Όλα καλά; Είμαστε έτοιμοι;

το καλοκαίρι θα 'χει πυρκαγιές

ο Όλυμπος δεν πρέπει να καεί, αν εννοούμε όσα λέμε

 

 

 

 

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Πιερία είναι σήμερα και αύριο μέσου επιπέδου και όχι πολύ υψηλός, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κάποιες στιγμές στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού θα είναι σίγουρα και υψηλός και πολύ υψηλός. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο; Να μειώσουμε τις συνθήκες που επιτρέπουν την εκδήλωση πυρκαγιάς ή και να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά όταν -δυστυχώς- έχει εκδηλωθεί; Είμαστε το ίδιο προετοιμασμένοι στον Όλυμπο και τα Πιέρια;

Σήμερα, στην Αθήνα, ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, υποδέχτηκε συμβολικά την δύναμη των πρώτων 200 πυροσβεστών από ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελλάδας να ενισχύσουν την αντιπυρική προσπάθεια, προληπτικά και κυριολεκτικά, αυτό το καλοκαίρι. Τμήμα των εθελοντών αυτών προεγκαταστάθηκαν στην Λάρισα, σε ανάλογη τελετή που οργάνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Δεν έχει ανάγκη προστασίας ο Όλυμπος ή καλύπτονται από τις εγχώριες δυνάμεις; Δεν θα ήταν σημαντικό ο σχεδιασμός αυτός να περιελάμβανε και τον Όλυμπο, αν όχι να περιελάμβανε το κύριο μέρος αυτής της ενέργειας, ως το πλέον διάσημο βουνό στον πλανήτη και ταυτόχρονα αυτό με τις λιγότερες αντιπυρικές ζώνες; Θα ενισχυθεί η προστασία του με τους Ευρωπαίους εθελοντές το καλοκαίρι του 2022 ή και σ’ αυτό τον τομέα θα προσευχόμαστε να μην συμβεί κάποιο μεγάλο κακό και να αρκούν οι μειωμένες δυνάμεις της ΕΟΔνΠ;;;

Η επικοινωνιακής και μόνο υφής απόφαση της απαγόρευσης εισόδου στους εθνικούς δρυμούς πέρυσι, απέδειξε -με την εφαρμογή της- ένα βέβαιο: δεν υπήρχε τρόπος να υλοποιηθεί και “σώθηκε” μόνο από την προσφορά των εθελοντών που ανέλαβαν να φυλάνε κόμβους και να απαγορεύουν την είσοδο, αφού Αστυνομία και Πυροσβεστική ήταν και είναι ανεπαρκείς σε προσωπικό που θα υλοποιούσε ανάλογο μέτρο. Στον έναν χρόνο που μεσολάβησε … βελτιώθηκε η προετοιμασία και η προπαρασκευή; Ο Φορέας/Μονάδα ΟΦΥΠΕΚΑ/όπως θες πες το ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε από πέρυσι ως τώρα; Παλιά, στελέχωνε το φυλάκιο στην κεντρική οδική πρόσβαση προς τον Όλυμπο/Πριόνια. Τι ισχύει σήμερα; Περιπολίες κάνουν το Δασαρχείο και η Πυροσβεστική. Είναι όσες πρέπει; Πρόσφατα έγινε και άσκηση -πολυκλαδική μάλιστα- ετοιμότητας και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια. Εντοπίστηκαν προβλήματα και κενά; Δόθηκαν λύσεις; Να κοιμόμαστε ήσυχοι; Αρκούν οι καταγεγραμμένοι εθελοντές και οι ένστολες υπηρεσίες ή θα έπρεπε και οι πολίτες να έχουν ήδη οργανωθεί με ευθύνη και εποπτεία του κρατικού μηχανισμού; Ακόμη και στο επίπεδο της ενημέρωσης των μαζών… μέσα στον “ωκεανό” διαφήμισης της κάθε φωτογραφικής ευκαιρίας σε όλων των ειδών τα πανηγυράκια των αιρετών,… δεν βρέθηκε χώρος να δοθεί και στην ενημέρωση αυτή;;; Εκτός κι αν όλα είναι σε τέλεια κατάσταση…

Ναι, είναι δύσβατο βουνό ο Όλυμπος και δεν βολεύει στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Μετά τόσα χρόνια χωρίς, δεν θα έπρεπε ήδη όμως, έστω και με δυσκολίες, να έχει κι αυτός αντιπυρικές ζώνες;
Τόσα έργα υπερτιμολογούνται από το Δήμοσιο… δεν μπορεί να γίνει μια μελέτη και γι’ αυτό; Και άμεσα να υλοποιηθεί; Κάνει το Επιμελητήριο μελέτη για την ανάπτυξή του -αν και μη εμπλεκόμενο σε θέματα τουρισμού- και δεν έχει γίνει ακόμη και σήμερα το ένα, το πρώτο βήμα για το κυριότερο της αντιπυρικής προστασίας; Γιατί; Δεν λογικευτήκαμε από τις τόσες καταστροφές; Είναι λαμπροτερο πεδίο δόξης για τους κοινοβουλευτικούς μας τα τηλεφωνήματα και τα αυτο-συγχαρητήρια, από την ομόθυμη θωράκιση του αντικειμένου και κύριου asset του μόνου οράματός τους και πρότασης;;;

Τα κενά διαπιστώνονται από τους αρμόδιους και τον πληθυσμό, αν -δυστυχώς- συμβεί το κακό.
Τα κενά αυτά δεν μπορούν να είναι, για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται, άλλοθι και λόγος αδράνειας. Η κλιματική κρίση θεριεύει, ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος, λόγοι να ανησυχούμε υπάρχουν. Ας είμαστε σε ετοιμότητα. Θα προστατεύσουμε, όχι τα τελευταία μας “ασημικά”, αλλά πόρους ζωής και επιβίωσης.

Να μην καούμε.

Να μην καούν τα βουνά μας.

Όλες οι βοήθειες είναι απαραίτητες.
Και -πχ- 60 λεπτά μιας βάρδιας, η προσφορά ενός οχήματος, η μεταφορά νερού και εργαλείων για να πολεμήσουν το κακό οι ειδικοί αν ζητηθεί κι ό,τι άλλο είναι όλα κρίσιμα.
Η πιθανή νωθρότητα των αρμοδίων και η εμμονή τους στο “όλα είναι τέλεια” μην σας κοιμίζει.
Δεν “χαλούν την ζαχαρένια μας” για να μην “χαλάσουν την ζαχαρένια τους”.

Αν άλλο δεν σας πείθει, … θυμηθείτε την Εύβοια.
Και φανταστείτε τον Όλυμπο και τα Πιέρια χωρίς τα δάση τους. Μαύρα και καμένα.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                           2-7-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεκαέξι Βούλγαροι Πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα στη Λάρισα

για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Δεκαέξι Βούλγαροι Πυροσβέστες με οχήματα και εξοπλισμό φιλοξενούνται από σήμερα στη Λάρισα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project). Την αποστολή της Βουλγαρίας η οποία αποτελείται από δεκαέξι Πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα υποδέχτηκαν σήμερα στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας στη ΒΙ.ΠΕ. ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μαζί με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας, Βασίλη Πινακά και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Βασίλη Καραλή. Η ομάδα των Βούλγαρων Πυροσβεστών αποτελεί μέρος των 200 συνολικά  Ευρωπαίων Πυροσβεστών από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία που θα βρίσκονται για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στη χώρα μας, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Οι αποστολές θα εδρεύουν σε τρία σημεία, σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

«Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών 200 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη χώρα μας. Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στη Λάρισα δεκαέξι Βούλγαρους Πυροσβέστες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τους Έλληνες Πυροσβέστες θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τον Αύγουστο του ’21 σε ειδική Σύσκεψη στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) με τη συμμετοχή του  Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič είχα θέσει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Είχα επισημάνει ιδιαιτέρως την άμεση ανάγκη  ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυροσβεστικού στόλου στο πλαίσιο του συστήματος rescEU προκειμένου να μπορεί να συνδράμει με περισσότερα μέσα στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών σε κράτη της Ε.Ε που το έχουν ανάγκη. Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνει πράξη την πρόταση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη καθώς η προεγκατάσταση και η αλληλοβοήθεια είναι σημαντική για την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων πυρκαγιών. Ευχαριστώ το Πυροσβεστικό Σώμα για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Θεσσαλία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται μόνιμα. Το φαινόμενο της  ξηρής καταιγίδας που προκαλεί πολλούς κεραυνούς που δεν συνοδεύονται από βροχή με αποτέλεσμα να προκαλούνται πυρκαγιές. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις να μην τοποθετούν επικίνδυνα υλικά στο προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων τους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Είναι το τελευταίο καλοκαίρι πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και δεν πρέπει να δίνουμε δικλείδες ασφαλείας σε ανθρώπους που θέλουν να προκαλέσουν ζημιές. Σε μέρες υψηλού κινδύνου, με αυξημένες θερμοκρασίες και ανέμους,  να μην γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και όλοι μαζί οφείλουμε να το προστατεύουμε» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Το πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project)

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Επιπλέον μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα για πιο άμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πυρκαγιών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων. Η προετοιμασία των ευρωπαίων πυροσβεστών ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα καθώς 9 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας συμμετείχαν σε δια ζώσης εκπαίδευση που ανέλαβαν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ 4 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Γερμανίας της Νορβηγίας παρακολούθησαν την εκπαίδευση διαδικτυακά. Οι επικεφαλής των αποστολών ενημερώθηκαν για το σύστημα οργάνωσης και ανταπόκρισης του Πυροσβεστικού Σώματος στις δασικές πυρκαγιές με σκοπό την εξοικείωσή τους και την προσαρμογή τους στο ελληνικό πυροσβεστικό περιβάλλον, ενώ επισκέφθηκαν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ) του Πυροσβεστικού Σώματος.