Δύο κείμενα και πολλά αντεπιχειρήματα

για το νεκραναστημένο ΒΙΟΠΑ (μας)

και την συμφωνία που υπογράφεται αύριο – σιγή Γερολιόλιου-Δημόπουλου-Φαρμάκη-κτλ, αλλά και άλλων

 

 

 

 

 

Την επομένη της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μας κι ενώ η οικουμενική συνδιοίκηση Γερολιόλιου-Δημόπουλου-Φαρμάκη-κτλ είχαν ήδη δώσει στον εαυτό τους το “πράσινο φως” για να καταρτίσουν με την ΕΤΒΑ την συμφωνία συνεργασίας που θα υπογράψουν αύριο, αίσθηση και εντύπωση προκάλεσε κείμενο παρεπιδημούντα που ασκούσε κριτική κατά των επιλογών της οικουμενικής διοίκησης.

Το κείμενο στο Fb ανήκει στο προφίλ “Dion-Οlympos Al-managed Democracy in the 21st century – @DOThinkTank, Social service”, ηλεκτρονικό βήμα πανεπιστημιακού και ειδικευμένου μάνατζερ (ανασυγκρότηση επιχειρήσεων) με θητεία στο εξωτερικό και έργο που συμπεριλαμβάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Μετα-Τράπεζες. Ο -σχεδόν- συνδημότης μας επικεντρώνει την κριτική του στα οικονομικά χαρακτηριστικά της πρότασης που παρέλαβε ο Δήμος και η διοίκησή του από τον ειδικό σύμβουλο που προσέλαβε ειδικά για τον σκοπό αυτό και -με φανερή την τεχνογνωσία- αποδεικνύει ότι πολλά επιχειρήματα ΚΑΙ τοποθετήσεις που φιλοξενήθηκαν στην συνεδρίαση της, αλλά κυρίως ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε -και μάλιστα από συνδιοικούντες- κινείται στα όρια της ασχετοσύνης, αν όχι της αφελούς γελοιότητας…

Αύριο, ένα πτώμα κι ένα φάντασμα, μια πρόθεση του Δήμου-πρόγονου του σημερινού, ξαφνικά και με πλήρες fast track λίγων μηνών, με το -όποιο- βάρος της ΕΤΒΑ, την βοήθεια του …Ταμείου Ανάκαμψης και την ανεξέλεγκτη συνδιοίκηση συμπολίτευσης και συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, ανασταίνεται και “στήνεται” στον οδικό άξονα Δίον-Λιτόχωρο (Όλυμπος). Ο κύριος υπεύθυνος αυτής της παράξενα ταχείας αποστολής δεν απάντησε το παραμικρό στα δύο αυτά κείμενα, ενώ καμία ενημέρωση δεν υπήρξε, όχι μόνο προς τους δημότες, αλλά ΚΑΙ τους δημοτικούς συμβούλους. ΑΝ υπάρξει γραπτή ενημέρωση για ένα τόσο ζωτικό σε όλα τα επίπεδα θέμα, θα δοθεί αύριο το πρωί και αύριο το απόγευμα.. θα ‘χουν όλα τελειώσει.

Και πιθανώς… το προλεταριάτο των χιλιάδων εργαζόμενων στο ΒΙΟΠΑ (κατά Στέργιο Φαρμάκη) θα εργάζεται εκεί και θα φορά, όχι πλαστικά κράνη ασφάλειας στην εργασία, αλλά πλήρως πολεμικά… κάθε που τα διπλανά πεδία βολής θα είναι ενεργά…

Με το καλό. Και … ταχιά τον κλαίν΄ .-

 

Περί ανάπτυξης ο λόγος (ΙΙ)
Εκπλήσσομαι καθημερινά με τον περιορισμένο εύρος σκέψης αυτών που επελέγησαν για να διασφαλίσουν την πρόοδο του τόπου και την παντελή απουσία επιχειρηματικού πνεύματος. Ο λόγος περί ΒΙΟΠΑ και η μελέτη σκοπιμότητας της ΕΤΒΑ.
Μου ζητήθηκε από συνειδητοποιημένους κατοίκους να εξετάσω σαν ειδικός την μελέτη που υπέβαλε στον Δήμο πριν την επικείμενη ψήφισή του. Άκουσα τις βιντεοσκοπημένες ανταλλαγές απόψεων και μελέτησα την πρόταση της ΕΤΒΑ. Ειλικρινά δεν ξέρω από που να αρχίσω αναλύοντας για τα προφανή (σκόπιμα ; ) «λάθη» της μελέτης και θα παραμείνω στα προφανή.
• Οι δυνητικοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου είναι ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ και όχι τρείς κύριε Δήμαρχε! Το οικονομικό οικοσύστημα του Δήμου είναι τεράστιο, όσο και ο αριθμός των πιθανών μεθόδων χρηματοδότησης. Η ΕΤΒΑ ΔΕΝ είναι η μόνη που ξέρει να διαχειρίζεται Βιοτεχνικά Πάρκα.
• Η ανάλυση των οικονομικών μεγεθών στη μελέτη είναι αστεία για να μην την χαρακτηρίσω δόλια, και επειδή γνωρίζω προσωπικά το γραφείο των συμβούλων του Δήμου, απορώ πως τους διέφυγαν τα προφανή. Μιλάνε για μελλοντικά έξοδα και «έσοδα» σαν να μην υπάρχει πληθωρισμός! Είναι προφανές ότι ο συντάξας την μελέτη, είτε δεν έχει ιδέα από οικονομικά, είτε του ζητήθηκε να καλύψει την δεδομένη αποτυχία του εγχειρήματος, για άλλους λόγους. Για του λόγου το αληθές η παρούσα αξία ενός μελλοντικού εσόδου £ 406,000 μετά από 25 έτη με πληθωρισμό 3% είναι 193.910 ! Η δε πιθανότητα πραγματοποίησης του εσόδου είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ του 3% !
• Η ΕΤΒΑ δεν υπέβαλε το δικό της επιχειρηματικό σχέδιο για το ΒΙΟΠΑ κρύβοντας τα πραγματικά έσοδα για την Τράπεζα που ανήκει από την διαχείριση του χώρου και φυσικά αποφεύγοντας έτσι να τα μοιραστεί με τον Δήμο.
,
• Δεν υπάρχουν στην μελέτη ούτε πρόβλεψη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά ούτε εναλλακτικό σχέδιο. Η SWOT ανάλυσης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει μια RISK ανάλυση και τον σχεδιασμό εναλλακτικών λύσεων
• Η «αμοιβή» του Δήμου για την παραχώρηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου είναι ληστρική. Το 20% των εσόδων που αναφέρθηκε σαν «εναλλακτική» πρόταση είναι σταγόνα στον ωκεανό την αποδόσεων για τον Δήμο ενός τέτοιου έργου. Διεθνείς πρακτικές αποφέρουν στους Δήμους αμοιβές βάσει του συνολικού τζίρου των εγκατεστημένων μονάδων!
• Μιλώντας για βιωσιμότητα, που ακριβώς αναφέρονται στην έκθεση οι προβλεπόμενες εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, δεδομένου του μακροχρόνιου ορίζοντα του έργου;
• Η εταιρική μορφή που προτείνεται είναι επιεικώς αναχρονιστική, αν όχι δόλια. Εάν ο Δήμος ήταν επιχειρηματίας, η ΕΤΒΑ για την χρηματοδότηση του έργου σαν επενδυτής θα εδικαιούτο 15% κατά μέγιστο. Τα δε έσοδα του σχήματος, επ’ ουδενί λόγο θα βασίζονταν σε ετήσια μισθώματα. Αναρωτιέμαι πόσοι συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε στον 21 αιώνα.
Του λόγου το αληθές (περί ΒΟΙΠΑ, μέρος 2ο)
Αναφέρθηκα εχθές στις πολλαπλές δυνατότητες χρηματοδότησης του ΒΟΙΠΑ, την δυνατότητα του Δήμου να κρατήσει την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του νέου σχήματος και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται στον 21ο αιώνα σε παρόμοια σχήματα.
Θέλω να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά οικονομικά στοιχεία με την ελπίδα ότι ο παρών Δήμαρχος θα συνειδητοποιήσει το βαθμό εσκεμμένης παραπληροφόρησης που δέχθηκε από την ΕΤΒΑ, μια και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι οικονομικοί αναλυτές της έχουν άγνοια του γεγονότος.
Το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι να «βρει» 6,141,000 (μια και τα υπόλοιπα είναι επιδότηση) έχοντας στην διάθεση σου ένα ακίνητο με:
• παρούσας αξία γης 5,000,000 ευρώ
• παρούσα υπεραξία λόγω όρων δόμησης, υφιστάμενης νομοθεσίας χρηματοδοτήσεων για εταιρίες με πρόθεση εγκατάστασης της τάξεως 600,000Χ750Χ20%= 90,000,000,
• υπεραξίας για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν λόγω του υφιστάμενου πληθυσμιακού οικοσυστήματος (συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και επισκεπτών) της τάξεως των 1,000,000Χ72= 72,000,000 και εκπεφρασμένο σε σημερινή αξία 34,400,000
• υπεραξίας από την δυνατότητα παραγωγή ηλιακής ενέργειας της τάξεως των 32,000Χ688/4.06= 5,423,000
• υπεραξία της γης μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής 30,000Χ710=21,300,00 και εκπεφρασμένη σε σημερινές αξίες = 10,200,000.
Με απλά λόγια, εάν εσείς είχατε μια περιουσία με παρούσα χρηματιστηριακή αξία 145,000,000… τι ποσοστό θα δίνατε σε κάποιον που θα έβαζε 6,141,000 συν την τεχνογνωσία του;
Εγώ προσωπικά όχι μεγαλύτερο από 8%. Εσείς;