Ποιο είναι το αντίθετο του “λίγα λόγια και καλά”;

ο απολογισμός του απολογισμού, μέρος 2ον

και ακολουθεί και 3ο και 4ο – στο 2ο μέρος: τα 102 λεπτά που ΔΕΝ συγκλόνισαν τον Δήμο μας

 

 

 

 

 

Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, δεν είναι γκουρού της Επικοινωνίας, αλλά δεν είναι και άσχετος επί του θέματος. Έχει δώσει δύο συνεντεύξεις στην Ε τ Ο. Μεθαύριο κλείνουν τρία χρόνια από την πρώτη, ως υποψηφίου δημάρχου τότε, ενώ την μοναδική του, ως δήμαρχος πια, την έδωσε στις 10.3.2020, δηλαδή, ενάμιση χρόνο πριν. Και στις δύο, η άποψή του ήταν να είναι σύντομες συνεντεύξεις, να μην ξεπερνούν τα 20-30 λεπτά της ώρας. Γιατί κουράζουν οι μεγαλύτερες και δεν τις βλέπει κανείς, λέει. Σε όλες τους τις άλλες συνεντεύξεις, σε άλλα Μέσα και “Μέσα”, δεν φάνηκε να έχει την ίδια άποψη. Κάποιες μάλιστα, ήταν αρκούντως μακρές και υπερωριαίες, ώστε έφτασε να συζητά ως και την προοπτική να είναι υποψήφιος βουλευτής, στην επόμενη ευκαιρία… Ο δήμαρχός μας δεν είναι γκουρού της Επικοινωνίας, αλλά ούτε κάνας άσχετος είναι. Ξέρει ότι όσο μεγαλύτερη η επαφή με τον Τύπο, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι. Ειδικά, αν ο Τύπος δεν “κόβει φλέβες” να δει τον Γερολιόλιο βουλευτή, αλλά επιμένει να ζητάει απαντήσεις για τα σημερινά του καθήκοντα. Οπότε, στην Ε τ Ο έχει δώσει δύο συνεντεύξεις: μία στις 26.9.2018 -ως υποψήφιος δήμαρχος- και μία στις 10.3.2020, όντας δήμαρχος μηνών και 10 ημερών…

Η επιλογή του να διαρκέσει, το πρώτο μέρος της παρουσίασής του στον δημόσιο απολογισμό της δεύτερης χρονιάς της δημαρχίας του, 102 λεπτά (της ώρας) δεν ήταν καθόλου τυχαία. Συνειδητά επέλεξε να “πνίξει” την αντιπολίτευση και τους θεατές της ειδικής απολογιστικής συνεδρίασης, σε έναν ωκεανό στοιχείων και -κατά τον ίδιο- επιτυχιών, να εντυπωσιάσει άπαντες με τα τεχνικά μέσα και την σκηνοθεσία του όλου πράγματος, αποκλείοντας επιμελώς την αντιπολίτευση από τα πρώτα, με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Το έχω ξαναγράψει: η αντιπολίτευση δεν ενημερώθηκε για την δυνατότητα να προβάλλει -κυριολεκτικά- ενισχυτικό των απόψεων και των στοιχείων της υλικό, χρησιμοποιώντας την υποδομή που επιστράτευσε ο πρόεδρος του σώματος, Κ. Σαμαράς, μόνο για τον δήμαρχό του -τελικά-. Στόχος της δημαρχίας και του δημάρχου ήταν να εξοντώσει κάθε ικανότητα κρίσης και ελέγχου δια του όγκου των στοιχείων και της διάρκειας παράθεσής τους. Ενώ για άλλες επικοινωνιακές δράσεις έχει την σταθερή άποψη περί συντομίας … κοινώς “λίγα λόγια και καλά”… Πάμε όμως να δούμε τα στοιχεία αυτά και τι πραγματικά συνέβη στον απολογισμό του 2020-2021, εντοπίζοντας στοιχεία που σκιαγραφούν την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά -κυρίως- τις επιτυχίες του δεύτερου χρόνου της δημαρχίας Γερολιόλιου.

Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει όποιος σταθερά παρακολουθεί τα θέματα του Δήμου μας, είναι κάποιες “παραξενιές”. Για παράδειγμα, απαριθμώντας όσα επιτυχή και θετικά έγιναν τον τελευταίο αυτοδιοικητικό χρόνο, ο δήμαρχός μας –πολύ σωστά– περιέλαβε και την σωτήρια ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εντός σχεδίου πρώην δασικών κτημάτων του Ν. Παντελεήμονα. Και ανέφερε για το θέμα ότι έφτασε μέχρι το γραφείο του αρμόδιου υπουργού κου Βεζυρόπουλου, προκειμένου να αρθεί μια άδικη ιδιαιτερότητα που βασάνιζε πέντε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμαρχος -και η αντιπεριφερειάρχης μας- έφτασαν στο γραφείο του κου Βεζυρόπουλου και για ένα άλλο θέμα, μάλιστα το διαφήμισαν με δική τους ενέργεια, με δελτίο Τύπου: για το μέγα θέμα και μέγα σκάνδαλο του παραλιακού δρόμου της Λεπτοκαρυάς, από τα Ευαγγελικά ως την Ζλιάνα. Γιατί αυτό το θέμα ΔΕΝ συμπεριλήφθηκε στον απολογισμό του δημάρχου, αφού συμπεριλήφθηκε το άλλο για το οποίο έφτασε ως τον υπουργό; Μα γιατί αφορά ένα μεγάλο σκάνδαλο και το τρίτο του επεισόδιο. Στο πρώτο πρωταγωνιστούσε ο τότε δήμαρχος και επίσης άψογος συνεργάτης της Σοφίας Μαυρίδου, Κ. Δημόπουλος. Και οι ενέργειές του τον έφτασαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά τελικά αθωώθηκε. Στο δεύτερο επεισόδιο, ο σημερινός δήμαρχος-άψογος συνεργάτης της αντιπεριφερειάρχη, για την οποία κατέθεσε πολλές ευχαριστίες για την υποστήριξή της στο έργο του, προσπάθησαν να εντάξουν το έργο που επιμένουν να κάνουν κυριολεκτικά μέσα στο κύμα, σε έργα επιδοτούμενα που αφορούν …την παράκτια αλιεία (το “έργο” υπήρχε και στον απολογισμό της πρώτης χρονιάς Γερολιόλιου). Ακόμη η Ε τ Ο αναμένει να πληροφορηθεί τον λόγο που το “έργο” δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στα τρία παρόμοια της Πιερίας, αν και πανηγυρικά είχε ανακοινωθεί. Στο τρίτο επεισόδιο, Γερολιόλιος και Μαυρίδου, έφτασαν στον Βεζυρόπουλο, ζητώντας να επαναχαραχθεί ο αιγιαλός μπας και ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο πριν χρόνια η αντιπολίτευση αναρωτιόταν με ποιο τρόπο μπορούσε τώρα να υλοποιηθεί, ενώ πριν -επί των ημερών της στην διοίκηση, δεν μπορούσε. Μετά… το θέμα-σκάνδαλο το ξέχασε και η αντιπολίτευση, η οποία δεν κλήθηκε καν να καταθέσει στον εισαγγελέα που έστειλε τον Δημόπουλο στο εδώλιο…

Στο τμήμα του απολογισμού που αφορούσε την ΔΕΥΑΔΟΛ, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος αναφέρθηκε στην δεινή θέση που εξακολουθεί να βρίσκεται η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, με μεγαλύτερη απόδειξη, το χρέος της που φτάνει αυτή τη στιγμή τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμαρχος ανέλυσε το χρέος: 1,5 εκ. χρέος στην ΔΕΗ, 1 εκ από δάνειο που αποκληρώνει ο Δήμος και 1,5 εκ. σε προμηθευτές. Ναι, τα χρέη της επιχείρησης δεν δημιουργήθηκαν στην διετία Γερολιόλιου. Αυτό που ΔΕΝ είπε ο δήμαρχος, αφού μάλιστα υπογράμμισε ότι τα χρέη δεν έγιναν επί της δημαρχίας του, ήταν το μόνο για το οποίο έχει την πλήρη ευθύνη και δεν κληρονόμησε από κανέναν: αν αυξήθηκε το χρέος αυτό, στα δύο χρόνια της δημαρχίας του και αν ναι, πόσο. Ε και ποια ήταν τα αποτελέσματα της πενταετίας Δημόπουλου στο τιμόνι της επιχείρησης…

Το τμήμα του απολογισμού που αφορούσε την ΔΗΚΕΔΟ ήταν κι αυτό “χορταστικό”… Ο δήμαρχος περιέγραψε ότι, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, η επιχείρηση χρωστούσε περίπου 1.000.000 ευρώ, “τα πάντα ήταν αρρύθμιστα, υπήρχαν προβλήματα με την ασφαλιστική και την φορολογική ενημερότητα και οι 18 εργαζόμενοί της ήταν απλήρωτοι από 7 μήνες ως 2 χρόνια….” Στον προηγούμενο, πρώτο απολογισμό Γερολιόλιου, η ΔΗΚΕΔΟ είχε χρέος 800.000 ευρώ και είχε επιδοτηθεί από τον Δήμο με 250.000 ευρώ. Αρχικά, δήλωσε ότι δεν θα τον απασχολήσει το πως έφτασε η δημοτική επιχείρηση με το ζωτικό έργο της κοινωνικής πρόνοιας να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά τρεις λέξεις του πρώην δημάρχου Ανατολικού Ολύμπου άρκεσαν για να κατονομάσει τον Αστέριο Χονδρόπουλο, ως κύριο υπεύθυνο. Περιέγραψε γιατί ο Δήμος επέλεξε να μην διαλύσει την εταιρεία και να την επανασυστήσει “κάτω από την ομπρέλα του Δήμου”, αν και τελικά αυτό έκανε. Την έλυσε και την διέλυσε. Αυτό στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο δήμαρχος είναι το πως και το γιατί διακρίνει τόσο βαριές ευθύνες πρώην και νυν αιρετού για την ΔΗΚΕΔΟ και δεν απασχολούν αυτές τους αρμόδιους -πέραν των υπουργείων και της ΕΕΤΑ- και γιατί επέλεξε να διατηρήσει στην διοίκηση της ΔΗΚΕΔΟ το στέλεχος της δημαρχίας Δημόπουλου και δημοτικό σύμβουλο της σημερινής αντιπολίτευσης, μετά τις απαράδεκτες επιδόσεις της πενταετούς προηγούμενης δημαρχίας. Θα μειωνόταν σε κάτι οι όποιες ευθύνες του πρώην προέδρου της ΔΗΚΕΔΟ ή αρκούν -ως λόγος- οι όποιες προσωπικές επιπτώσεις των πράξεων του πρώην προέδρου του ΔΣ, στον ίδιο τον Γιάννη Πούλιο; Πως αιρετοί ευθύνονται για τόσο δαπανηρά λάθη και δεν αντιμετωπίζουν καμία ευθύνη, σε κανένα επίπεδο; Πως το ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο μόνος ένοχος, για όσα έκανε πριν δεκαετίες, ενώ ο αμέσως προηγούμενος πρόεδρος της επιχείρησης γίνεται στέλεχος και της σημερινής διοίκησης;

Στην περίπτωση της άλλης δημοτικής επιχείρησης, του αμμορυχείου μας, η μόνη λεπτομερής αναφορά του, αφορούσε τον κύκλο εργασιών της ΔΕΑΔΟ, ο οποίος εμφανίζει αύξηση από το 2019 ως σήμερα, με αυτό της τρέχουσας χρονιάς να κλείσει και φέτος με σημαντική αύξηση, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η επιχείρηση-άλλοτε χρυσωρυχείο συνεχίζει πάντως να έχει σημαντικά προβλήματα, με τις διακοπές ηλεκτροδότησης πάντα πάνω απ’ το κεφάλι της. Ο δήμαρχος απαρίθμησε τις κινήσεις της νέας διοίκησης για την σωτηρία της επιχείρησης και συμπεριέλαβε σ’ αυτές και τον περιορισμό των “όποιων -ενδεχόμενων- παρατυπιών υπήρχαν σε θέματα που αφορούν παράνομες αμμοληψίες”. Έτσι ακριβώς το περιέγραψε. Οι παρατυπίες είναι πιθανές και αφορούν παράνομες αμμοληψίες. Και ενώ μιλάμε για παράνομες αμμοληψίες, οι παρατυπίες είναι πιθανές. Δεν είναι καν ποινικές ευθύνες για παράνομες αμμοληψίες, αλλά ενδεχόμενες … παρατυπίες… Πιθανώς η κοινωνία των φιλολόγων απώλεσε ένα άξιο μέλος που εγκλωβίστηκε σ’ αυτή των μαθηματικών… Πολύ ενδιαφέρον θα είχε σίγουρα, αν ο δήμαρχος και η διοίκηση που επέλεξε για την ΔΕΑΔΟ ενημέρωναν τους δημότες για το τι ποσά καταλήγουν και θα καταλήξουν και φέτος στο ταμείο της ΔΕΑΔΟ από τις πάμπολλες ασφαλτοστρώσεις που γίνονται και θα γίνουν στην Πιερία και που -ως θέμα- είχαν μεγάλο μερίδιο του συνολικού δημαρχιακού απολογισμού και φέτος. Τέλος, οι αριθμοί που παρουσίασε αφορούσαν τον κύκλο εργασιών. Όχι το κέρδος της κάθε χρονιάς. Υπήρξε ποτέ κέρδος για την ΔΕΑΔΟ ή υπάρχει για τα κέρδη όλων των άλλων που έχουν δοσοληψίες με την ΔΕΑΔΟ; Και για τις νόμιμες… παρατυπίες του Δήμου; Κουβέντα -φυσικά- δεν ακούστηκε και για την συμβολή της ΔΕΑΔΟ -μονίμως άδηλη, αν και ανώνυμη εταιρεία- στα έργα του Δήμου, όπως αυτό που καταγγέλθηκε λίγες μέρες πριν τον απολογισμό…

Υπήρξαν στον απολογισμό της περιόδου 2020-2021 πολλά έργα που ανήκουν στην προηγούμενη περίοδο, για την οποία έχει γίνει ήδη απολογισμός από τον δήμαρχο, με συνέντευξη Τύπου. Κορυφαίο παράδειγμα: το αμαξοστάσιο του Δήμου. Η επιτυχία αυτή επανήλθε και κυριάρχησε στον απολογισμό, ως μέγιστη απόδειξη των ικανοτήτων του αντιδημάρχου Κώστα Κουριάτη. Και στον πρώτο απολογισμό και -πολύ περισσότερο- στον δεύτερο. Ο αντιδήμαρχος εισέπραξε και φέτος, ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια, με πρώτα αυτά του συνδιοικητή Στέργιου Φαρμάκη, τα οποία επαύξησαν κι αυτά της αντιπολίτευσης. Πιθανώς, στον επόμενο απολογισμό του δημαρχιακού έργου θα υπάρξει πρόνοια για χρόνο αφιερωμένο αποκλειστικά και ειδικά στο θέμα αυτό. Αρκεί ο κος Κουριάτης να συνεχίσει να προσθέτει έστω κάτι στο αμαξοστάσιο. Και θα προσθέτει… σίγουρα.

Παρά την εκτενή αναφορά στο αμαξοστάσιο και -εν συνεχεία- σε θέματα αποκομιδής -και στον τομέα αυτό διαπιστώθηκε μεγάλη επιτυχία- και ειδικότερα σε θέματα … απορριμματοφόρων, ο δήμαρχος ξέχασε να αναφερθεί -έστω- σε δύο σημαντικά γεγονότα: 1ον, την σημαντική δωρεά του “Ιδρύματος Πασχάλη” που τον ξελάσπωσε πριν αγοράσει τα απαραίτητα και 2ον, το γεγονός ότι -πολλά χρόνια μετά- δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί η υπόθεση της εξαφάνισης/κλοπής απορριμματοφόρων στην οποία εμπλέκεται και ο αντιδήμαρχός του Βασίλης Βροχαρίδης και η δημαρχία Δημόπουλου.

Όπως προέκυψε χθες από στοιχεία του Επιμελητηρίου Πιερίας, η φετινή τουριστική κίνηση στην Πιερία κυμάνθηκε γύρω στο 50% αυτής του 2019. Είμαστε σίγουροι ότι, όταν η κανονικότητα επιστρέψει πλήρως, οι επιδόσεις της διοίκησης στην καθαριότητα και την αποκομιδή θα αποσπούν συγχαρητήρια; Η ίδια η διοίκηση περιέγραψε πρόσφατα ότι, στο μέσο της καλοκαιρινής σεζόν, βρέθηκε χωρίς προσωπικό για την αποκομιδή, όταν έληξαν διάφορα προγράμματα απασχόλησης εκτάκτων υπαλλήλων. Δεν ήταν γνωστό πότε λήγουν; Δεν μπορούσε να προβλεφθεί κάτι ώστε να μην μείνουμε κατακαλόκαιρα από προσωπικό;

Θέση μέγιστης επιτυχίας εξασφάλισε στον απολογισμό και το κεφάλαιο “Μελέτες”, για το οποίο ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι είναι βέβαια μελέτες και όχι τελεσμένα έργα, αλλά απαιτούν τεράστια προσπάθεια να καταρτιστούν και αφορούν διόλου ευκαταφρόνητα, αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακά ποσά: οι μελέτες-προτάσεις που κατευθύνθηκαν στο “Αντώνης Τρίτσης” αφορούν συνολικά 23 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 11 προτάσεις του Δήμου και συνολικά 12,5 εκατομμύρια και 3 προτάσεις της ΔΕΥΑΔΟΛ για 10, 5 εκατομμύρια. Όπως επεσήμανε, δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές, αλλά αν απορριφθούν από το “Τρίτσης”, ακολουθούν ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Οπότε, στον επόμενο απολογισμό θα έχουμε και όσα γίνουν αποδεκτά από το “Τρίτσης” και όσα υπαρκτά ήδη σε μορφή μελέτης και μελλοντικά επιδιώξουμε υλοποίηση με άλλες ευκαιρίες. Ο δε κόπος που απαιτείται παραμένει ο ίδιος ή αυξάνεται, όσο στενεύουν τα περιθώρια χρηματοδότησης. Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο και πως ο δήμαρχος περιγράφει την κάματο των ειδικών συνεργατών και όσων εμπλέκονται στα παραπάνω. Στο δε δίκτυο ανακύκλωσης -όπως μόνο εμείς την εννοούμε- θα καταθέσουμε μισό εκατομμύριο ευρώ για την δημιουργία “πράσινων γωνιών”. Για να μεταφέρει εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης και επαγγελματίας, με έξοδά του, τα προς ανακύκλωση υλικά, με έξοδά του ο Δήμος να τα συλλέγει και να τα μεταφέρει στον ιδιώτη στον οποίο καταλήγουν, μαζί με τα όποια κέρδη από την ανακύκλωση. Ευτυχώς φέτος ο Β. Γερολιόλιος απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό … αύξησης της ανακύκλωσής μας. Στον υπόλοιπο πλανήτη και στην Ευρώπη, ανακύκλωση νοείται όταν στην διαδικασία αυτή καταλήγει πάνω από το μισό των απορριμμάτων, με τον τρόπο που πρέπει και το κέρδος των πολιτών δεν είναι η προσωπική ευχαρίστηση και η ελάχιστη μείωση των ποσών που πληρώνουμε στον ιδιώτη που διαχειρίζεται την δική μας χωματερή…

Υπήρξαν στον απολογισμό “σκόρπια στοιχεία” που εμφανίστηκαν από τον χειρισμό σοβαρών θεμάτων, με κυριότερο ένα που καταγράφει τα ήθη και τα έθιμά μας, ως πολιτών: από τις σχετικές δηλώσεις για την ηλεκτροδότηση και την ευχέρεια …διόρθωσής τους -οπότε και των δημοτικών τελών- προέκυψε ότι υπάρχουν στο Δήμο μας 253.000τμ -253 στρέμματα- επιπλέον επιφάνεια στα ακίνητά μας η οποία ως τώρα ήταν κυριολεκτικά άφαντη και … ατελής. 253.000 τετραγωνικά μέτρα. 253 στρέμματα.

Η επέκταση του δικτύου άρδευσης επανήλθε και φέτος στον απολογισμό και ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι φέτος η επέκταση έφτασε σχεδόν τα έξι -6- χιλιόμετρα, τα οποία προστέθηκαν στις περσινές επεκτάσεις. Πως οι ανάγκες άρδευσης αυξάνονται και το δίκτυο επεκτείνεται, ενώ η επίσημη διαπίστωση της Περιφέρειας για την περιοχή της ΔΕ Δίου -και ο σχεδιασμός για το μέλλον- καταγράφει ότι ο πρωτογενής τομέας βαίνει μειούμενος; Μήπως πράγματι αρδεύουμε … κοτόπουλα; Μήπως η αύξηση των καλλιεργειών είναι … αρχικώς άδηλη;;; Πότε θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός που ο δήμαρχος ανακοίνωσε εν μέσω λειψυδρίας, για τον σχεδιασμό και έλεγχο των καλλιεργειών σε νέες εκτάσεις; Θα γίνει ή …ποιος ζει-ποιος πεθαίνει, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και την επόμενη ευκαιρία να εμφανιστεί μαχόμενος καθημερινά με το τέρας της λειψυδρίας;

Στις ερωτήσεις που προέκυψαν από το μέρος του απολογισμού για την άρδευση, … πότε ο δήμαρχος θα ανακοινώσει τι συνέβη ως τώρα και τι θα συμβεί με το “πυροτέχνημα” της πρώτης χρονιάς δημαρχίας για το ΣΔΙΤ στην άρδευση/ηλεκτροπαραγωγή από ιδιώτη; Αρκεί η υπενθύμιση της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας με τον Δήμο Κατερίνης; Πότε θα διαπιστωθεί η πλήρης έλλειψη ανάλογου ενδιαφέροντος;

Στην ύδρευση: γιατί στον απολογισμό εμφανίστηκαν πολλές εξαγγελίες, αλλά όχι αυτή για τις δύο γεωτρήσεις στο Λιτόχωρο;

Στα ερωτήματα που δημιούργησε ο δημαρχιακός απολογισμός υπάρχει και ένα που αφορά το κύριο πρόβλημά μας από τον Μάρτιο του 2020 ως σήμερα: πόσοι έκτακτοι υπάλληλοι απασχολήθηκαν στον Δήμο και τι ποσό εισέρρευσε συνολικά, λόγω πανδημίας; τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με τις σχολικές καθαρίστριες; Ποια η σχέση επιφάνειας/χρόνου και αριθμού καθαριστριών στον Δήμου Δίου-Ολύμπου; Είναι κοντά στον πανελλήνιο μέσο όρο (καθαρισμός 160τμ ανά ώρα);;;

Έργα και ημέρες (και πολλά λεφτά)

Αν και υπήρξαν πολλαπλές ευκαιρίες στον απολογισμό (αναφορές ανά ΔΕ, έργα και ευχαριστίες προς την Αντιπεριφέρεια, κτλ), στον απολογισμό δεν ακούστηκε κουβέντα για το έργο-σκάνδαλο της κατολίσθησης του Πλαταμώνα, αν και είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του (850.000 ευρώ με ΦΠΑ κτλ). Το σκάνδαλο υπήρχε στον προηγούμενο απολογισμό ως πρόθεση και μελέτη. Δεν ολοκληρώθηκε; Δεν αξίζει έργο 850.000 ευρώ την συμπερίληψη στον δημαρχιακό απολογισμό, αφού πολλά τέτοια της Περιφέρειας/Αντιπεριφέρειας πρωταγωνίστησαν στον απολογισμό; Αντιθέτως, αναφέρθηκε στο “δίδυμό” του της οδού Ορφέως… στον Αϊ Γιάννη, όπως είπε ο δήμαρχος. Ψάχνουμε συνεχώς και οδό Ορφέως στην περιοχή δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Και ενώ ξεκίνησε ως “Κατασκευή δρόμου στην περιοχή Τοπόλιανη, προϋπολογισμού 125.000(ευρώ)” στον πρώτο απολογισμό, αμέσως μετά το έργο μετατράπηκε σε βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών της οδού Ορφέως, στον Αϊ Γιάννη. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο δώρο της ΝΔκρατικής πιερικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον πολύ φίλο και μη εξαιρετέο Θανάση Μπίντα. Ο οποίος λαμβάνοντας το πρώτο μεγάλο δώρο (την ανύπαρκτη ανάπλαση του 1,2 εκατομμυρίων (ευρώ) δήλωσε ότι “πονάει” τον τόπο, περισσότερο από πολλούς αιρετούς. Βάστα, Θανάση… μπροσ’ τα κλέη, τι ‘ν’ ο πόνος;;;;

Επίσης, ο απολογισμός δημιούργησε και πολλά ερωτηματικά για την διάρκεια κάποιων …φαινομένων: πχ, πόσο διαρκεί και σε πόσους απολογισμούς θα εμφανιστούν τελικά η αλλαγή του οργανισμού των υπηρεσιών, η κινητικότητα, η ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας;

Ή την προέλευση άλλων: τα δύο βραβεία ιδιωτικής διοργάνωσης για τις επιδόσεις του Δήμου μας στην τουριστική προβολή του, δεν αφορούσαν κατηγορίες βραβείων που δημιουργήθηκαν φέτος για πρώτη φορά; μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων δεν είναι ο διαφημιστής -και πολιτευτής- που ανέλαβε το σχετικό έργο από τον Δήμο μας; δεν δήλωσε αμέσως μετά την βράβευση οι διαγωνισμοί και οι βραβεύσεις είναι θέμα Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων; Με αφορμή το βραβείο για την παρουσία του Δήμου μας και του Θεϊκού Προορισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έκανε κανείς τον κόπο να δει ως που φτάνει πραγματικά η επιτυχία μας αυτή και πόσοι μη δημότες και άσχετοι με την περιοχή, συμπεριλαμβάνονται στα μερικών χιλιάδων κλικ που πέτυχε η βραβευμένη παρουσία μας; τα 2-3 χιλιάδες κλικ ντόπιων και σχετικών με την περιοχή μας… είναι αρκετά για βραβείο …παρουσίας στα ΜΚΔ;;; Γιατί δεν υπήρχε συγκεκριμένος -με αριθμούς- απολογισμός των κονδυλίων για την τουριστική μας προβολή, αφού προβάλλεται και ως επιτυχής και βραβευμένη;

Τι άλλο ΔΕΝ ακούσαμε στον απολογισμό

Διανύοντας την τρίτη χρονιά της δημαρχίας του, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος δεν έχει καμία πρόθεση και κανένα σχέδιο να ωφεληθούν οι δημότες, στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, από τον αγωγό του φυσικού αερίου που διατρέχει τον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Ο νεωτερισμός των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων είναι απλώς “παραγγελιά” από την Αθήνα και την κυβέρνηση που φανερώνει ότι ο σχεδιασμός για τον Όλυμπο και γίνεται ήδη και θα είναι εντυπωσιακός, αλλά με ελάχιστα οικολογικά χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχός μας είναι ικανός να πάει και να ξαναπάει στην Αθήνα και -με την υποστήριξη της μόνιμης υποστηρίκτριάς του Σοφίας Μαυρίδου- να παρακαλέσουν για να αποκτήσουν μερικοί καταπατητές ασφάλτινο δρόμο που δεν θα σκονίζει την θερινή τους ευζωία, αλλά καμία ενέργεια δεν έκανε να φτάσει το αέριο στον Δήμο μας. Ούτε ανακοίνωσε ότι θα κάνει, στα δύο επόμενα χρόνια δημαρχίας. Διάδοχος του Δημόπουλου και εξίσου επιλογή της πραγματικής πιερικής ηγεσίας εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος υπερασπίζεται ακόμη καλύτερα και τα πάντα τα σχετικά με το πετρέλαιο που καίμε σε σπίτια και επιχειρήσεις για θέρμανση και όλες τις ανάγκες μας, ως και για να ζεσταίνουμε νερό για τους τουρίστες μας το καλοκαίρι. Και το να καίμε ξυλεία που ρυπαίνει εξίσου και εξαφανίζει πράσινο, απαραίτητο για τον αέρα και το νερό μας. Κι όλα αυτά, για τις τσέπες των λίγων που μαζί με τον δήμαρχο δεν βλέπουν τον αγωγό της φτηνότερης ενέργειας “μέσα στα πόδια μας”, 20 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Σε καμία ενότητα και με καμία αφορμή δεν ακούσαμε κάτι για τις παράνομες αποχετεύσεις στον Πλαταμώνα, ούτε καν ως αποτέλεσμα ενεργειών εντεταλμένων από τον εισαγγελέα και τι ενημέρωσε τελικά ο Δήμος τον εισαγγελέα, όπως η εισαγγελική εντολή καθόριζε.

Δεν ακούσαμε το παραμικρό για την πορεία της διένεξής μας με την Ευαγγελική Εκκλησία της Κατερίνης, για τα Ευαγγελικά της Λεπτοκαρυάς. Που δεν είναι συμβολική -σε κανένα επίπεδο- και καμία υφή ρατσιστικής διάκρισης και δίωξης δεν είχε ποτέ. Αντιθέτως, αφορά θέμα και με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο. Και αποτελεί και πραγματικό μέτρο των επιδόσεων πολλών: και αιρετών και πρώην αιρετών και της Νομικής μας Υπηρεσίας. Στην ουσία, ο απολογισμός αφορούσε αυστηρώς “υπηρεσιακά” και ασφαλή θέματα και κανένα που κάνει τζιζ. Κανένα.

Δεν ακούσαμε το παραμικρό για το μέγα πρόβλημα της πρωτεύουσας του Δήμου: το πρόβλημα της στάσης και της στάθμευσης, κοινώς του πάρκινγκ. Ή το πρόβλημα δεν υπάρχει ή η δημαρχία επιμένει να μην το καταγράφει και μάλιστα ως μέγα. Το πρόβλημα όμως υπάρχει, ακόμα και εκτός των περιόδων αιχμής, ακόμα και εκτός του κέντρου του Λιτοχώρου. Υπάρχει και λαμβάνει συνεχώς και εκρηκτικότερες διαστάσεις. Και καθορίζει τον τουριστικό χαρακτήρα της κωμόπολης, πολύ περισσότερο από την όποια προβολή και το όποιο βίντεο.

Απ΄ όσα ο ίδιος ο δήμαρχος εξέφρασε στον απολογισμό που θα μπορούσαν να είναι και εξαγγελίες για το μέλλον, κρατούμε ένα: περιέγραψε τέσσερις φορές -μία με επιλογή του και τρεις απαντώντας σε ερωτήσεις- ότι θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα συζήτησης, το θέμα των ακινήτων του Δήμου που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και τα θέματα που προκύπτουν από την εξέλιξη αυτή. Στην οποία θα συμμετέχουν και οι εμπλεκόμενοι στο θέμα. Λίγες μέρες αργότερα, η ειδική συνεδρίαση έγινε τακτική και το θέμα ένατο και τελευταίο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, με μόνο προσκεκλημένο τον σύλλογο “ΠΟΛΙΣ”. Τόσο καλά…

Πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μπορεί να εντοπίσει κανείς -αν το θέλει- στον απολογισμό της δεύτερης χρονιάς της δημαρχιακής θητείας. Κύρια, την πρόθεση να πνιγούμε σε στοιχεία και προθέσεις, πασπαλισμένα με μικρές επιτυχίες στο επίπεδο της καθημερινότητας. Για τις οποίες ο Βαγγέλης Γερολιόλιος είχε προειδοποιήσει στην αρχή της θητείας του, συμβουλεύοντας δημότες και παρατηρητές: δεν επιδιώκουμε και μη μας δώσετε συγχαρητήρια για τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώνουμε, ως ελάχιστα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Πρέπει να κάνουμε, να αποκτήσουμε Δήμο. Για τα μεγαλύτερα να μας δώσετε συγχαρητήρια. Μεγαλύτερα δεν βλέπουμε. Σχέδιο και όραμα και πολιτικές προθέσεις για τα σημερινά και τα μέλλοντα δεν βλέπουμε πουθενά και τα ελάχιστα επιστρατεύονται τώρα για να εισπραχθούν συγχαρητήρια. Στον αρχικό σχεδιασμό για να αποκτήσουμε Δήμο, προστέθηκαν τα της πανδημίας που σε -πρώτο επίπεδο- για τον Δήμο σήμαιναν αρκετά λεφτά και προσωπικό. Οι δε βοήθειες της κυβέρνησης για την επίλυση όσων απαραίτητων στο να αποκτήσουμε Δήμο ήταν πλούσιες. Όποτε και τα κομματικά ενεργούμενα της πιερικής Δημοσιογραφίας μιλούν ήδη για την πιθανότητα …βουλευτικών προθέσεων. Πολύ γρήγορα μετά τον απολογισμό, τα ενεργούμενα αυτά, έκαναν λόγο για θετικά πρόσημα και κυριαρχία. Ενώ δεν παρακολούθησαν καν τον απολογισμό ως το τέλος…

Σημαντικό μέρος του απολογισμού, πήρε τελικά και η επιλογή του δημάρχου να αποσείσει από πάνω του την κατηγορία του ολοκληρωτικού που έχει επιβάλλει ολοκληρωτισμό, ως τέτοιος. Επικαλέστηκε πολλά ο δήμαρχος. Όλα επίπλαστα. Ο ίδιος ο απολογισμός ήταν μια απόδειξη ολοκληρωτισμού. Αλλά υπάρχουν πάντα και οι αγαπημένοι του αριθμοί. Κι αυτοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα και -στην ουσία- ο δήμαρχός μας έχει ξεπεράσει και τον πρωθυπουργό ακόμα: σε ίδιο σχεδόν χρόνο θητείας ο Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δεκαπλάσιες περίπου συνεντεύξεις από τον Βαγγέλη Γερολιόλιο. Είναι ο δήμαρχός μας πιο απασχολημένος κι απ’ τον πρωθυπουργό ή με απαιτητικότερα καθήκοντα; Αλλά έχει ξεπεράσει και τον Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας στον Τύπο ακόμη λιγότερο και σε πλήρως ελεγχόμενες συνεντεύξεις, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Το κέρδος είναι τεράστιο: κάθε πρόβλημα και φθορά της εικόνας του μειώνεται στο ελάχιστο και με το άλλοθι των απολογισμών ή των σπάνιων συνεντεύξεων, ΟΛΑ τα κακώς κείμενα ρίχνονται στο βαθύ πηγάδι της λησμονιάς. Δείτε το παράδειγμα “Κατρίνα”, όταν ο δήμαρχος βρέθηκε να τρέχει από άσχετο μπλόγκερ σε φίλιο δημοσιογράφο να σβήσει τη φωτιά που είχε ανάψει με τα χεράκια του… Κατάλαβε ότι ούτε οι ελεγχόμενες εμφανίσεις λύνουν κάποιο πρόβλημα, όταν είναι εμφανές ότι επιλέγεις να δώσεις την ευκαιρία “δημοσιογραφικών” ερωτήσεων σε άσχετους και πρόθυμους να δεχθούνε τα πάντα. Και ναι. Ο δήμαρχός μας δεν έχει αντιπολίτευση, σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, ικανή να τον προβληματίσει στις επιλογές του. Δεν έχει αντιληφθεί όμως ότι αυτή η ολοκληρωτική πλειοψηφία των παρόντων και των απόντων ΚΑΙ σφραγίζει την συμπεριφορά του και -κυρίως- αποδεικνύει τα μεγάλα παιχνίδια που “παίζονται” κυριολεκτικά στην πλάτη μας και με τα δικά μας λεφτά. Αντιπολίτευσή του είναι αυτή η ελάχιστη των Κιάφα και Κουρίτα, η πραγματικότητα και οι ίδιες του οι πράξεις και οι παραλείψεις. Όχι όπως τις παρουσιάζει, αλλά οι πραγματικές. Και -στον τρίτο χρόνο του ήδη- η πραγματικότητα αποκαλύπτεται. Όλο και εντονότερα. Τον πήχη τον έθεσε ο ίδιος προεκλογικά με τα περί διαφάνειας, νοικοκυροσύνης, ισονομίας και άλλων παραπλανητικών και εύηχων, σε βαθμό… εκλογής.

Ο Βαγγέλης Γερολιόλιος δεν είναι γκουρού της επικοινωνίας. Όσα εξυπηρετούν τις ανάγκες του για έξωθεν καλή μαρτυρία έχει εντοπίσει ως μέθοδο και λύση και μ’ αυτά οχυρώνεται, έχοντας γύρω απ’ το οχύρωμα, ως ισχυρή φρουρά, πολλούς που τάχα δημοσιογραφούν. Που ποτέ δεν εντόπισαν κάτι αρνητικό. Που στον αγώνα τους να εμφανίζουν και κάτι θετικό, με δικά τους λόγια και δικό τους ρεπορτάζ, φωτογράφιζαν, το καλοκαίρι, βυτιοφόρα να συνδράμουν την άρδευση στην ΔΕ Δίου, έργο και δαπάνη που αναμένουμε να εμφανιστεί κάπου στα τεφτέρια του Δήμου και όχι στα άφαντα της ΔΕΑΔΟ. Από τέτοιους νοικοκυραίους, μάθαμε, ξέρουμε και “δεν θα πάρουμε”…

Είχαμε και έχουμε πολλά να θέσουμε ως ερωτήματα και προβληματισμό στον δήμαρχο. Καθημερινώς σχεδόν, προστίθενται περισσότερα. Δυστυχώς, ο μετά τον Δημόπουλο δήμαρχος αποφεύγει ακόμη περισσότερο τις συνεντεύξεις με την Ε τ Ο. Όλοι έχουμε το δικαίωμα των επιλογών και όλα κάποια στιγμή τελειώνουν.