Δήμος και κόμματα(2),

κόμματα και Δήμος

πηγαίνοντας προς τις εκλογές

Ο τοπικός και πιερικός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα αυτοδιοικητικά του τόπου μας και πριν τις εθνικές εκλογές -και υπό εκείνες τις συνθήκες- και μετά την πρόσφατη ήττα και την τρικυμία για την εκλογή αρχηγού του που συνεχίζεται και μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Το παράξενο φαινόμενο, κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση να μην έχει πρόταση για την αυτοδιοίκηση ή να έχει και… να μην την αποκαλύπτει, σίγουρα στοίχισε και στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Εξίσου ύποπτη είναι και η στάση του τοπικού ΠΑΣΟΚ που επίσης δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να δημιουργήσει δημοτική παράταξη για τον Δήμο μας, αφήνοντας ορθάνοιχτο τον δρόμο μόνο για … ατομικές επιλογές. Ενώ ο Γερολιόλιος πρώτα και έπειτα ο Κιάφας και ο διάττων Γουλάρας είχαν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ακούσαμε το παραμικρό για πάρα πολλούς μήνες. Ακόμη και σήμερα, η μόνο διασύνδεση του τόπου μας με τις εκλογές της 8ης.10.2023 και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποψηφιότητα του Άρη Ρεμπατσιού με τον συνδυασμό του Γιάννη Μυλόπουλου. Μόνιμο off the record άλλοθι για την σιωπή, την απουσία και το κενό: η έλλειψη τοπικού ηγέτη/υποψήφιου δημάρχου.

Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τοπικά και πανελλαδικά, πάσχει από έλλειψη στελεχών. Αλλά η δικαιολογία ότι τέτοιο πρόσωπο δεν υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια του Δήμου μας και δεν μπορεί να γίνει πιστευτή και ενισχύει τα σενάρια ότι υπήρξε συναλλαγή κάτω απ’ το τραπέζι που “γεφύρωνε” τις εθνικές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά αυτά είναι ήδη παρελθόν, με το παρόν να παραμένει ίδια στενάχωρο και αναποτελεσματικό. Και φυσικά, είναι πολύ αργά για οτιδήποτε.

Αντιθέτως, δεν είναι καθόλου αργά για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δημοσιοποιήσει την απόφαση της νομαρχιακής/τοπικής του -που για κάποιο λόγο παραμένει άγνωστη- και να ασχοληθεί στο προσκήνιο και όχι εν κρυπτώ, με ένα σοβαρό πρόβλημα που ως τώρα παραβλέπει και πάλι ύποπτα: την δράση του Στέργιου Φαρμάκη.

Ακόμη και μετά την συνέντευξη Φαρμάκη στην Ε τ Ο, στην οποία δήλωσε την βεβαιότητα ότι θα στηριχτεί από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει πια καμία σχέση με το κόμμα, η τοπική οργάνωση δεν αντέδρασε. Η απόφαση της νομαρχιακής που έγινε δεκτή από την τοπική και δημοσιεύει σήμερα η Ε τ Ο, αφορά τους όρους και τις συνθήκες που θα μπορούσαν -στο παρελθόν- να οδηγήσουν στην όποια συνεργασία με άλλη παράταξη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ασχολείται με την συνεργασία ή την όποια στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων και το τι πρέπει να προσέξουν τα μέλη του κόμματος. Δεν γνωρίζει η τοπική -έστω- ότι ο Στέργιος Φαρμάκης και δήλωσε όσα δήλωσε στην συνέντευξή του και πολιορκεί τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επίμονα και μαζικά, επιδιώκοντας να “ψαρέψει σε θολά νερά”;;; Αν γνωρίζει… η σιωπή της σημαίνει αποδοχή της πολιορκίας; Έστω και στα πλαίσια μιας εξίσου απαράδεκτης συναλλαγής (που και πάλι δεν θα έχει κανένα κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τοπικά, στην Πιερία και κεντρικά)…

 

Η απόφαση της νομαρχιακής

Εισήγηση-απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας
προς τις Οργανώσεις Μελών του Δήμου Δίου Ολύμπου
που έγινε δεκτή από αυτές

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ:

1. Ετήσια λογοδοσία και απολογισμός της διοίκησης σε ανοιχτή διαδικασία με συμμετοχή των δημοτών.

2. Ισορροπία στην προώθηση της ανάπτυξης ανάμεσα στην αγροτική παραγωγή και το τουριστικό προϊόν.

3. Δίκαιη οικιστική ανάπτυξη για όλες τις κοινότητες του Δήμου.

4. Προσλήψεις στον Δήμο με εφαρμογή κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

5. Πάταξη της πελατειακής σχέσης Δήμου – Δημοτών.

6. Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας με έμφαση στην διαφάνεια σχετικά με την λήψη των αποφάσεων.

7. Προστασία του Ολύμπου και των περιοχών Natura από αμφιλεγόμενες «επενδύσεις». Αποκλεισμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

8. Διαβουλεύσεις με φορείς και δημότες για όλα τα μείζονα θέματα του Δήμου.

9. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας.

10. Διατήρηση και θωράκιση του δημόσιου αγαθού του νερού, είτε πρόκειται για ύδρευση, είτε για άρδευση. Οι πηγές, τα δίκτυα και η διαχείρισή του να ανήκουν αποκλειστικά στον Δήμο.