Ανεπίτρεπτο να μη γίνεται καθόλου χρήση

ενός τόσο ευεργετικού μέτρου για τους μαθητές

ο Ν. Λάππας απαντά για τα -ανύπαρκτα- σχολικά γεύματα και άλλα υπαρκτά προβλήματα – “θα απευθυενθώ στις δύο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας”

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΑΣ – ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Προς : «Εφημερίδα του Ολύμπου».

Στο δημοσίευμά σας της 7ης Φεβρουαρίου 2019 με τίτλο : «Δείπνα – συμπόσια (για τους άνετους) και ανύπαρκτα σχολικά γεύματα για τους μαθητές τους», θέτετε κάποια ερωτήματα προς εκπαιδευτικούς που είναι αιρετοί ή υποψήφιοι αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να συνεισφέρω στην όλη συζήτηση, με την όποια γνώση διαθέτω γύρω από τα θέματα που θίγετε.

1) Γενικά τα σχολεία μας διαθέτουν ικανοποιητική υποδομή κι εξοπλισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η συνεχής συντήρηση κι επιδιόρθωση πεπαλαιωμένων λειτουργικών συστημάτων (π.χ. θέρμανσης), τα οποία θα ήταν συμφερότερο σε αρκετά σχολεία του Δήμου μας να αρχίσουν να αντικαθίστανται σταδιακά από πιο σύγχρονα.  Μεγάλες όμως ελλείψεις παρατηρούνται σε διοικητικό ή άλλο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. Γραμματείς, Επιστάτες, Σχολικοί Φύλακες κλπ.). Θα πρέπει ο Δήμος να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα προγράμματα εργασίας ή απασχόλησης για να πληρωθούν αυτά τα κενά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει συνεχώς η Κ.Ε.Δ.Ε. να πιέζει την Κεντρική Διοίκηση για άνοιγμα νέων προσλήψεων, ει δυνατόν μόνιμων υπαλλήλων, στις σχολικές μονάδες.

2) Προσφορές ιδιωτών ή εταιρειών σε σχολεία έγιναν, γίνονται και θα γίνονται και σίγουρα δεν ξεκίνησαν το 2014. Γνωρίζω πως αρκετές εξ αυτών δεν σχετίζονταν με γραφεία διευθυντών, αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ακριβή αναλογία. Μπορείτε να το ελέγξετε απευθυνόμενος στις δύο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Πάντως, είναι ξεκάθαρο πως μία Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μεριμνά καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψει η ίδια τις ανάγκες των σχολείων, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αναγκαίες οι προσφορές ιδιωτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μη γίνονται δεκτές ανάλογες προσφορές ακόμη κι όταν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη. Καλύτερα πλεόνασμα, παρά έλλειμμα. Επίσης δεν πρέπει ξεχνάμε την ιδιωτική προσφορά που συνίσταται όχι σε χρήματα ή αγορά εξοπλισμού, αλλά σε εθελοντική προσωπική εργασία, κάτι που συμβαίνει κι αποτελεί σημαντική βοήθεια κι εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό το είδος προσφοράς δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, αλλά να αναγνωρίζεται και να τιμάται εξ ίσου!

3) Τέλος στο ζήτημα του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» έχω από καιρό πάρει θέση υπέρ της συμμετοχής σχολείων και του δικού μας Δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα κι ενώ κατανοώ κάποιες ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί, δε μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο που δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια αυτές οι ανησυχίες με δύο-τρία απλά επιχειρήματα και κινήσεις να διασκεδασθούν και να προχωρήσουμε στην ένταξή μας στο πρόγραμμα. Θα μπορούσε π.χ. το πρόγραμμα να ξεκινήσει μόνο με μεσημεριανά γεύματα σε σχολικές μονάδες που διαθέτουν κυλικείο και να συμπεριληφθεί και το πρωινό σε σχολεία που δεν έχουν κυλικείο – και δεν είναι λίγα. Πάντως είναι ανεπίτρεπτο να μη γίνεται καθόλου χρήση ενός τόσο ευεργετικού μέτρου για τους μαθητές του Δήμου μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος,

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δίου – Ολύμπου

 

 

Οφειλόμενες απαντήσεις