Τι συμβαίνει με τους “Πέντε Πύργους”;

τι συμβαίνει -με τα ΑΠΕ- στην Πιερία;;;

οι γείτονες ανησυχούν, οι επιστήμονες ανησυχούν… κι εμείς αλλού νοικιάζουμε κι αλλού διώχνουμε – (πάντως στα κλαδέματα και στα θυμιατίσματα από κολλητούς και ευεργετημένους) ο Δήμος μας πάει “μια χαρά”…

Στην Κοζάνη το ‘χουν βούκινο και στην Πιερία, κρυφό καμάρι…

Η κατασκευάστρια εταιρεία πολλών μελλοντικών αιολικών -και γενικώς, ΑΠΕ- πάρκων σε όλη την Ελλάδα που επιθυμεί και την κατασκευή ενός τέτοιου στους Πέντε Πύργους των Πιερίων, κατέθεσε, τον Οκτώβριο του 2020, αίτηση στην ΡΑΕ για τροποποίηση της άδειας. Οι ορκισμένοι προστάτες της ελληνικής Φύσης και του δάσους (κυβέρνηση, πρωθυπουργός και πρώην αρμόδιος υπουργός) έδωσαν την δυνατότητα πρώτα να γίνεται δεκτή ή όχι μια αίτηση για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σε δεύτερο χρόνο να επιλέγεται το σημείο. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι και τα κακά μαντάτα που πολύ καθυστερημένα διέρρευσαν οι ενδιαφερόμενοι στην Πιερία για το φωτοβολταϊκό πάρκο-τέρας σε περιοχή του Δήμου μας, αν και το γνώριζαν από τότε που οι επενδυτές απευθύνθηκαν στο Δήμο για κάποιες βεβαιώσεις. Στους ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβάνεται και η δημαρχία Δίου-Ολύμπου που έσπευσε να ενημερώσει ένα “πιασμένο στον ύπνο” Δημοτικό Συμβούλιο και να το διαβεβαιώσει ότι …πράττει τα δέοντα, προκειμένου η επένδυση να μην πραγματοποιηθεί στην περιοχή που ήδη πραγματοποιείται… Όσον αφορά την τελευταία εκστρατεία του δημάρχου μας, Βαγγέλη Γερολιόλιου στην Αθήνα, η επίσημη ενημέρωση δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με το πάρκο-τέρας.

Στην άλλη πλευρά των Πιερίων και του Ολύμπου, την Κοζάνη, η συζήτηση για τα έργα ΑΠΕ είναι μέρος της ζωτικής για τον νομό συζήτησης περί της όποιας απολιγνιτοποίησης και του φόβου αυτή να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή. Οι πληροφορίες ότι στο αντιστάθμισμα της ενέργειας που δεν θα παράγει ο λιγνίτης θα περιλαμβάνονται και αιολικά και ηλιακά πάρκα, περιλαμβάνει και την πληροφορία για δημιουργία πάρκου με ανεμογεννήτριες “στα σύνορα Πιερίας-Κοζάνης”, πληροφορία που δεν διαψεύδει η ενδιαφερόμενη ΤΕΡΝΑ. Η πιθανότητα να εγκαταλειφθεί το “φύτεμα” ανεμογεννητριών στους δικούς μας Πέντε Πύργους της Μηλιάς δεν απασχολεί -φυσικά- τους γείτονές μας. Στις πληροφορίες περιγράφεται κοντινή τοποθεσία στα Πιέρια, βολικότερο για την σύνδεση της παραγωγικής μονάδας με τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς. Αλλά ούτε και την Πιερία φαίνεται να απασχολεί η υπόθεση “Πέντε Πύργοι και πιθανή μεταφορά του πάρκου”. Και η δημαρχία της Κατερίνης επισκέπτεται συχνά την Αθήνα, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα καμία δημόσια αναφορά δεν έγινε, ούτε από τον δήμαρχο, ούτε από την μονίμως καταγγέλλουσα την δημαρχία Κουκοδήμου-Νταντάμη, αντιπολίτευση του -και βουλευτή- Χιονίδη και λοιπών βοηθών. Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πλέον αρμόδια για την αδειοδότηση-χωροθέτηση και τέτοιων έργων, η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας είχε -από την πρώτη στιγμή- τεράστια σημασία για το μέλλον της περιοχής, σε αντίθεση με την πλήρη αφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, της διοίκησης και της αντιπολίτευσής του.

 

Όχι στην άναρχη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία από το Περιφερειακό Συμβούλιο(κλικ)

 

Λίγες μέρες αργότερα, η απόφαση αυτή έγινε αφορμή και για ερώτηση στο Κοινοβούλιο και από την απάντησή της θα προκύψουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και για την Πιερία, αν φυσικά η κυβέρνηση επιλέξει να απαντήσει επί της ουσίας.

Κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας για την ρύθμιση του πεδίου ανάπτυξης των Α.Π.Ε.  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (κλικ)

Όσον αφορά την ουσία, τα αποτελέσματα επίσης πρόσφατης έρευνας για τις ΑΠΕ και τις επενδύσεις του είδους στην χώρα μας -που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος- είναι και επιστημονικά και δημοσιευμένα διεθνώς και τέθηκαν αμέσως υπ όψιν του ίδιου του πρωθυπουργού. Μπορείτε να ενημερωθείτε από πρόσφατο ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”.

 

Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά και με τη βούλα της επιστήμης (κλικ)

 

Αύριο στην ΕτΟ

Ποια έργα ΑΠΕ “τρέχουν” ήδη για περιοχές του Δήμου μας
και γιατί … ο Δήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής δεν γνωρίζουν τίποτα,
αλλά νοικιάζουν δημοτική γη για την δημιουργία τέτοιων έργων από τη μια
και δηλώνουν ότι θα ακυρώσουν τέτοια έργα από την άλλη;
Ποια ανάπτυξη και ποια οικολογικότερη ενέργεια φέρνουν πραγματικά ;;;