“Θα πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες

ό,τι δεν έκαναν όλες οι κυβερνήσεις;;;"

το τέλος ταφής είναι εδώ και είναι παράλογο και όταν το λέει ο πλέον σχετικός με το θέμα, πρέπει να προβληματιστούμε – η χρονιά ξεκινά για την Ε τ Ο με μία πολύ χρήσιμη συνέντευξη δημάρχου

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Όταν ο δήμαρχος που κατάφερε να έχει ήδη στον Δήμο του ανακύκλωση στο 35% τουλάχιστον της δημιουργίας απορριμμάτων εκτιμά ότι στην μη δημιουργία απορριμμάτων είμαστε πιο πίσω κι από βορειοαφρικανικές χώρες, ξέρεις ότι έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Και έχουμε πράγματι. Ακόμη κι η Τουρκία μας έχει ξεπεράσει και σε αυτό…

Κι αν ως τώρα και αυτό το πρόβλημα ήταν, λίγο-πολύ, σαν την κλιματική κρίση ή την ρύπανση των θαλασσών (το αφήναμε δηλαδή να υπάρχει, παραδεχόμενοι απλώς την ζωτική σημασία του), τώρα έχουμε όλοι ένα λόγο να ανησυχούμε και να ψάχνουμε εναγωνίως λύση. Γιατί τώρα το τέλος ταφής είναι εδώ και σε λίγο θα το πληρώνουμε και αυτό. Για κάθε τόννο σκουπίδια που θάβουμε θα πληρώνουμε 20 ευρώ παραπάνω. Η κυβέρνηση “πέρασε” σχετικό νόμο, το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να υλοποιήσει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και πρόστιμα, ως κίνητρο για να θάβουμε λιγότερα σκουπίδια. Φέτος το πρόστιμο-κίνητρο (sic) θα είναι 20 ευρώ και το 2027 θα φτάσει τα 50 ευρώ, ανά τόννο απορριμάτων που θάβουμε. Οι δήμαρχοι προβληματίζονται κατά μόνας και σε επίπεδο ΚΕΔΕ, προτείνουν εναλλακτικές, ζητούν παράταση, αναζητούν λύσεις και κάνουν λόγο για ένα κράτος που δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου τα προηγούμενα χρόνια και έρχεται τώρα να ρίξει όλο το βάρος σ’ αυτούς που δεν βοήθησε να έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα σκουπίδια που θάβουν. Αυτό είναι και άποψη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Του Δήμου που ήδη παραλαμβάνει από την πηγή -το σπίτι- ανακυκλώσιμα υλικά, τα ζυγίζει επιτόπου, τα χρεώνει στον … παραγωγό τους κι αυτός εισπράττει το κέρδος. Σ’ όποια μορφή διαλέξει. Κι αυτό συμβαίνει ήδη στο 35% του όγκου των μέχρι πριν λίγο σκουπιδιών του Δήμου. Και επεκτείνεται.

Το πιθανότερο είναι ότι εμείς εδώ, οι δημότες του θεϊκού Δήμου Δίου-Ολύμπου δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανησυχούμε. Όπως από τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας Γερολιόλιου μας διαβεβαίωσε ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο Δήμος μας έγινε -σε λιγότερο από έναν χρόνο- πρότυπο ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα. Λίγο αργότερα, στον πρώτο του απολογισμό του, ο δήμαρχός μας ανακοίνωσε ένα φοβερό “Ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων 90%”, εννοώντας ότι από τα υλικά που συλλέγονται για ανακύκλωση, το 90% πράγματι μπορούν να δοθούν για ανακύκλωση. Και πιθανώς δεν είναι θέμα αντιδημάρχου αλλά αποτελεσματικής δημαρχίας συνολικά, οπότε και ο διάδοχος του κου Κουριάτη διατηρεί την -κορυφαία- θέση μας, πανελλαδικά… Θα αποδειχτεί και θα επιβεβαιωθεί και με το τέλος ταφής.

Δείτε την συνέντευξη με το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχο 3Β -όπως λένε την Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη-, γιατί αξίζει κάθε λεπτό συνέντευξης με έναν πραγματικά ικανό δήμαρχο.

Δείτε τι λέει και για τους ΦΟΔΣΑ.

Γιατί εκτιμά ότι θα περάσουμε πάλι κάτω από τον πήχη.

Για το πως όλοι οι άλλοι γύρω μας προχωρούν και κατακτούν στόχους και γιατί το κυριότερο για τους πραγματικά κορυφαίους είναι η ανακύκλωση/διαλογή στην πηγή/στα σπίτια.
Για την οποία ο δήμαρχος 3Α βεβαιώνει ότι μπορεί να συμβεί.

Πως ένας Δήμος της Αττικής, αστικός του συγκροτήματος της πρωτεύουσας και παραλιακός παράγει το πρώτο πιστοποιημένο από πανεπιστήμιο λίπασμα από κομποστοποίηση των οργανικών του απορριμμάτων. Η Βουλιαγμένη δηλαδή… παράγει λίπασμα για τη Θήβα και την Θεσσαλία και δεν λέει καν ότι αποτελεί ήδη πρότυπο ανακύκλωσης εν Ελλάδι…

Και θεωρείστε τον λίγο και δικό μας άνθρωπο γιατί -ως γιος στρατιωτικού- έχει ζήσει πολλά παιδικά του χρόνια στην περιοχή μας και μάλιστα … καλοκαίρι γι’ αυτόν σημαίνει -μεταξύ άλλων- και Λεπτοκαρυά, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που στα ΚΑΑΥ της έκανε τις διακοπές του, ως πιτσιρικάς.

Όσο για το τέλος ταφής, αυτό που επιδιώκει η ΕΕ και -πολύ περισσότερο η λογική και η ανάγκη της ανθρωπότητας να επιβιώσει- είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβουμε. Κι αυτό ο όγκος μειώνεται μόνο με την ανακύκλωση στην πηγή, την επανάχρηση και την χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών σε νέους τομείς και για την ικανοποίηση αναγκών μας με νέο, βιώσιμο και οικολογικό τρόπο.