Ιδού η πρώτη κοινοβουλευτική ερώτηση

για την φετινή ακαρπία των ακτινιδίων

ο Μπαραλιάκος πήγε στον υπουργό, η Μάνη στον ΕΛΓΑ και η Σκούφα έκανε ερώτηση για το αν θα στηριχτούν οι παραγωγοί από την επικείμενη σημαντική καταστροφή

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Μπ. Σκούφα:
«Απελπισμένοι οι παραγωγοί ακτινιδίου από τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω παγετού
σε Δίον, Λιτόχωρο και Πλάκα. Άμεση ανάγκη για καταγραφή και αποζημίωση»

 

Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

 

Τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες ακτινιδίων στην περιοχή του Δίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου Πιερίας, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 90%, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Πρόκειται για περιοχή που καλύπτει περισσότερα από 2.000 στρέμματα και σε πάρα πολλούς οπωρώνες ακτινιδιάς, όπως επισημαίνει η κα Σκούφα, παρατηρείται φέτος έκπτυξη βλαστοφόρων οφθαλμών χωρίς την ύπαρξη μπουμπουκιών, που σημαίνει μείωση της καρποφορίας. Η οικονομική ζημία για την περιοχή αναμένεται να είναι τεράστια, καθώς τα ακτινίδια αποτελούν τον κύριο οικονομικό πυλώνα της περιοχής.

Οι καταστροφικές συνέπειες του παγετού τον Μάρτιο

Όπως υπογραμμίζει στην Ερώτηση η Βουλεύτρια Πιερίας, ο χειμώνας που πέρασε είχε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς ακραία φαινόμενα ψύχους, αλλά και χωρίς περιόδους ηλιοφάνειας με υψηλές θερμοκρασίες. Η περίοδος λήθαργου των δέντρων τον περασμένο χειμώνα χαρακτηρίζεται ως η ιδανική για να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών στα ακτινίδια, δηλαδή να γίνει ένας οφθαλμός καρποφόρος. Όμως, λόγω των φετινών όψιμων παγετών, σύμφωνα με τις καταγραφές των πέντε μετεωρολογικών σταθμών που ο τοπικός συνεταιρισμός έχει εγκαταστήσει στην περιοχή, που συνέβησαν στο στάδιο την έκπτυξης των οφθαλμών προκλήθηκε ζημιά στα καρποφόρα όργανα του οφθαλμού. Συγκεκριμένα, τα δέντρα κινητοποίησαν χυμούς μετά από την άνοδο της θερμοκρασίας του φετινού Μαρτίου, αλλά μετά τις 20 Μαρτίου συνέβη παγετός για 4-5 ώρες με αποτέλεσμα την ως άνω καταστροφή της καρποφορίας. Συγκριτικά με τις αρχές της προηγουμένης δεκαετίας και λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μετατόπιση της διακοπής του χειμερινού λήθαργου των οπωροφόρων όλο και νωρίτερα.

Ολοκληρωτική καταστροφή το Μάϊο – Απελπισμένοι αγρότες

Σα να μην έφθαναν οι παραπάνω καταστροφές, τα ξημερώματα της 20.05.2022, ολοκληρώθηκε η καταστροφή στους ακτινιδεώνες του Λιτοχώρου Πιερίας και κυρίως στην περιοχή Πλάκα Λιτοχώρου, του Δήμου Δίου-Ολύμπου από βροχή και χαλάζι. Ό,τι ανθοφορία επιβίωσε από τον μήνα Μάρτιο, καταστράφηκε στα τέλη Μαΐου και οι αγρότες της περιοχής είναι δικαιολογημένα απελπισμένοι.

Οι παραγωγοί χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας

Όπως αναφέρει η κα Σκούφα, η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε και αφορά την ανάθεση στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων της υλοποίησης ενός ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που περιλαμβάνει μέτρα υπέρ παραγωγών διαφόρων καλλιεργειών Περιφερειακών Ενοτήτων, μεταξύ των οποίων και η Πιερία, που παρουσίασαν μείωση παραγωγής, το 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, είναι απόδειξη της αναγκαιότητας η οργανωμένη πολιτεία να παρεμβαίνει όπου οι επαγγελματίες χρειάζονται τη βοήθειά της, προκειμένου να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφής της παραγωγής ακτινιδίου, αποτελεί το ταιριαστό εργαλείο στήριξης των καλλιεργητών της Πιερίας, των οποίων η παραγωγή σχεδόν μηδενίσθηκε κατά τους μήνες Μάρτιο-Μάιο2022.

Άμεση ανάγκη για καταγραφή και αποζημίωση

Η Βουλεύτρια Πιερίας, ζητά ενημέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν γνωρίζουν τις πρόσφατες καταστροφές των ακτινιδεώνων της Πιερίας, εάν γίνεται ή θα γίνει καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες καλλιεργητές. Ακόμη, εάν στο πλαίσιο της ΚΥΑ που αφορά καταστροφές από παγετώνες το 2021, μπορεί να εκδοθεί μια αντίστοιχη που θα περιλαμβάνει τις ζημίες που περιγράφονται στη συγκεκριμένη Ερώτηση, εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν οι καλλιεργητικές ζημίες στο προανθικό στάδιο στις αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ και φυσικά πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους η τόσο αναγκαία κι απαραίτητη αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις για καταστροφές σε καλλιέργειες που οφείλονται στην κλιματική κρίση–αλλαγή.