Στόχος: η οριστική κατάργηση

της δημόσιας δωρεάν Υγείας

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ !

 

 

 

 

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ !

 

Στόχος: η οριστική κατάργηση της δημόσιας δωρεάν Υγείας.

Για να πετύχουν τον στόχο τους αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα (προβλήματα όπως, ελλείψεις σε γιατρούς, πετσοκομμένους μισθούς, φοροληστεία ιδίως στην αμοιβή για τις εφημερίες, κλπ.) που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αναφερόμαστε σε όλες τις κυβερνήσεις, τη σημερινή (ΝΔ) και στις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ–ΣΥΡΙΖΑ-κλπ).

Ας δούμε μερικά από τα επιχειρήματά τους:

1) Λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών, αφού οι ασθενείς δε θα πληρώνουν. Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ψέμα ! Ποιος δεν πληρώνει όταν προσέρχεται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή σε μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας με διαγνωστικά μέσα;

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει; Ξεχνάνε ότι ο κύριος χρηματοδότης του ΕΟΠΥΥ είναι ο εργαζόμενος και άρα αυτός που πληρώνει είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος .

2) Λένε ότι δεν είναι πρέπον να υπάρχουν γιατροί (πχ παθολόγοι, παιδίατροι, κλπ) στην πόλη που δουλεύουν ιδιωτικά και να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο.

Πολλές φορές ρωτήθηκαν από την ΔΗΠΑΚ, στελέχη στην Υγεία, στελέχη τοποθετημένα από την κυβέρνηση, ότι παλαιότερα, γιατροί δε μπορούσαν να μπούνε στο ΕΣΥ γιατί ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος (πολλοί οι υποψήφιοι για το ΕΣΥ). Τώρα λένε δεν βάζουν υποψηφιότητα οι γιατροί, για αυτές τις θέσεις. Μελετήθηκε από κανέναν υπεύθυνο το φαινόμενο αυτό ώστε να απαντηθεί γιατί συμβαίνει; για να βρεθεί κάποια λύση;

Το ερώτημα δεν απαντήθηκε παρόλο που ξέρουν την απάντηση. Αυτές οι κυβερνήσεις διαχρονικά έκαναν ένα άθλιο σύστημα εργασιακών συνθηκών που δε θέλουν να το διορθώσουν. Οι γιατροί στο Δημόσιο εργάζονται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, τους επιβάλουν να ασχολούνται με την οικονομία και όχι με τους αρρώστους, δεν εξελίσσονται επιστημονικά, δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις. Έτσι μερικές φορές παίζουν τη ζωή των ασθενών κορόνα-γράμματα.

Γιατροί στα πρόθυρα συνταξιοδότησης και γιατροί που δεν έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία αναλαμβάνουν (ιδίως στις εφημερίες) και χωρίς τη βοήθεια από το σύνολο της Υγειονομικής Μονάδας, να λειτουργούν ολόκληρη κλινική, που έχει πολύ περισσότερους ασθενείς, από ότι μπορεί να έχει, (και μάλιστα, δεν προβλέπεται η δημιουργία δεύτερης κλινικής).

Με τέτοιες συνθήκες, η εμπειρία από τους παλιότερους στους νεώτερους δεν μεταλαμπαδεύεται σωστά.

Έτσι είναι λογικό, να είναι τελευταία, η επιλογή του γιατρού να δουλέψει στο Δημόσιο.

3) Λένε: γιατί να μη δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να εργαστούν στο Δημόσιο και να αυξήσουν το εισόδημά τους;

Δηλαδή το αν καλυφθούν ή όχι οι ελλείψεις σε γιατρούς στο Δημόσιο, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά των ιδιωτών γιατρών που θα έχουν ως γνώμονα την αύξηση του εισοδήματός των.

Και αν δεν το επιλέξουν τι θα συμβεί; Τα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς γιατρούς;

4) Ψέμα: Προκηρύσσονται θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά δεν τις επιλέγουν οι γιατροί !

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν προκηρύσσονται. Στην Κοζάνη με 4 κενές θέσεις στην Παιδιατρική, δεν προκηρύσσονται. Στην Κατερίνη στην Παθολογική που νοσηλεύει πολύ περισσότερους ασθενείς από ότι είναι προγραμματισμένη, που χρειάζεται και 2η Πθολογική, που έχει 5 κενές θέσεις για παθολόγους, προκηρύσσεται 1 ή καμία.

Αλλού συμβαίνουν παρόμοια.

Για την μερική απασχόληση των γιατρών: Οι γιατροί θα εργάζονται κάποιες μέρες τη βδομάδα στα νοσοκομεία, τις υπόλοιπες ημέρες τι θα γίνεται; Ο γιατρός που ξεκίνησε την διερεύνηση, για τη διάγνωση, θα σταματήσει αφού είναι “part time”, για τις επόμενες ημέρες, ο επόμενος θα ξανασχεδιάσει την διερεύνηση ;

Και αυτό είναι καλό για τον ασθενή;

Πως μπορεί ένας γιατρός που δουλεύει στην κλινική και εφημερεύει (οι ώρες είναι ατέλειωτες) , να κάνει ταυτόχρονα και δουλειές εκτός νοσοκομείου;

Η λύση δεν είναι στους γιατρούς με μερική απασχόληση, αλλά είναι α) στα ανθρώπινα ωράρια, β) στις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, γ) στις αυξήσεις μισθών, δ) στην κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 03-11-2022

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»