“Άγιο είχαμε” ; ; ;

-ευτυχώς- δεν συνέβη το χειρότερο

και ΔΕΝ θρηνούμε και θύματα

“Δυστυχώς, ΔΕΝ λειτούργησε το 112…”

 

 

Και έτσι δεν ενημερώθηκαν ούτε οι πολίτες, ούτε -πολύ περισσότερο- οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.
Ήταν αυτοί οι εθελοντές που έσωσαν τέσσερις συνανθρώπους μας, με δική τους πρωτοβουλία και -φυσικά- με δικό τους ρίσκο.
Και χωρίς καμία συνεννόηση και καθοδήγηση και βοήθεια από τα “ανώτερα κλιμάκια”.
Επικεφαλής της ομάδας εθελοντών -20 άτομα- στην περιοχή της Βροντούς ήταν ο Γιάννης Γάκης, πρόεδρος και του τοπικού ορειβατικού συλλόγου.
Το χρονικό της συγκεκριμένης διάσωσης αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα του επιπέδου αποτελεσματικότητας όλων όσων ανακοινώνονται μόνιμα, πριν και μετά τις καταστροφές, αλλά και των διαβεβαιώσεων για ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων.
Στα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν άμεσα γιατί η αντιπλημμυρική θωράκιση ΔΕ Δίου και ΔΕ Ανατολικού Ολύμπου καθυστερούν και μέχρι αυτή να υπάρξει, δύο διαπιστώσεις πρέπει να προβληματίσουν όσους απλώς διαπιστώνουν ότι τώρα δεν λειτούργησε καν το 112:
1. Πρέπει να οργανωθεί καλύτερα ο συντονισμός όσων, υπηρεσιακών και εθελοντών, καλούνται να προσφέρουν τις ζωτικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και
2. πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα δράσης του μηχανισμού αυτού κατά την διάρκεια των καιρικών φαινομένων και μετά απ’ αυτές, αφού το βράδυ που πέρασε παρέμενε -κατά πολύ- θεατής, εγκλωβισμένος κι ο ίδιος από τα προβλήματα της κακοκαιρίας.
Αν και από το πρωί τα προβλήματα και η κατάσταση στον Δήμο Δίου-Ολύμπου αποτυπώνονται σε ΜΜΕ όλης της χώρας, η διάσωση που έσωσε τέσσερις επιβάτες αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα νερά και ακινητοποιήθηκε, δεν εμφανίζεται πουθενά, παρά μόνο στον λογαριασμό του επικεφαλής στο Fb.