή. Ατύπως της μεταφέρθηκε ότι …κάτι θα γίνει στο μέλλον. Και έγινε. Αυτό που γινόταν ήδη ΣΥΝ κάτι νέο: συνεχίστηκαν τα αποσπασματικά μικροέργα-παρεμβάσεις-”πασαλείμματα” στην ΔΕ Δίου, ενώ στον Πλαταμώνα σπαταλήθηκαν -ακόμα συνεχίζεται το έργο-σκάνδαλο- 850.000 (με ΦΠΑ 24%) για να αποτραπεί κίνδυνος που δημιουργεί ένα συγκρότημα-τέρας, δαπάνη που θα έπρεπε να βαραίνει τους ιδιοκτήτες του τέρατος. Ιδιοκτήτες που παραμένουν ανώνυμοι αν και τόσο ευεργετημένοι. Και εμφανώς αχάριστοι… ούτε ένα δημόσιο “ευχαριστώ” δεν σας απεύθυναν, κα Μαυρίδου. Ενώ στην ΔΕ Δίου άνθρωποι συνεχίζουν να κινδυνεύουν και περιουσίες να καταστρέφονται. Το έργο-σκάνδαλο δεν θα γινόταν πραγματικότητα, αν ο Δήμος μας δεν αποδεχόταν την σχετική μελέτη και την χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια. Στα τέλη Οκτωβρίου 2019, μόλις στον δεύτερο μήνα της νέας διοίκησης έγινε κι αυτό. Και η ΔΕ Δίου συνεχίζει να πνίγεται…