Πλήρης σιωπή

καμία ενημέρωση

όπως ακριβώς αρμόζει στον πόλεμο που ζούμε και που -λένε ότι- νικάμε

 

 

 

 

 

 

Την προηγούμενη Πέμπτη συνεδρίασε το ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου της Κατερίνης, το μόνο νοσοκομείο της Πιερίας. Πιθανώς, κύριο αν όχι το μόνο θέμα της συνεδρίασης ήταν όσα αφορούν την πανδημία και την κατάσταση που αυτή δημιουργεί στο νοσοκομείο και τις επιδόσεις του ΓΝΚ και το τι μέλλει γενέσθαι.

Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από την διοίκηση του ΓΝΚ πριν την συνεδρίαση, καμία και μετά. Ούτε δυο λόγια ψεύτικα, συνηθισμένα, πλαστά. Δυο στοιχεία έστω για την ψυχολογική τόνωση όλων μας, την συνήθη αναφορά στην σωτηρία που έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αν και η ΕΕ δεν αδειοδότησε ακόμα τα εμβόλια. Τίποτα. Λέξη. Μούγκα. Σιωπή.

Έκτοτε, τα εξαπτέρυγα ανέλαβαν να μειώσουν τα πάντα: κρούσματα, εισαγωγές, διασωληνώσεις, νοσηλείες, θανάτους. Για τους τελευταίους, το τελευταίο επίσημο στοιχείο για την Πιερία είναι αυτό που διέρρευσε με την επίσκεψη Κοντοζαμάνη. Είμαστε δηλαδή στην καταμέτρηση 60 νεκρών στην Πιερία και πιθανώς κάποια στιγμή στις αρχές του 2021 θα μάθουμε την νέα καταμέτρηση. Εκτός κι αν θεωρείτε πιθανό να καταπιαστούν οι αρμόδιοι με τόσο θλιβερά θέματα ενώ τρέχουμε προς τις γιορτές.

Ψήγματα ενημέρωσης για το τι πραγματικά συνέβη στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΓΝΚ και τι στο ίδιο το νοσοκομείο αντλούμε από διάφορες άλλες πηγές. Όπως το δελτίο Τύπου του τομέα Υγείας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεδιάσκεψη στελεχών του με τον τομεάρχη και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, από το οποίο σταχυολογούμε:

  • Δεν παρέχει επάρκεια κλινών ΜΕΘ .Η Ελλάδα έχει 6 κλίνες/100 χιλ. Πληθυσμού, ενώ το διεθνώς παραδεκτό είναι 12/100 χιλ. Πληθυσμού
  • Νοσηλεύονται ασθενείς σε χειρουργικά τραπέζια και απλές κλίνες αντί να βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτό επιβαρύνει την πρόγνωση του ασθενή.
  • Υπάρχει έλλειψη παθολόγων.
  • Το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για πρόσληψη τριών εντατικολόγων.
  • Υπάρχουν 15 διασωληνωμένοι με 4-5 εντατικολόγους, αναλογία που δεν είναι καθόλου ασφαλής.
  • Υπάρχουν 100 ασθενείς σε απλές κλίνες με 5 παθολόγους.
  • Τα πρωτόκολλα υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Το 50% του προσωπικού νοσεί και βρίσκεται σε άδεια.
  • Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο αποψιλώθηκε η Πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν φίλτρο για την παραμονή των ασθενών στην πρωτοβάθμια, ώστε να μην συσσωρεύεται το Νοσοκομείο.

Πέρα απ’ όσα γνωρίζουν ήδη “από πρώτο χέρι” πολλοί που νοσηλεύτηκαν οι ίδιοι ή συγγενείς τους, πέρα από τις καθημερινές αναγγελίες θανάτων -κυρίως ηλικιωμένων-, μία αδιάψευστη μαρτυρία για την κατάσταση στο ΓΝΚ είναι κι αυτή του ενός από τους δύο γιατρούς από την Αθήνα που ενίσχυσαν το προσωπικό του ΓΝΚ για οκτώ μέρες, μετά την έλευση Κοντοζαμάνη στην Πιερία, τις πάμπολλες εκκλήσεις για βοήθεια και άλλες τόσες ερωτήσεις και κριτική και φροντίδι του αρμόδιου υπουργού κου Κικίλια. Την μετέφερε στο Κοινοβούλιο η βουλεύτρια Μπέττυ Σκούφα και έτσι έγινε γνωστή και εκτός του νομού μας και δεν μπορεί να την αγνοεί πλέον και η κυβέρνηση.

 

 

 

Η ίδια μαρτυρία έγινε σήμερα και υλικό/αφορμή ερώτησης του τομεάρχη Υγείας του ΚΙΝΑΛ προς τον αρμόδιο υπουργό και -όπως κι άλλες- καταλήγει στο καίριο ερώτημα: το θα κάνετε, κοι και κες της κυβέρνησης ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς το ΓΝΚατερίνης;;;”

Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι έκανε και η ντόπια ηγεσία του νομού και του μοναδικού μας νοσοκομείου για την βελτίωση της κατάστασης σε ότι αφορά την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας: τίποτα. Και τίποτα σημαντικό και κουβέντα δεν θα πει κανείς. Εκτός απ’ τα εξαπτέρυγα. Που μειώνουν τα πάντα και θα κάνουν Χριστούγεννα με άφθονο “μαύρο”, αλλά και κρατικό (ή ημικρατικό ή δημόσιο) χρήμα και το νέο εφεύρημα: τον καιροσκοπισμό για τον οποίο κατηγορούν τους αντιπολιτευόμενους. Ως να έρθει η πραγματικότητα να τους “αδειάσει” για μία ακόμη φορά και ενώ ΟΛΑ αυτά αφορούν ανθρώπινους θανάτους σε κλίμακα δεκάδων εκατοντάδων.

Για την “τιμή των όπλων” και την χαμένη τιμή όλων μας των εν δυνάμει ασθενών -έστω-, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε το κύριο αίτημα για προσλήψεις στον τοπικό αποδέκτη.

 

 

 

 

Τέλος, σήμερα εισπράξαμε και μια ακόμη δέσμευση.

 

 

 

Ανακοίνωση του Τμήματος  Υγείας της ΝΕ  Πιερίας  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/12 με πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχίας.

 Ο Α. Ξανθός τομεάρχης υγείας και ο Γ.Μπασκόζος πρώην Γ.Γ Δημόσιας υγείας ,συνομίλησαν με εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και επαγγελματίες της περιοχής. Συμμετείχε  η βουλευτής Ε. Σκούφα και ο Γ. Κύρκος πρώην Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

 Οι εργαζόμενοι τόνισαν την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο. Δεν παρέχει επάρκεια κλινών ΜΕΘ. Η Ελλάδα έχει 6 κλίνες / 100 χιλ. πληθυσμού, ενώ το διεθνώς παραδεκτό είναι 12/100 χιλ. πληθυσμού.

 Νοσηλεύονται ασθενείς σε χειρουργικά τραπέζια και απλές κλίνες αντί να βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ.

 Αυτό επιβαρύνει την πρόγνωση του ασθενή.

 Υπάρχει έλλειψη παθολόγων.  Το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για πρόσληψη  τριών εντατικολόγων.

 Υπάρχουν 15 διασωληνωμένοι με 4-5 εντατικολόγους, αναλογία που δεν είναι καθόλου  ασφαλής.

 Υπάρχουν 100 ασθενείς σε απλές κλίνες με 5 παθολόγους. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Το 50% του προσωπικού νοσεί και βρίσκεται σε άδεια.

  Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο αποψιλώθηκε η Πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν φίλτρο για την παραμονή των ασθενών στην πρωτοβάθμια ώστε να μην συσσωρεύεται το Νοσοκομείο.

 Ο Α. Ξανθός τόνισε την ταξική διάσταση της πανδημίας.

 Στις ΗΠΑ έγινε μελέτη που δείχνει ότι ο αριθμός των Αφροαμερικανών έχει τετραπλάσιο αριθμό θυμάτων.

 Η πολιτική της Ευρώπης στο θέμα του εμβολίου είναι σύμφωνη με τις αρχές μας. Η Κομισιόν έκανε κεντρική διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, προαγόρασε τα εμβόλια και θα διατεθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Ο ΕΜΑ που θα εγκρίνει τα εμβόλια είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός . Τον εμπιστευόμαστε.

 Ο Γ. Μπασκόζος τόνισε ότι ο νεοφιλελευθερισμός στην υγεία σημαίνει: Ρίχνω χρήμα στα Νοσοκομεία, στα ακριβά μηχανήματα και ταυτόχρονα υποτιμώ την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη.

 Η δεξιά και άρα η κυβέρνηση, έχει ιδεολογική εμμονή με αυτό .Θεωρεί ότι είναι πεταμένα λεφτά η επένδυση στην πρωτοβάθμια και την πρόληψη επειδή δεν φέρνουν κέρδη.

 Οι πολίτες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ έχουν χειρότερη τύχη όταν νοσούν.

  Ο λόγος είναι ότι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα τα οποία είναι αρρύθμιστα νοσούν βαρύτερα.

 Κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει και να χορηγήσει τα νέα φάρμακα με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

  Πρέπει ακόμη να αναπτυχθεί η τεχνολογία της τηλεϊατρικής ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στο σπίτι.

 Να οργανωθεί η  τηλεκπαίδευση  των γιατρών.

  Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για όλους .

   Η προσπάθεια για την ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, Νοσοκομείο και ΠΦΥ, συνεχίζεται.

 

Έπειτα από άμεση παρέμβαση  του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Πιερίας Κωνσταντίνο Κιτιξή, κατατέθηκε από τον Βουλευτή και υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλά η παρακάτω ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την τραγική  κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Κατερίνης που είχε ως  αποτέλεσμα να χαθούν  δεκάδες ανθρώπινες  ζωές εν μέσω πανδημίας:

 



ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ανδρέας Πουλάς
Βουλευτής Ν. Αργολίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα,  15  Δεκεμβρίου 2020

Προς τον Υπουργό Υγείας  κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: « Τραγική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Κατερίνης.»

Η έλλειψη αποτελεσματικού σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας έχει καταστροφικές συνέπειες για την Χώρα. Όσο και αν τα Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να αποσιωπήσουν  την πραγματική κατάσταση και ενώ παρουσιάζουν ως πρώτο θέμα την «καραμέλα» της κυβέρνησης με τα εμβόλια, δεκάδες συμπολίτες μας καταλήγουν καθημερινά στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα στα επαρχιακά νοσοκομεία και κυρίως σε  αυτά της Βόρειας Ελλάδας, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική. Το φιλότιμο και η αυτοθυσία του υπάρχοντος καταπονημένου και αριθμητικά ελλιπούς προσωπικού, δεν αρκούν για να καλύψουν την έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού, αλλά και του ανύπαρκτου σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο της Κατερίνης,  η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση  στη σελίδα του στο Facebook, του καθηγητή και διευθυντή της Γ. Παθολογικής κλινικής «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Αντώνη Δημητρακόπουλου, που εργάστηκε εθελοντικά για οκτώ ημέρες στην κλινική Covid-19 του Νοσοκομείου Κατερίνης. Ο καθηγητής περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που βίωσε στο νοσοκομείο, τις τραγικές ελλείψεις κυρίως σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, τον μεγάλο όγκο των περιστατικών,  που αδυνατεί να καλύψει το νοσοκομείο με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση να μην είναι η πρέπουσα και η αγωνία των ανθρώπων για τους αγαπημένους τους να κορυφώνεται.  Οι περιγραφές  δίνουν την εικόνα μιας άνισης μάχης, που διεξάγεται καθημερινά σε αυτό το νοσοκομείο. Και καταλήγει: «Χρειάζονται βοήθεια κυρίως σε ειδικούς ιατρούς και σε νοσηλευτές με εμπειρία. Και σε εξοπλισμό βεβαίως. Αναρωτιέμαι όμως: όσους αναπνευστήρες και να έχεις, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που θα τους λειτουργήσουν και θα φροντίσουν τους ασθενείς πώς θα τους βρεις να στελεχώσουν τα νοσοκομεία των μικρών πόλεων της Ελλάδας;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι σήμερα δεν μπορείς να τους βρεις, αλλά η κυβέρνηση είχε  6  μήνες  στην διάθεση της για να εξοπλίσει και να στελεχώσει το Ε.Σ.Υ. έναντι του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα άργησε πάρα πολύ να αντιληφθεί τον πραγματικό  κίνδυνο και ο σχεδιασμός που έκανε ήταν επιπόλαιος.

Ακόμα όμως και την ύστατη στιγμή τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν λειτουργούν  και δεν στέκονται στο ύψος της κρίσιμης κατάστασης που βιώνει η χώρα. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι ενώ πριν από 15 ημέρες ενημερώθηκε προσωπικά ο Υφυπουργός Υγείας για τα προβλήματα του εν λόγω νοσοκομείου, ακόμα και σήμερα αυτό συνεχίζει να καταρρέει;

Με βάσει τα παραπάνω και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 

  1. Ποια μέτρα πήρε το υπουργείο για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Κατερίνης μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη;
  2. Ποια άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης σκοπεύετε να λάβετε ώστε να αποσυμφορηθεί και να μην καταρρεύσει ως οργανισμός, γεγονός που θα είναι ολέθριο για την ζωή και την υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής;
  3. Έχουν καλυφθεί οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης;

Ο ερωτών βουλευτής

 Ανδρέας Πουλάς